Kids With Guns debuteert in Athene Kids With Guns debuteert in Athene

Utrechts duo speelt eerste show in Griekenland voor 5.000 man

, Tekst: Ricardo Jupijn / Foto: Henk Otte

Kids With Guns debuteert in Athene

Utrechts duo speelt eerste show in Griekenland voor 5.000 man

Tekst: Ricardo Jupijn / Foto: Henk Otte ,

Eigenlijk heeft het Utrechtse Kids with Guns tot nu toe alleen nog maar een scherpe biografie en een mysterieuze bandfoto. Muziek van het tweetal is nog nergens te horen. Desalniettemin maken zij voor het eerst hun opwachting op een podium in Athene voor een publiek van 5000 man.

Utrechts duo speelt eerste show in Griekenland voor 5.000 man

Vroeger stonden muzikanten nog ouderwets het schuim van hun biertje af te trillen in een klein café. Dat gebeurt tegenwoordig natuurlijk nog steeds, maar dat het ook anders kan, bewijzen twee twee hippe muzikanten uit Kanaleneiland: Niek Eilander en Rik Voorberg. Zij geven hun eerste optreden niet in hun eigen buurtkroeg, hun eigen stad of zelfs maar in eigen land, nee, Kids With Guns wordt ingevlogen op het Schoolwave Festival in Athene.

Zondag 10 juli staat Kids With Guns, die vooralsnog slechts materiaal uitbrachten op demo, op het grootste studentenfestival van Griekenland: “Er schijnen rond de 5000 mensen te komen en de locatie ligt direct aan zee. Niet verkeerd dus voor een eerste optreden”, vertelt een enthousiaste Eilander. De grote vraag is natuurlijk: Hoe komt de band aan zo’n debuutoptreden? “Het is volkomen onwerkelijk allemaal. Op een vrijdag wordt Rik gebeld door het contactpersoon van het festival, toevallig een kennis, met de vraag of we wat muziek op wilden sturen. De volgende dag kregen we bericht dat ze het erg tof vonden en al bezig waren met een reisbureau. Op zondagavond hadden we de uiteindelijke bevestiging binnen.”

Het hoofdkwartier van het rauwe indie-duo bevindt zich vier hoog achter in een grijze Kanaleneiland-flat, waar zij zelf ook wonen. Compleet met een aantal inbraakwerende maatregelen zit hun ingebouwde thuisstudio tussen de slaapkamer van Niek Eilander en de keuken geklemd. Eilander: “Een tijd geleden zijn we bij elkaar in huis gaan wonen en vanaf dat moment hebben we veel over muzikale ideeën gepraat. Met z’n tweeën besloten we onze liefde voor indie-muziek en bliepjes te gaan combineren en daar is Kids With Guns uitgekomen. De randvoorwaarden waren natuurlijk ook goed: we wonen samen in een huis, de lijntjes zijn kort, werken goed samen en we hebben vroeger samen al veel muziek gemaakt.”

Na het luisteren van de demo’s, die doen denken aan Soulwax, Crystal Castles en Does It Offend You, Yeah?, is de conclusie snel getrokken. Dit zou wel eens een grote band kunnen worden, getuige natuurlijk ook de uitnodiging voor het festival in Athene.
 
Volgens de zanger is er geen gevaar voor een anti-climax na zo’n bizar groot en bijzonder debuut: “Nee, niet echt. We weten dat we gewoon net als iedere andere band keihard moeten werken om mensen te  overtuigen. De plannen voor de EP en liveshows blijven voor Nederland gewoon ongewijzigd. We zien er in ieder geval niet tegen op om straks naar Schubbekutteveen te rijden en voor anderhalve man en een paardenkop te spelen. Dat zijn ook de shows die je nodig hebt om als band beter te worden.”

De eerste EP staat op de planning voor september, dus daar moet nog even op worden gewacht. Een eerste single lijkt al wel iets dichterbij: “We zijn op het moment keihard bezig met de EP. Gezien alle ontwikkelingen is de verwachting wel dat er een nummertje eerder dan september naar buiten komt.” In de herfst, tegen de tijd dat het eerste plaatje uit moet komen, heeft Kids with Guns ook het een en ander op het programma staan. Eilander: “Rond de tijd dat de EP uitkomt willen we door heel Nederland spelen op elk mogelijk feestje. In de trant: Jij regelt een feest? Wij regelen de muziek en de PA. Eerst live spelen en daarna dj'en tot de zon opkomt.”

Houd de site van Kids with Guns in de gaten voor nieuws over hun Griekse avontuur, een filmpje dat de heren in de planning hebben, de aanstaande release van hun EP en meer.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht