In Vervoering wil vooral intimiteit creëren In Vervoering wil vooral intimiteit creëren

Maar ook dit festival ontkomt niet aan bezuinigingen

, Tekst: Linda van Houwelingen

In Vervoering wil vooral intimiteit creëren

Maar ook dit festival ontkomt niet aan bezuinigingen

Tekst: Linda van Houwelingen ,

Langzaam kan er weer worden afgeteld naar het intieme festival In Vervoering dat het eerste weekend van augustus op het programma staat. Een interview met projectleider Ylona Supèr, over wat we allemaal kunnen verwachten op het steeds groter wordende festijn en hoe dit met hun kleine fonds gefinancierd wordt.

Maar ook dit festival ontkomt niet aan bezuinigingen

In het weekend van 6 en 7 augustus staat Utrecht weer in het teken van festival In Vervoering. Naast bands als Paulusma, Knobsticker, Eins Zwei Orchestra en Woods On Fire die hun liedjes spelen op een groot podium, word je ook in vervoering gebracht tijdens intieme sessies met muzikanten en dichters in bijvoorbeeld een bakfiets of op een rondvarende sloep. Mobiliteit en intimiteit staat centraal tijdens dit gratis toegankelijke festival dat elk jaar meer bezoekers trekt.

Projectleider Ylona Supèr: “Vorig jaar speelden de bands zaterdagavond op Ledig Erf. Het was er heel vol, en met mooi weer was het nog drukker geweest. Op het plein tegenover Café de Zaak is meer ruimte voor een hoofdpodium met bands. Bovendien is het midden in de stad en beginnen we al om 4 uur ’s middags, waardoor ook het winkelend publiek in aanraking komt met In Vervoering.” Niet alleen optredende bands staan de eerste dag van het festival centraal, in samenwerking met Festival Mooie Woorden wordt een stadswandeling aangeboden en ook vaart er een sloep door de Utrechtse grachten waarin artiesten voor een klein publiek hun kunsten vertonen.

De zondag vindt weer ouderwets plaats in Park Lepelenburg. Dit jaar kun je een uitgebreidere editie dan voorgaande jaren verwachten. Naast de vele optredende muzikanten, zijn er meer activiteiten voor jonge gezinnen waarbij kinderen bijvoorbeeld een kaartje naar hun oma kunnen schrijven. Daarbij wordt er ook meer aandacht besteed aan de aankleding van de horeca. Verwacht bijvoorbeeld aardbeienmeisjes in een bakfiets en lekkere biertjes die partner Vedett vanuit een oude Citroënbus serveert. Ook nieuw dit jaar is de samenwerking met het Spoorwegmuseum waar knusse sessies in een oude treinwagon worden gehouden. Daarnaast is ook de 3VOOR12/Utrecht-caravan weer present, deze editie vergezeld door een vouwwagen. Verder wordt er dit jaar ook veel kunst, theater en poëzie aangeboden. De Man van staal bouwt je uit elkaar vallende fiets om tot een kunstwerk, bij Punge & Vliegwerk wordt beweging omgezet in muziek middels een muzikale tandem en de Liefdespolitie is aanwezig om veroorzakers van gebroken harten aan te houden.

In Vervoering groeit, dat mag je niet ontgaan zijn. Ondanks het groeiende bezoekersaantal ontvangt het festival nog steeds hetzelfde fonds. “Het is heel dubbel: we hebben geld nodig, want het festival wordt steeds groter, maar eigenlijk wil je dat niet. Je doet een groot beroep op mensen wanneer je hen vraagt extra te betalen. Entree willen we liever niet vragen, we hanteren ook al de strippenkaart (die betaald moet worden, red.) voor de sessies in bakfietsen en dergelijke. Het gaat ons niet per sé om bezoekersaantallen, maar om te laten zien wat muziek kan doen. Onze belangrijkste missie is om intimiteit te creëren. De artiesten dicht op het publiek zetten, waardoor mensen echt luisteren. In Vervoering is er voor de passie en het gevoel”, vertelt Supèr.

Daarom is besloten om aan het zogenaamde Crowd funding van Voordekunst mee te doen. Bezoekers kunnen hier zelf een bedrag doneren aan In Vervoering, zodat het festival zich kan blijven ontwikkelen zonder extra subsidies. Donateurs ontvangen als bedankje minimaal een download van een cd vol liedjes van diverse optredende artiesten als Riverdistrict, Novack en Joast. Naarmate het gedoneerde bedrag hoger wordt, wordt ook de beloning groter. Wordt het benodigde bedrag (€7500) niet behaald, dan gaat het festival door in een afgeslankte versie of wordt in het allerergste geval een dag geschrapt. “Op In Vervoering kunnen artiesten tijdens de intieme sessies dingen uitproberen. Ze zijn vaak beginnend en zitten tussen de Popronde en hun doorbraak in; wij dienen als soort tussenpodium. Het zou zonde zijn als dat wegvalt”, waarmee Supèr het belang van In Vervoering nog maar eens benadrukt.

Wil je ook geld doneren aan In Vervoering? Dat kan hier.

Te zien: In Vervoering, met o.a. Joast, Novack, Paulusma en Knobsticker op 6 en 7 augustus 2010 @ Korte Minrebroederstraat tegenover café de Zaak en Park Lepelenburg, Utrecht.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht