Utrechts jazzpodium SJU sneuvelt

Jazzprogrammering overgeheveld naar Leeuwenberghkerk

Atze de Vrieze ,

Het Utrechtse podium SJU Jazz houdt aan het eind van het seizoen op te bestaan. Dat heeft het bestuur vanavond bekend gemaakt. Een komende huurverhoging, wegvallende subsidies in combinatie met langere tijd druk op de organisatie worden genoemd als reden.

Jazzprogrammering overgeheveld naar Leeuwenberghkerk

Het Utrechtse podium SJU Jazz houdt aan het eind van het seizoen op te bestaan. Dat heeft het bestuur vanavond bekend gemaakt. Een komende huurverhoging, wegvallende subsidies in combinatie met langere tijd druk op de organisatie worden genoemd als reden. Het podium aan de Varkenmarkt zal dus sluiten, jazzliefhebbers kunnen terecht in de Leeuwenberghkerk, een van de tijdelijke locaties van het Muziekcentrum Vredenburg. Daarmee is sprake van een soort vervroegde fusie. Beide organisaties moeten samen met Tivoli een plek vinden in het Muziekpaleis, dat nu in 2014 open moet gaan.

“Deze oplossing is de enige manier om de jazzmuziek te behouden voor Utrecht”, zegt SJU voorzitter Paul Adriaanse. Het bestuur zag zich begin dit seizoen geconfronteerd met oplopende tekorten. Naar eigen zeggen draaide het podium voornamelijk op de populaire dansavonden. Met het sluiten van het podium en de omvorming naar een geheel nieuwe programmeringopzet vervallen de 7 arbeidsplaatsen bij de SJU. Het podium werkte daarnaast met een flink aantal vrijwilligers. Het podium was 18 jaar gevestigd aan de Varkenmarkt, om de hoek bij Vredenburg.

Poppodium Tivoli maakte zich eerder al zorgen om de financiële situatie bij SJU Jazz. De toekomstige partner in het Muziekpaleis was bang dat het verzamelgebouw in de toekomst vooral op de gezonde popprogrammering zou drijven, terwijl klassieke muziek en jazz voor exploitatieproblemen zouden zorgen. Een flink gevecht volgde, maar uiteindelijk kreeg Tivoli gelijk en moest de exploitatiebegroting bijgesteld worden. De partijen leefden lange tijd als gescheiden echtpaar, maar vonden een paar maanden geleden weer toenadering.