SD 2011: Leaf en Cesair brengen lieflijke, fantasierijke folk SD 2011: Leaf en Cesair brengen lieflijke, fantasierijke folk

Voor zwart én niet-zwart publiek

, Tekst: Eva Assink / Foto's: Frans van Arkel

SD 2011: Leaf en Cesair brengen lieflijke, fantasierijke folk

Voor zwart én niet-zwart publiek

Tekst: Eva Assink / Foto's: Frans van Arkel ,

Zwartgeklede mensen die er soms ronduit angstaanjagend uitzien, zwermen deze middag in groten getale over het Domplein. Stadsbewoners en dagjesmensen klampen elkaar aan en kijken verschrikt naar wat er gebeurt. Tot de band Leaf ineens lieflijke tonen vanaf het podium op het plein laat horen.

Voor zwart én niet-zwart publiek

De folkband Leaf verzorgt de officieuze aftrap van Summer Darkness 2011 op het Domplein. Leaf bestaat ruim een jaar en heeft nog geen omvangrijk oeuvre om uit te putten. De set met eigen composities duurt daarom ook maar krap een half uur. En dat is jammer, want hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Al gauw staat er een zeer gemêleerd publiek van festivalbezoekers en toevallige voorbijgangers mee te wiegen op de folksongs. Ook is er genoeg te zien: de bandleden zijn omringd door vele niet-alledaagse instrumenten, zoals de nyckelharpa (ofwel Zweedse sleutelviool - geleend van de Duitse band Faun overigens!), een draailier, bouzouki, Keltische harp en dulcimer. Helaas staat het geluid niet ideaal afgesteld, waardoor sommige instrumenten overheersen en het geheel wat te scherp klinkt.

Cesair: aanstekelijke folksongs van Midden-Oosterse oorsprong

Na Leaf is het de beurt aan het Utrechtse Cesair. Hoe klein de pagan folkwereld is, blijkt wel uit het feit dat een deel van Leaf meespeelt in deze groep en vice versa! Pagan folk is overigens de naam voor folk die geïnspireerd is op thema’s als de natuur, magie, mythologie en oude heidense volksverhalen en gedichten (‘pagan’ betekent heiden). Cesair speelt al even aanstekelijke folksongs, grotendeels van Midden-Oosterse en Ierse oorsprong. De naam van de groep komt naar verluidt van de mythologische eerste bewoonster van Ierland. Ook hier is de set helaas kort en het geluid niet ideaal. Hoe dan ook lenen deze bands zich prima voor het Domplein. En als het zonnetje dan ook nog heel even aarzelend doorbreekt, is het Summer Darkness-gevoel bij mij in ieder geval begonnen!

Gezien: Leaf en Cesair, vrijdag 29 juli @ Domplein, Utrecht

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht