Smetteloos optreden van Aloe Blacc mist hoogtepunten

Amerikaanse soulzanger krijgt juiste gevoel niet te pakken

Tekst: Kris Coorde / Foto's: Femke Hansen ,

Aloe Blacc is vooral bekend van het intronummer I Need A Dollar van de dramareeks How To Make It In America. De Amerikaanse soulzanger bewandelt in Tivoli echter te vaak de gulden middenweg. Het optreden kabbelt rustig door. Slecht is het niet. Blacc is een prima zanger en performer en zijn band speelt foutloos, maar ook zoutloos.

Amerikaanse soulzanger krijgt juiste gevoel niet te pakken

´Yo Ben, get up man. It’s time to get paid!´ Met deze woorden maakten veel mensen voor het eerst kennis met Aloe Blacc. Ben speelt de hoofdrol in How To Make It In America, een dramareeks die nu bijna een jaar geleden door de Amerikaanse betaalzender HBO uitgezonden werd. De serie haalde de Nederlandse buis niet, maar het intronummer I Need A Dollar, geschreven door Aloe Blacc, werd door de cultuurredacties van onder andere NRC en de Volkskrant opgemerkt en bewierookt. Maanden voor de release van zijn tweede plaat Good Things had de jonge Amerikaanse soulzanger al een bescheiden hit.

Wanneer Blacc op het podium verschijnt en zijn band The Grand Scheme het kenmerkende pianodeuntje van I Need A Dollar inzet, ontploft Tivoli onmiddellijk. Het dansende publiek staat op het punt om uit volle borst de hit mee te zingen, maar de band stopt onverwacht en Aloe Blacc zet een ander nummer, Hey Brother, een funky uptempo nummer en een prima opener, in. Een zucht van teleurstelling gaat door de zaal. Het wordt nog wachten op de climax van de avond. 

De avond begon met een optreden van Maya Jupiter. Schijn bedriegt in het geval van de Australische zangeres. Ze oogt liefjes, wat hippie-achtig, maar zo zingt ze alles behalve. In plaats van suikerzoete soul of passionele latin, krijgen we een mix van hiphop en dancehall voorgeschoteld waarbij de ogenschijnlijk zachtaardige Maya Jupiter met een snelvaart de teksten er uit spuugt. Ok, niet wat we op het eerste zicht verwacht hadden dus. Geen probleem. Even de knop omdraaien. Verwachtingspatroon bijstellen. En dan toch weer teleurgesteld worden. Maya Jupiter mag dan wel vol enthousiamse op de planken staan, een goede MC is ze niet. Bovendien speelt haar begeleidingsband niet met dezelfde intensiteit waarmee zij zingt. Kortom, matte muziek en matige zang.

De domper op de aanvankelijke feestvreugde bij Aloe Blacc, zindert na. De opener is vrolijk en dansbaar, maar zanger noch band lijken voluit te gaan. De golf van opwinding die tijdens het intro ontstaan was, verdwijnt snel. Dat Blacc al snel kiest voor twee rustige nummers helpt ook niet. Tijdens deze liedjes weten zanger en band weer niet het juiste gevoel te pakken te krijgen. Blacc en The Grand Scheme bewandelen te vaak de gulden middenweg. Heel uitbundig of heel rustig spelen zit er lange tijd niet in. Het optreden kabbelt rustig door. Slecht is het niet. Blacc is een prima zanger en performer en zijn band speelt foutloos, maar ook zoutloos. Ze missen pit. Het optreden is al over halfweg wanneer Blacc toch wat voet aan de grond weet te krijgen. Met het bombastische Politician, een practige bewerking van Michael Jacksons Billy Jean en natuurlijk de grote hit I Need A Dollar krijgen we nog wel enkele uitschieters voorgeschoteld, maar om van abolute hoogtepunten te spreken? Dat gaat te ver.

Gezien: Aloe Blacc en Maya Jupiter, zaterdag 26 maart 2011 @ Tivoli Oudegracht