Weekagenda: Real Estate, Freemote, Soup ’n Songs, The Invisible City, Lo Friday, Gluren bij de Buren, The Faraways, Kutschurft

Week 49

Tekst: redactie 3VOOR12/Utrecht ,

We houden het nog korter dan gewoonlijk: hier is de weekagenda met onze tips voor deze week. Enjoy!

Week 49

We houden het nog korter dan gewoonlijk: hier zijn onze tips voor deze week. Enjoy!


Wat: FREEMOTE festival
Wie: onder andere Knalpot, Individualism, Bitbasic (UK), Einóma (IS), Daniel Zuur, Krampfhaft, Tarik Barri, Men of Mega en Julien Mier
Wanneer: woensdag 7 tot en met zondag 11 december 2011
Waar: NUtrecht
Schade: € 25 voor een passe-partout, dagkaart vanaf € 5

Waarom: Van 7 tot en met 11 december organiseert Born Digital het festival FREEMOTE 11: Threshold Edition. Tijdens dit event staan creatieve samenwerkingen op het gebied van nieuwe media en digitale technologieën centraal. Het festival vindt plaats in NUtrecht, direct naast station Zuilen en dB's. Gedurende het festival zijn er exposities en installaties te zien van onder anderen Sebastiaan ter Burg, Zesbaans, Arne Boon, Nota Bene Visual (TR) en Visual Berlin (DE). Verder kun je bij FREEMOTE terecht voor een flinke dosis elektronische muziek en audiovisuals. Zo zullen de Amsterdamse band Knalpot, Grote Prijs van Nederland-winnaar Individualism, Bitbasic (UK), Einóma (IS) en opkomende acts als Daniel Zuur, Krampfhaft, Tarik Barri, Men of Mega en Julien Mier het podium beklimmen. Meer informatie over FREEMOTE, tickets en het programma vind je op www.freemote.nl.
Wie: Real Estate & Cosmo V
Wat: Indie en droompop
Wanneer: woensdag 7 december 2011 (zaal open 19.30 uur)
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 13

Waarom: Days van Real Estate is één van de fijnere indiepop-albums van dit jaar. Sterke liedjes met gitaarlijnen die doen denken aan The Feelies en Felt. Anderhalve maand geleden gaf de band een overtuigend optreden in Bitterzoet, volgens onze vrienden van Kicking the Habit. Woensdagavond spelen ze hun relaxte songs in Tivoli de Helling. In het voorprogramma staat Cosmo V, de 3VOOR12/Utrecht Selecteert van november. Haar debuut-EP V is tijdelijk te beluisteren op de speciale EP-Luisterpaal.
Wat: Soup ’n Songs #6, kerstmiseditie
Wie: The Minotaur is Me, Aestrid, Sergej Visser
Wanneer: donderdag 8 december 2011 (van 18.30 tot 21.00 uur)
Waar: KEEK
Schade: niks

Waarom: Al zes edities achter elkaar brengt KEEK je op de donderdagavond een warme kop eerlijke soep en fijne muziek. Donderdag 8 december is de speciale kersteditie met optredens van het geheimzinnige The Minotaur is Me, Aestrid’s Bo Menning en singer-songwriter Sergej Visser. Wordt vast weer mooi, en niet alleen als je toevallig in de buurt bent.


Wat: The Invisible City
Wie: BJ Nilsen en ‘Electro-Harmonics’ - een electro-akoestische live-improvisatiesessie
Wanneer: donderdag 8 december 2011
Waar: Huis aan de Werf
Schade: € 15 / € 12 (student, CJP, U-pas)

Waarom: Organisatoren PAUME en Gaudeamus noemen The Invisible City ‘een avondvullend programma waarin de heterogene klankwereld van de hedendaagse stad centraal staat’. Onder de naam ‘Electro-Harmonics’ doen muzikanten uit de elektronische en akoestische muziek een eenmalige en niet-herhaalbare live-improvisatiesessie. De eerste editie van Electro-Harmonics wordt vormgegeven door Martijn Pieck (The [Law-Rah] Collective), Zeno van den Broek (Machinist, elektronica & field recordings), Peter Johan Nyland (Hadewych, percussie) en Coen Polack (Living Ornaments, saxofoon).
Na de pauze speelt BJ Nilsen een exclusieve liveset gebaseerd op zijn album ‘The Invisible City’, waarop hij met dronende ambiente geluiden, noise, ruis en gekraak een ongeziene en ongehoorde stad in klank kleurt. Kaarten zijn hier te koop.


Wat: Lo Friday
Wie: Dusty Stray, Bodypolitics en Yordan Orchestra
Wanneer: vrijdag 9 december 2011 (vanaf 21.00 uur)
Waar: Kargadoor
Schade: € 3

Waarom: De tweede editie van het nieuwe programmeursduo Joni Prescher en Daniel Apituley is meteen de laatste van dit jaar. Op het programma staat deze keer singer-songwriter Dusty Stray. Samen met een band speelt hij nummers van zijn, door Ken Stringfellow en JB Meijers geproduceerde, nieuwe album Light Years Away. Bodypolitics heeft een paar weken geleden zijn debuutalbum gepresenteerd in de Vechtclub en laat vanavond via een akoestische set horen of de vergelijking met The National terecht is. Het Arnhemse duo Yordan Orchestra speelt een combinatie van indie, electro en wave.


Wat: Per Expressie Festival
Wie: The Picaroons, Roamers Code, Strye, Allard en Gijs en 50 Grams of Violence
Wanneer: zaterdag 10 december 2011 (14.00 tot 23.00 uur)
Waar: Eemplein, Amersfoort
Schade: € 5 voor festival, € 5 voor ‘Stekker d’r in’

Waarom: De Amersfoortse jongerenorganisatie Per Expressie biedt al tien jaar lang een podium aan jonge kunstenaars en artiesten door het organiseren van activiteiten en festivals waar (binnen redelijke kaders) alles kan en alles moet kunnen. Om dat te vieren, pakken ze op zaterdag 10 december flink uit tijdens Festival Per Expressie ’10 jaar boembarie’. Op het Eemplein vormen de voormalige fabriek Rohm & Haas en Eten bij De Vereeniging het decor van Festival Per Expressie. Tussen 14.00 en 23.00 uur laten op vier verschillende podia 100 jonge kunstenaars en artiesten muziek, theater, dans, poëzie, fotografie en beeldende kunst zien. Er zijn optredens van onder andere: The Picaroons (indie), Roamers Code (rock), Strye (dubstep), Allard en Gijs (singer-songwriters) en 50 Grams of Violence (rock). Vanaf 23.00 uur worden de festiviteiten verplaatst naar podium De Kelder waar het feest tot vier uur doorgaat met een nieuw feest: ‘Stekker d’r in’. Meer informatie over Per Expressie, het festival en de afterparty is te vinden op de website van Per Expressie en op facebook.


Wat: Gluren bij de Buren
Wie: onder andere Über-Ich, Sjeronimo, Ympressy, Thee Corned Beat en Roamers Code
Wanneer: zondag 11 december 2011 (van 13.00 uur tot 17.30)
Waar: diverse huizen in Amersfoort
Schade: weer niks

Waarom: Gluren bij de Buren Amersfoort is weer groter dan vorig jaar! Zondagmiddag 11 december kun je in bijna 92 woonkamers in de hele stad Amersfoort terecht voor 285 voorstellingen van amateurkunstenaars. Daarmee is Gluren bij de Buren Amersfoort het grootste huiskamerfestival van Nederland. Tussen de tientallen artiesten zitten ook een paar regionale popmuzikanten. Wij kijken vooral uit naar de optredens van Über-Ich (om 15.15 / 16.15 / 17.30 uur in Grote Haag 69), Sjeronimo (singer/songwriter), Ympressy (theatraal), Thee Corned Beat (biet) en Roamers Code (pop/rock).


Wat: The Faraways cd-presentatie
Wie: The Faraways en ????
Wanneer: zondag 11 december 2011 (16.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: € ??

Waarom: Even verkeerden we in de veronderstelling dat de beste psychedelische country-band van Utrecht deze zondag zijn debuutalbum zou presenteren. Dat bleek echter niet zo te zijn, het eerste album van The Faraways wordt pas in 2012 opgenomen. Maar niet getreurd: de band brengt vandaag wel een cd uit met een aantal van de mooie liedjes die Ronald Visser de afgelopen heeft geschreven. En voor een optreden van deze puike muzikanten - die met Jolanda Peters niemand minder dan de Nederlandse Emmylou Harris in de gelederen hebben - doen we het ook. Over de gasten wordt geheimzinnig gedaan, maar goede kans dat die ook wortels in de Amerikaanse rootsmuziek hebben.


Wie: Kutschurft, Khaoz, Funeral Whore, Once Begotten, Pandemia, Houwitser
Wat: (death-)metal
Wanneer: zondag 11 december 2011 (15.00 tot 22.00 uur!)
Waar: De Kelder
Schade: € 7,50

Waarom: Kutschuft dus … Voor inspiratie op dit stukje hebben we nog even het interview herlezen dat onze eigen Arnold le Fèbre in april van dit jaar met de band heeft gehouden. Tip: ook doen, dan weet je genoeg. Behalve Kutschurft spelen op deze middag en avond nog vier bands die je gerust hard mag noemen. De old school deathmetal-formatie Khaoz presenteert zijn eerste mini-cd Twist the Knife a Little Deeper (de eerste 25 bezoekers ontvangen hem gratis!). Funeral Whore uit Beverwijk heeft een deal voor twee albums met het Mexicaanse label Chaos Records en presenteert zijn eersteling: Step Into Damnation. Bruut!