SD 2011: Ordo Rosarius Equilibrio opent festival in akoestische setting SD 2011: Ordo Rosarius Equilibrio opent festival in akoestische setting

Zweedse band weet ook unplugged te overtuigen

, Tekst: Das Bob / Foto's: Frans van Arkel en Das Bob

SD 2011: Ordo Rosarius Equilibrio opent festival in akoestische setting

Zweedse band weet ook unplugged te overtuigen

Tekst: Das Bob / Foto's: Frans van Arkel en Das Bob ,

Summer Darkness 2011 is begonnen, met traditiegetrouw de opening op het Domplein. Dit jaar heeft Ordo Rosarius Equilibrio de eervolle taak om een brug te slaan tussen de bont uitgedoste gothic-fans en de vele nietsvermoedende voorbijgangers. Om dit doel te bereiken, heeft de Zweedse band heel wat spullen thuis moeten laten.

Zweedse band weet ook unplugged te overtuigen

Deze zomer hebben de inwoners van Utrecht al een hoop donkere dagen voor hun kiezen gehad. Daar komen er zeker nog een paar bij, want het jaarlijkse festival Summer Darkness (SD) is weer in de Domstad neergestreken. Drie dagen lang vieren duizenden gothic-fans aan de boorden van de Vecht de eeuwige duisternis.

SD: brede line-up
Vanaf de eerste editie in 2003 heeft de gothic-scene het festival met open armen ontvangen. Dit komt mede door de brede line-up van SD. Balfolk, ambient en noise hebben inmiddels een volwaardige plek in het programma gekregen en dit jaar is ook ruimte gecreëerd voor nieuwe, hippe genres als brutestep en witchhouse. Daarnaast komen de nodige oudgedienden voorbij (VNV Nation, Faderhead) en laten pioniers als The Neon Judgement, Nitzer Ebb en Killing Joke zien waar zij ooit de mosterd vandaan haalden.

Argelozen voorbijgangers voor zich winnen
Het Domplein is het ‘Dreh und Angelpunkt’ van het festival. Naast de gothic-markt is er een klein podium, waar diverse SD-acts gratis optreden. Nieuwsgierige voorbijgangers krijgen hier de kans om het festival beter te leren kennen. Dit jaar is het de beurt aan de Duitse zangeres Bacio Di Tosca en het Zweedse Ordo Rosarius Equilibrio om de argeloze voorbijgangers voor SD te winnen.
Ordo Rosarius Equilibrio (ORE) bestaat inmiddels 18 jaar en heeft al een aantal keren op Summer Darkness gestaan. De aanblik van deze band bij daglicht is een vreemde gewaarwording, want hun ‘apocalyptic folk’ wordt live altijd ondersteund door een flitsende lichtshow. Ook hebben de bandleden hun make-up-trommel en sado-masochistische podiumact thuis gelaten. Wat rest is een semi-akoestische setting, waarbij de kernleden Tomas Petterson en Rose-Marie Larsen zedig en braaf achter de microfoon hun liedjes zingen.

Nummers blijven ook in uitgeklede setting overeind
In een stief half uurtje speelt de band vooral nummers van het laatste album ‘Songs 4 hate & devotion’. Petterson verwoordt op sombere toon zijn apocalyptische visioenen, terwijl Rose-Marie als een ijskoningin aan zijn zij zit en alleen tot leven wordt gewekt als er een tweede stem nodig is. De band weet de nummers met behulp van tamboerijn, sambaballen en een speelgoed-xylofoon op subtiele wijze in te kleuren. Opvallend is dat de nummers in deze uitgeklede setting goed overeind blijven. Ordo unplugged roept regelmatig visioenen op van Nick Cave en Johnny Cash in hun donkerste uren. Toch doet de tekstregel ‘My sperm in your mouth is the proof that I need’ uit ‘Lucifer in love’ vermoeden dat het er bij een normale show waarschijnlijk een stuk hitsiger aan toe gaat dan hier op het Domplein.

Plugged of unplugged: wereld van verschil
Ordo Rosarius Equilibrio is met dit korte optreden een keurige opener van Summer Darkness 2011. De bandleden mogen zich nu gaan voorbereiden op hun zaterdagshow in een hopelijk volgepakt Tivoli. Bezoekers die nieuwsgierig zijn geworden na dit akoestische optreden, zullen zich dan verbazen over de grote metamorfose van de band. Want Ordo unplugged en Ordo plugged, dat is een verschil van dag en nacht.

Gezien: Ordo Rosarius Equilibrio, 29 juli 2011 @ Domplein, Utrecht
Te zien: Ordo Rosarius Equilibrio, 30 juli 2011 @ Tivoli, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht