Festival deBeschaving keert in 2012 'bijna zeker' terug Festival deBeschaving keert in 2012 'bijna zeker' terug

Directeur André Baars blikt tevreden terug en vooruit

, Ingmar Griffioen, foto's door Armelle van Helden voor 3VOOR12/Utrecht

Festival deBeschaving keert in 2012 'bijna zeker' terug

Directeur André Baars blikt tevreden terug en vooruit

Ingmar Griffioen, foto's door Armelle van Helden voor 3VOOR12/Utrecht ,

De laatste grote tent moet vandaag nog afgebroken worden en het duurt nog even voordat festival deBeschaving de financiële balans kan opmaken, maar directeur André Baars durft de voorspelling aan: deBeschaving strijkt in 2012 weer neer in de Botanische Tuinen op het Utrechtse universiteitscentrum. "Het is geen optie om te stoppen, we zijn niet voor niets terug."

Directeur André Baars blikt tevreden terug en vooruit

De laatste grote tent moet vandaag nog afgebroken worden en het duurt nog even voordat festival deBeschaving de financiële balans kan opmaken, maar directeur André Baars durft de voorspelling aan: deBeschaving strijkt in 2012 weer neer in de Botanische Tuinen op het Utrechtse universiteitscentrum. "Het is geen optie om te stoppen, we zijn niet voor niets terug."

De festivaldirecteur is positief gestemd en dat terwijl zijn festival het niet makkelijk heeft gehad. Na de editie van 2008 was het billen knijpen of deBeschaving meegezogen zou worden in het faillissement van The Entertainment Group. Twee edities gingen verloren, maar met hulp van nieuwe partners keerde het festival terug als afsluiting van het lustrumjaar van de Universiteit Utrecht. Dat bracht een nieuwe locatie en een nieuwe datum met zich mee.

De verschuiving van het eind van de zomer naar medio juni leek al niet gunstig, maar deBeschaving trof qua weer ook nog eens het slechtste weekend van de afgelopen maanden. Niet direct een boost voor de losse verkoop, geeft Baars toe. "We hebben nog mazzel gehad met een paar buitjes en pas om vijf voor elf barstte het echt los. Ik heb niet het idee dat mensen er echt last van gehad hebben, maar dat de kaartverkoop is achtergebleven door het weer is zeker een gegeven."

"Maar dat er dan alsnog vijfduizend mensen zijn geweest, daar ben ik hartstikke trots op. Dat is waar we op hadden gehoopt, dus we hebben onze targets wel gehaald voor dit jaar. Het hadden er met goed weer ook zomaar 7500 kunnen zijn", stelt Baars. De directeur houdt het qua telling op boven de vijfduizend, maar zegt de recette daarvan nog niet te weten. Een relevante vraag, aangezien deBeschaving veel gratis kaarten heeft weggegeven. Oor sprak van 'een tsunami van vrijkaarten'. Ook mochten mensen met een kaartje voor het afgelaste Concert At Sea met 50% korting naar binnen.

Pinkpop-baas Jan Smeets noemde het weggeven van gratis kaarten door het worstelende Parkcity Life festival 'een kapitale fout'. "Het zet kwaad bloed bij bezoekers die wel betaald hebben, en het jaar erna betaalt niemand meer." Ook Lowlands-woordvoerder Bente Bollmann reageerde verbaasd op twitter: "Leest dat deBeschaving op grote schaal tickets weggeeft. Daarmee snijden ze zichzelf voor volgend jaar waarschijnlijk lelijk mee in de vingers. Dat is korte termijn denken. Volgend jaar wordt het nog moeilijker: iedereen verwacht weer een gratis ticket en stelt koop daarom uit."

Baars zegt dat risico deels te onderkennen, maar nuanceert het tsunami-beeld: "Zo bizar veel kaarten hebben we nu ook alweer niet weggegeven. We hebben het wel zwaar gepusht, maar het gaat niet om duizenden kaarten. Het was wel belangrijk om ons opnieuw te profileren, we zijn er toch twee jaar tussenuit geweest."

Hoewel de festivaldirecteur eerder stelde dat 4500 kaarten genoeg zou zijn om break-even te spelen, weet hij nu niet zeker of meer dan 5000 zal volstaan. "Het wordt heel spannend. We hebben meer kosten gemaakt door overlast van het weer, waardoor het break-even punt is gestegen. We hebben op de dag zelf honderd kuub houtsnippers moeten regelen, plus zoveel man om het uit te rijden en stalen platen voor op het terrein. Dan moet dat opgelost worden en zijn de kosten voor later." Volgens Baars ontbreekt het overzicht omdat veel rekeningen nog binnen moet komen. "Het is nu aan de administratie om die kosten in kaart te brengen."

Niettemin verklaarde hij al op de dag van het festival tegenover de camera van LiveXS dat deBeschaving in 2012 sowieso doorgaat. "Dat is wel bijna zeker ja. Er is geen spinsel in mijn hoofd dat zegt dat het niet gaat gebeuren. Ik had gister al een worst en een best case scenario in mijn hoofd berekend en het ziet er naar uit dat we het worst case zullen overleven."

Met partners als Universiteit Utrecht en Vrede van Utrecht zijn volgens Baars contractuele afspraken gemaakt voor edities in 2012 en 2013. "Met de clausule dat als het heel slecht zou uitpakken, ze er dan uit kunnen stappen." Daar zal geen sprake van zijn, meent een optimistische Baars. "Alle partners zijn dolenthousiast en het was één groot feest." Stoppen is geen optie. "Er is geen probleem zonder oplossing. Zoals het er nu naar uitziet gaat deBeschaving in 2012 door op dezelfde locatie, maar wellicht wel wat later." Twee weken later zou voor het festival ideaal zijn, maar dat hangt van de partners op de campus af en het einde van het schooljaar.

Veel meer over deze editie van deBeschaving lees je in het dossier van 3VOOR12/Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht