Weekagenda week 13

Club 3VOOR12/Utrecht, Guido Belcanto, Sunburned Hand of the Man, Spinvis, Het Geheim van Starsound, Eins, Zwei Orchestra, Soesterberg Live, Swipe

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Maart was een goede maand voor leuke concerten en ook april begint druk maar erg veelbelovend. In deze weekagenda vind je onze tips voor een optimale muzikale invulling van je week, natuurlijk te beginnen met Club 3VOOR12/Utrecht op donderdag in dB’s.

Club 3VOOR12/Utrecht, Guido Belcanto, Sunburned Hand of the Man, Spinvis, Het Geheim van Starsound, Eins, Zwei Orchestra, Soesterberg Live, Swipe

Maart was een goede maand voor leuke concerten en ook april begint druk maar erg veelbelovend. Hieronder vind je onze tips van deze week. Omdat wij keuzes moesten maken hebben de shows van Horse Feathers, Jagga Jazzist en The Naked and Famous (met Clash-winaars A Polaroid View in het voorprogramma!) het niet gehaald. Die zijn echter zeker ook de moeite waard.

Wanneer: donderdag 31 maart 2011
Wat: Club 3VOOR12/Utrecht
Waar: dB’s
Wie: Uncle Frankle, Jelte Tuinstra, Roy Santiago en Kypski

Waarom: Elke maand kun je op de Club toffe nieuwe bands, singer-songwriters dj’s en hiphoppers uit Utrecht en omgeving zien. In maart zijn dat Uncle Frankle, Jelte Tuinstra, Kypski en 3VOOR12/Utrecht selecteert Roy Santiago. Lees hier de uitgebreide aankondiging of check het filmpje dat we met hem maakten.


Wanneer: donderdag 31 maart 2011
Wat: Vlaamse volkszanger met grappige en tragische liedjes
Waar: Tivoli de Helling
Wie: Guido Belcanto

Waarom: Mooi verhaal, hoe Lucky Fonz verantwoordelijk is voor het verschijnen van het meest recente album van Guido Belcanto, Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven, op TopNotch. Daarmee is Lucky dan ook mede verantwoordelijk voor de tweede jeugd van de Vlaamse volkszanger in Nederland. Na het lezen van het mooie interview dat Atze de Vrieze van 3VOOR12 met hem heeft gedaan kun je maar één ding concluderen: die man moet ik zien. Dat kan! Aanstaande donderdag in Tivoli de Helling.


Wanneer: vrijdag 1 april 2011
Wat: hippie impro noise
Waar: dB’s
Wie: Sunburned Hand of the Man, Demi Mazurka en Woud

Waarom: Het Amerikaanse Sunburned Hand of the Man heeft in de bijna vijftien jaar van hun bestaan naam gemaakt met memorabele en vaker nog bizarre optredens. Live voert het collectief hun vervreemdende folk uit door te improviseren binnen een gestructureerd kader. Elke show is dan ook anders maar juist daardoor een ware belevenis. De band heeft op het podium gestaan met Sonic Youth, Mission of Burma, Six Organs of Admittance, Sunn O))) en Four Tet waarmee ze ook op twee albums hebben samengewerkt.
Het voorprogramma bestaat uit twee spin-offs van bekendere Nederlandse bands. Woud is een nieuw project van leden van Eklin. Demi Mazurka is Mark Zuidema van Mercy Giants. Bijgestaan door onder anderen Wouter Bosker van voorheen Boy Ler, speelt hij ingetogen pianoliedjes met meerstemmige zang, contrabas en swingende drums. Zijn debuutalbum is min of meer klaar en vanavond krijg je daar alvast een voorproefje van.


Wanneer: vrijdag 1 april 2011
Wat: De Weerman
Waar: Stadsschouwburg Utrecht
Wie: Spinvis

Waarom: Het is alweer even geleden dat we Erik de Jong als Spinvis hebben kunnen horen. Niet dat hij niet druk is geweest: zo heeft hij de soundtrack van ADEM gecomponeerd en in het verlengde daarvan samen met Geike Arnaert een album uitgebracht onder de naam Dorleac. Maar nu dus een reeks theatershows rond het thema weer. Zelf noemt hij het weer een 'metafoor voor alles wat staat te gebeuren. Voor alles wat ons boven het hoofd hangt'. Met een oude cassetterecorder speelt hij bandjes af met titels als Regen, Storm, Wind, Alcohol en Oorlog. Hij speelt een combinatie van bekend werk, nummers die nog nooit eerder zijn uitgevoerd en nieuwe liedjes. Vooral naar die laatste zijn we benieuwd.


Wanneer: zaterdag 2 april 2011
Wat: Finale Het Geheim van Starsound
Waar: Starsound studio
Wie: Rachèl Louise, Brothers on the Edge, Project D, Yellowstone, Who versus Who, Jack's Dignity

Waarom: Er zijn nog zes bands over die gaan bepalen wie de 2011-editie van Het Geheim van Starsound wint en daarmee de opvolger wordt van The Dance. Eén van de finalisten is Rachèl Louise, die afgelopen zaterdag de Clash of the Titans nog aan zich voorbij zag gaan. De winnaar kwalificeert zich voor de halve finale van de Utrecht Popprijs.


Wanneer: zaterdag 2 april 2011
Wat: Shoegaze galore tijdens Eins, Zwei Orchestra release show
Waar: EKKO
Wie: Eins, Zwei Orchestra + Nikoo

Waarom: Het heeft er alle schijn van dat shoegaze een revival beleeft. Daar is helemaal niks mee, Loveless van My Bloody Valentine is immers één van de betere indie-albums van de jaren negentig. Zowel Eins, Zwei Orchestra als Nikoo zijn geïnspireerd door shoegaze maar spelen niet klakkeloos de muzikale voorbeelden na. Je zou kunnen zeggen dat Eins, Zwei Orchestra net wat melodieuzer is en Nikoo weer net wat harder. Hoe dan ook behoren beide bands tot de top van wat Nederland op dit moment binnen het genre te bieden heeft. Live zouden ze wel eens  aan elkaar gewaagd kunnen zijn. Een mooie line-up met eigenlijk twee headliners. Eén advies: vergeet niet om oordoppen mee te nemen, of haal ze bij de bar van EKKO. Pa pa pa pa pa pa …

Het album van Eins, Zwei Orchestra is tijdelijk te horen op de luisterpaal.
Aanstaande vrijdag doet Eins, Zwei Orchestra om 17:00 een semi-akoestisch optreden in Plato aan de Voorstraat.


Wanneer: zaterdag 2 april 2011
Wat: Soesterberg Live
Waar: de Time Out, Soesterberg
Wie: The Lendyls, Second7

Waarom: Vier jaar lang verzorgde Jerry van Vliet de maandelijkse metal-avonden in De Peppel in Zeist. Sinds het najaar van 2010 is hij een nieuw project begonnen: Soesterberg Live. Het idee er achter is niet heel anders dan de metal-avonden: een laagdrempelig podium bieden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar muziek een belangrijke rol speelt. Veelal programmeert hij bands uit de provincie. Deze keer zijn dat The Lendyls en Second7. The Lendyls zijn britpoppers uit Zeist die onlangs hun album The Most Unknown Band in the World hebben gepresenteerd en geselecteerd zijn voor de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland. Het Utrechtse Second7 heeft het, met hun door Creed geïnspireerde geluid, vorig jaar geschopt tot de finale van de Clash of the Titans en kort daarna debuutalbum Overdrive uitgebracht.


Wanneer: zaterdag 2 april 2011
Wat: SWIPE
Waar: Tivoli de Helling
Wie: Club Autonomic met dBRIDGE en INSTRA:MENTAL

Waarom: SWIPE is de nog redelijk nieuwe electronische dansavond voor liefhebbers van dubstep, glitch-hop, 8-bits-psychedelica, autonomic en hiphop. Na de succesvolle Le Guess Who?-editie (Wut anyone?!) en de Hudson Mohawke in januari staat de editie van april in het teken van Club Autonomic, bekend van hun podcasts, waarvoor dBRIDGE en INSTRA:MENTAL verantwoordelijk zijn. Uit thuisland Engeland nemen ze MC/host SP:MC mee. Ook aanwezig is Freek Fabricius (030303), de huis-dj van SWIPE.