SD 2011: VNV Nation verandert Tivoli in kolkende zwarte zee SD 2011: VNV Nation verandert Tivoli in kolkende zwarte zee

Band sluit zaterdag overtuigend af

, Tekst: Amber IJsendoorn / Foto's: Martien Janssen

SD 2011: VNV Nation verandert Tivoli in kolkende zwarte zee

Band sluit zaterdag overtuigend af

Tekst: Amber IJsendoorn / Foto's: Martien Janssen ,

Nadat de band in 2009 moest afzeggen, staat hun naam dit jaar weer op het programma van Summer Darkness: VNV Nation. En met succes; heel Tivoli staat te feesten.

Band sluit zaterdag overtuigend af

De zwarte zaterdag in het buitenland leek mee te vallen, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door de zwarte zaterdag in Tivoli. De zaal stroomt vol met vooral in zwart geklede goths die in afwachting zijn van VNV Nation. Een afzegging twee jaar geleden en een nieuw album over iets meer dan een maand maken de verwachtingen alleen nog maar groter.

VNV Nation bestaat uit Ronan Harris en zijn vaste drummer Mark Jackson. Live wordt hij bijgestaan door twee toetsenisten. De band, die werd opgericht in 1990, geeft optredens waarbij iedereen zich voelt alsof hij bij de band in de huiskamer zit doordat Hannis tussendoor continu anekdotes vertelt. Maar er wordt wel keihard gefeest in de huiskamer. En ook vanavond geeft VNV Nation een spetterende show weg. Bijna anderhalf uur lang behoort Tivoli toe aan de band.

Al bij de eerste klanken verandert de zaal in een kolkende zwarte zee. Van het podium tot de bar achterin, maar ook op het balkon beweegt iedereen op de elektronische muziek met een haast machinale beat. Liedjes als Chrome en Legion doen de zaal haast exploderen. En ook op nieuw werk wordt hard meegedanst. Dat zanger Ronan Harris  de tekst van zijn nieuwe nummer nog niet kent, wordt hem door het publiek direct vergeven. Het samenspel tussen de muzikanten is zo strak dat het soms bijna lijkt alsof het niet live is.

VNV Nation doet zijn naam eer aan. Victory not vengeance; altijd streven naar het beste. Na ruim twintig jaar is de band nog altijd toonaangevend in het genre EBM/futurepop.

Gezien: VNV Nation tijdens Summer Darkness, zaterdag 30 juli 2011 @ Tivoli, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht