Summer Darkness voor beginners Summer Darkness voor beginners

Een laagdrempelig programma voor de zwevende bezoeker

, Tekst: Niels Spinhoven

Summer Darkness voor beginners

Een laagdrempelig programma voor de zwevende bezoeker

Tekst: Niels Spinhoven ,

Stel, je vindt Summer Darkness net zo intrigerend als wij, maar je hebt nog niet eens een zwarte onderbroek. Waar te beginnen? 3VOOR12/Utrecht stelde een veelzijdig programma samen om je over de streep te trekken.

Een laagdrempelig programma voor de zwevende bezoeker

Hé, jij daar! Ja jij, 3VOOR12/Utrecht-lezer! Wij kennen je als een bovengemiddeld nieuwsgierig mens. Je hebt je tijdens de afgelopen edities van het festival Summer Darkness dan ook vast verwonderd over de intocht van grote groepen excentrieke en vooral donker geklede figuren in de Utrechtse binnenstad. Dit jaar is het tijd om je nieuwsgierigheid niet langer te onderdrukken. Schud die misplaatste terughoudendheid van je af en ga op zoek naar je donkere ik. 3VOOR12/Utrecht heeft een zinnenprikkelend programma van SD-activiteiten voor je samengesteld voor een mooi weekend met een zwart randje.
 
Zien
Eén van een belangrijkste activiteiten van Summer Darkness is je ogen uitkijken. Loopt daar nou een gothic lolita of een cyber? Je kunt het hele weekend druk zijn met koppelen van de verschillende kledingstijlen aan de bijbehorende (sub-)genres. Je kunt daarvoor het best terecht op het Domplein, het middelpunt van het festival. Op het Domplein en het aanpalende Pandhof is de festivalmarkt en hier worden ook dit jaar vele modeshows gegeven. Ook in de Spiegelbar van Tivoli Oudegracht is mode te bekijken, zoals in de spectaculaire show van het artiestencollectief Post Nuclear Steam vroeg op de zaterdagavond.

Gezien worden
Gezien worden gaat een stapje verder dan wat passief rondhangen in de stad. Summer Darkness wordt traditiegetrouw gestart met een in absint gedrenkt gemaskerd bal. Het thema van het Bal du Masque van dit jaar is sprookjes. Onherkenbaar gekleed als fantasyfiguur ga je een nacht in vol mystiek en rariteiten. Voor SD-nieuwelingen is dit geen voorzichtig pootje baden maar meteen van de hoge duikplank. Niets om aan te trekken? Weet dan dat er gedurende de hele week voorafgaand aan het festival in de Spiegelbar in Tivoli een zogenaamde pop-up store is om inspiratie op te doen. En je kunt vanaf vrijdagmiddag natuurlijk ook terecht op de festivalmarkt op het Domplein.

Kijken
Donkere gotiek is onlosmakelijk verbonden met Summer Darkness, al is het wat meer zoeken dan de voorgaande jaren. Het kan in ieder geval worden teruggevonden in de vertoning van de Duitse film ‘Nosferatu, eine Symphonie des Grauens’ van Friedrich Wilhelm Murnau uit 1921. Het is de eerste verfilming van het klassieke boek ‘Dracula’ van Bram Stoker. De film wordt vertoond in voormalig geloofshuis Leeuwenbergh. De stomme film zal door organist Joost Langeveld live improviserend op het orgel van Leeuwenberg van een soundtrack worden voorzien.

Proeven
Een week na het DSK Stoute Kamermeisjes-menu (vol pikante Franse gerechten) serveert Brasserie Goeie Louisa op de festivalzondag een driegangenmenu van de ‘Dark Underground Lifestyle’. Het menu zal worden geserveerd in de kelders van de brasserie en muzikaal worden omlijst door een dj.
 
Horen

Muziek is een belangrijke, zo niet de belangrijkste, pijler onder het festivalprogramma. Het festival richt zich qua stroming op alles wat onder ‘dark underground’ te scharen valt. Tivoli De Helling tekent voor de stampende electro, de Spiegelbar in Tivoli Oudegracht is de plaats voor de liefhebbers van (sub-)stromingen als dark ambient, avantgarde en industrial. De grote namen van de affiche zijn echter te zien in Tivoli Oudegracht.  Op zaterdag opent neo-folk act Rome het programma. Luxemburger Jerome Reuter verhaald in zijn minimalistisch uitgevoerde liedjes terug op verhalen waarin tragische historische personages figureren. Voor suizende synths, hypnotiserende clubbeats en euforische melodieën kun je op zaterdag of zondag terecht bij het succesvolle Britse VnV Nation, het Duitse Rotersand of het Belgische Neon Judgement.

Echte klassiekers vind je in de vorm van electro-grondleggers Nitzer Ebb en de post-punks van Killing Joke. De laatste ken je wellicht van arbeidsvitamine ‘Love Like Blood’. Killing Joke is een veelgenoemde invloed geworden voor een brede stroming aan industrial- en rockbands als Nine Inch Nails, Nirvana, Faith No More en Rammstein. Grijp deze kans om het kenmerkende stemgeluid van zanger Jaz Coleman en het  indrukwekkende gitaargeluid van Geordie Walker live te bewonderen.

Doen
Let’s have a ball! Balfolk is hip en happening. Dansen die in vroeger tijden werden uitgevoerd op bruiloften en dorpsfeesten, worden steeds vaker uit de mottenballen getrokken. In de praktijk betekent dit dat op traditionele Europese muziek een groepsdans of een koppeldans als de Scottish, Polka, Mazurka of Bourrée wordt uitgevoerd. Als dat geen try before you die is... Ga op vrijdagavond naar het Domplein voor een gratis demonstratie. Smaak te pakken? Dan kun je op zondag naar Leeuwenbergh voor de Balfolk Fantasy Meeting 2011. Je krijgt daar les van ervaren instructeurs en danst op de muziek van groepen als Kelten Zonder Grenzen, Ballnoir en Orfeo.

Lezen
De fotografen, filmploegen en schrijvers van 3VOOR12/Utrecht zijn overal waar jij ook bent om alles in woord en beeld vast te leggen. Hou ons in de gaten. En hopelijk tot ziens op het festival.

Te zien: Summer Darkness, 29 tot en met 31 juli @ verschillende plekken in Utrecht

 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht