De bezwerende lo-fi elektronica van Cosmo V De bezwerende lo-fi elektronica van Cosmo V

“Ik lig helemaal op schema”

, Tekst: Arnold le Fèbre

De bezwerende lo-fi elektronica van Cosmo V

“Ik lig helemaal op schema”

Tekst: Arnold le Fèbre ,

Het gaat hard met Cosmo V, oftewel de 23-jarige Utrechtse studente Cosmo Luhulima. Ze timmert aan de weg met een eigenzinnige mix van elektronica en indiepop en op de vleugels van haar enkele maanden geleden verschenen EP V zou 2012 wel eens helemaal haar jaar kunnen worden. We zochten haar op voor een gesprek.

“Ik lig helemaal op schema”

Ik stopte. Ik stopte met waar ik mee bezig was om goed te kunnen luisteren. Als ik op dat moment in een auto zou hebben gereden, zou ik in ademloze vervoering mijn wagen langs de kant van de weg hebben gezet. Maar nee, ik was thuis en bezig met de afwas. Ik schudde het schuim van mijn handen, liep naar mijn pc en checkte welk nummer werd afgespeeld. ‘Roam’ van Cosmo V. Het klonk ogenschijnlijk simpel: een echoënde gitaarrif, een pulserend hartslagritme, rammelende synths en een ijle, etherische vrouwenstem. Bezwerend.

In het mapje ‘Nog te beluisteren’ stonden nog drie nummers van Cosmo V, afkomstig van de EP V: lo-fi elektronica met intrigerende fluisterzang en heel veel sfeer en melancholie. Ik plaatste een linkje naar de EP op mijn Facebook-pagina, typte er een lyrische commentaarregel bij, luisterde V vijf keer achter elkaar en maakte toen de afwas af.

De volgende dag bleek Cosmo V te hebben gereageerd: ‘Leuk dat je mijn EP hebt gepost! Thanks!’ We sloegen aan het Facebooken. Cosmo V bleek het alter ego te zijn van Cosmo Luhulima, een 23-jarige studente uit Utrecht. Ze was enthousiast, ik was fan, één en één is twee en een paar weken later dronk ik samen met een lichtelijk nerveuze Cosmo een biertje in haar knusse zolderappartement aan de Hopakker.

Cosmo’s muziek roept associaties op met de muziek van Cocteau Twins, Cranes, Eklin, Warpaint... Hoe zou ze zelf haar muziek omschrijven? Cosmo Luhulima: “Ik noem het ‘bedroom pop’, omdat ik in het in mijn woon- en slaapkamer heb gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen dat de artiesten die je noemt me niet zoveel zeggen; ik ben beïnvloed door van alles, het minimalistische van garagerock, Franse zuchtmeisjes, schrijvers als Charles Bukowski en uiteenlopende artiesten als Nico en Nirvana.’’ 

Juiste moment
Het is snel gegaan met Cosmo Luhulima. Ze is nu twee jaar bezig met het maken van muziek, sinds een half jaar onder de noemer ‘Cosmo V’. Haar gratis te downloaden EP V werd in mei gelanceerd en met het nummer ‘Desire Will Bring You Sorrow’ is ze te vinden op de Hollandse Nieuwe 23. “Ja, ik was zelf ook verrast door alle positieve reacties. Maar tegelijkertijd: het is nu het juiste moment voor mijn muziek. Ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven als ik nu mijn kansen niet grijp. Ik heb bijvoorbeeld het aanbod gekregen om in Rabat, Marokko, op te treden. En een tijdje terug nam een clubeigenaar uit Chili contact met me op, hij vond mijn muziek tof. ‘Als je ooit in Chili kom, dan regelen we wel wat’, zo mailde hij me. Dat zijn geweldige dingen! Ook al is het nu nog toekomstmuziek, de respons is overweldigend.’’

Dat haar muziek nogal melancholisch overkomt, kan kloppen. Luhulima: ‘’Als puber was ik nogal depressief van aard – nu is dat wat minder geworden, maar mijn teksten zijn behoorlijk zwartgallig. Ik kom oorspronkelijk uit Leerdam, heb een Molukse achtergrond en heb me lange tijd een outsider gevoeld. Dit element speelt een grote rol in mijn teksten.”

De toekomst
Luhulima is in september begonnen met een studie Cultureel Erfgoed aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten, maar de vraag is of ze de komende tijd veel tijd overheeft om te studeren. Na lange tijd op haar zolderkamer aan muziek te hebben ‘geknutseld’, is het nu tijd om haar muziek op live ten gehore te brengen. Luhulima: “Ik vind het leuk om in mijn eentje muziek te maken, maar niet om alleen op het podium te staan. Ik heb vooralsnog geen podiumervaring, maar heb inmiddels wel een band om me heen verzameld. Geen idee hoe het allemaal uit zal pakken, maar het moet wel minimalistisch blijven. Ik wil er iets theatraals van maken, gecombineerd met videobeelden. Het laatste wat ik wil is een statische show neerzetten; je zult mij niet zien stilstaan!’’

Binnenkort vertrekt ze naar Berlijn voor de opnames van haar debuutalbum en tussen alle bedrijven door sleutelt ze aan enkele videoclips. “Ik werk er hard voor. Ik heb vorig jaar een planning gemaakt en lig helemaal op schema. Voor de zomer vijf nummers af, EP uitbrengen, een producer zoeken, album opnemen, optreden - ik ga er helemaal voor!’’

Te zien: Cosmo V maakt haar live debuut tijdens de speciale Le Guess Who?- en Hollandse Nieuwe-editie van Club 3VOOR12/Utrecht, 24 november 2011 @ dB’s, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht