SD 2011: Het is zien en gezien worden op Summer Darkness SD 2011: Het is zien en gezien worden op Summer Darkness

Een fotosfeerverslag van zaterdag 30 juli 2011

, Tekst: Sabine Schoppers / Foto's: Armelle van Helden

SD 2011: Het is zien en gezien worden op Summer Darkness

Een fotosfeerverslag van zaterdag 30 juli 2011

Tekst: Sabine Schoppers / Foto's: Armelle van Helden ,

Eindelijk, het is weer zover. Het duister is weer in (het niet zo zomerse) Utrecht neergestreken. Drie dagen lang domineren verschillende donkere subculturen en hun muziek de Utrechtse binnenstad. 3VOOR12/Utrecht was erbij en maakte foto's van de vaak extreem uitgedoste bezoekers.

Een fotosfeerverslag van zaterdag 30 juli 2011

Het is een vreemde gewaarwording. Utrecht wordt drie dagen lang overstroomd door de gothic subcultuur en aanverwanten. Op Utrecht CS lijkt het allemaal nog mee te vallen, maar eenmaal Hoog Catharijne uit zijn er steeds meer groepjes te spotten. Hoe dichterbij het Domplein, des te meer er te zien is.

Een dresscode geldt niet voor het festival, maar het overgrote deel van de bezoekers draagt toch vooral grote leren schoenen, kant, veel zwart, latex en fluorescerende kleuren. Vooral op het Domplein en het Pandhof (de binnentuin van de Domkerk) is het zien en gezien worden. Zodra er iemand poseert schieten de aanwezige fotografen er als paparazzi op af. Het lijken wel rocksterren.

Naast de reguliere Summer Darkness-bezoekers trekt het Domplein verder veel toevallige voorbijgangers die zich vergapen aan de bijzondere kledij en de modeshows van onder andere Laced Up en Attitude Holland. De Tivoli Spiegelbar is 's middags de plek om nieuwe muziek te leren kennen, maar ook daar worden modeshows gehouden, zoals de Post Nuclear Steam Fashion Show.

Met hun aparte instrumenten en mooie zang betoveren Leaf, Cesair en Omdulö, alle drie bekenden in de folkwereld, het Pagan Folk Podium. Afsluiter Bacio di Tosca, een pseudoniem van mezzosporaan Dörthe Flemming, detoneert echter nogal met de voorgaande acts op het Domplein. Naast een stuk uit de opera Tosca zingt Flemming voornamelijk gedichten net zulke naargeestige thema's als die van de opera.

Gezien: Summer Darkness zaterdag 30 juli 2011 @ Domplein en Tivoli, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht