Kort Utrechts Popnieuws – week 51

Deze week nieuws over onder meer Stukafest 2011, Haribo Macht Kinder Froh, Hersenschade, Johan Borger, het festivalbeleid van de provincie Utrecht én twee muzikale kerstgroeten.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Gemma Pauwels ,

Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes en informatie - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws laten we in sneltreinvaart het laatste en leukste muzieknieuws van Utrechtse bodem de revue passeren, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder meer Stukafest 2011, Haribo Macht Kinder Froh, Hersenschade, Johan Borger, het festivalbeleid van de provincie Utrecht én twee muzikale kerstgroeten.

Het leukste muzieknieuws van Utrechtse bodem

De redactie van 3VOOR12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem. Inclusief een exclusieve illustratie! Deze week nieuws over onder meer Stukafest 2011, Hersenschade, Johan Borger, het festivalbeleid van de provincie Utrecht én twee muzikale kerstgroeten. Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Eerste namen Stukafest Utrecht 2012
Donderdag 2 februari vindt het jaarlijks terugkerende Stukafest plaats. Op verschillende locaties in de stad Utrecht worden studentenkamers omgetoverd tot minipodia waar muzikanten, toneelspelers, dichters, schrijvers en dansers hun kunsten vertonen. In drie rondes kunnen de bezoekers zelf kiezen welke artiesten ze willen bekijken. Afgelopen week heeft de organisatie de eerste vijf namen bekend gemaakt die tijdens de Utrechtse editie hun opwachting zullen maken. De grootste naam is ongetwijfeld die van Nico Dijkshoorn. Verder kun je genieten van de theatervoorstelling Geintje, over naïeve, idealistische afgestudeerden, tekeningen en versjes van Lize en Lars, gedichten en muziek van Baban en de Utrechtse band Riverdistrict.Literaire zegetocht Ponoka-voorman Rick de Gier
Begin dit jaar verscheen Nineve, de debuutroman van Rick de Gier. Tegelijkertijd verscheen ook het derde album van zijn band Ponoka. Outtakes from the Revival Songbook fungeert als soundtrack bij de roman. Deze week werd bekend dat Nineve geselecteerd is voor de longlist van de Academica Literatuurprijs, de prijs voor beste debuut van het jaar. Vorig jaar won Peter Buwalda met het veelgeroemde Bonita Avenue deze prijs. Nineve belandde in de top tien, maar behoort helaas niet tot de drie genomineerden. Ponoka is ondertussen nog bezig met een sabbatical.

Miss Molly & Me in de reclame

Miss Molly & Me is een project van (voormalig?) Storybox-voorman Helge Slikker en zangeres Marlijn Weerdenburg, die zich ook wel de Nancy Sinatra en Lee Hazlewood van de Lage Landen noemen. Samen hebben ze de muziek geschreven voor de STER-campagne voor de uitreiking van de Gouden Loeki 2011. Afgelopen donderdag verzorgden ze de live muziek tijdens deze uitreiking op Nederland 1. Ze brachten niet alleen de single, maar ook een hoop andere nummers ten gehore. ‘Part of the Game’ is te downloaden bij onder andere iTunes en Amazon.

Hiphopduo Hersenschade presenteert debuut-EP
Tijdens de Instore Galore van afgelopen woensdag presenteerde het Utrechtse hiphopduo Hersenschade hun debuut-EP in de Lock & Load. Op Dr. Oetka Poolse Worst staan zes tracks, die – naar eigen zeggen - thema’s behandelen als de dood en dronken matrozen die met éénbenige dieren de polka dansen. Check de clip bij de track ‘Steekje Los’:Provincie Utrecht presenteert festivalbeleid 2013 – 2016
Sinds dit jaar rekent de provincie Utrecht het ondersteunen van podiumkunsten niet meer tot haar kerntaken. Dit geldt echter nog niet voor festivals. Vorige week werd bekend dat de provincie de komende vier jaar vier grootschalige festivals gaat ondersteunen die het meest zichtbaar, typisch Utrechts en echt geworteld zijn in de regio. Bovendien trekken deze festivals een groot regionaal en internationaal publiek. Het gaat om Festival Oude Muziek, het Nederlands Film Festival, Tweetakt Festival en Festival aan de Werf. Die laatste twee programmeren elk jaar ook behoorlijk wat popmuziek. Voor deze vier festivals gezamenlijk is een budget van € 650.000 per jaar beschikbaar. Omdat de provincie Utrecht het belangrijk vindt dat er ook ruimte is voor vernieuwing, worden ook vier meer kleinschalige festivals ondersteund. Voor de kleinschalige festivals is een budget van €100.000 per jaar beschikbaar. Een deskundige commissie zal de aanvragen beoordelen.

Haribo Macht Kinder Froh moet naam veranderen van snoepfabrikant
De Duitse snoepfabrikant Haribo heeft de Utrechtse electro/metalcoreband Haribo Macht Kinder Froh (HMKF) per direct een verbod opgelegd op het gebruik van de slogan van het bedrijf als bandnaam. Althans, dat meldt het Utrechtse viertal. Naar eigen zeggen moet de band afstand doen van de naam en alle online activiteiten onder de Haribo-naam verwijderen. Ook merchandise en ander drukwerk moet per direct uit de handel. De band, die in september aankondigde om begin volgend jaar te stoppen, gaat de resterende tijd verder onder de naam WeAreTheBestBandInTheWorld.com. In januari en februari speelt de band een aantal afscheidsshows in Nederland, België en Duitsland. Meer informatie hierover op hun website. Tja, waar of niet? Wij weten het niet, maar met de komende afscheidsoptredens in het verschiet sluiten we een publiciteitsstunt niet uit…

Muzikale kerstgroeten
De kerstdagen komen eraan en ook bij 3VOOR12/Utrecht vallen er de nodige kerstwensen in de digitale postbus. Twee daarvan willen jullie niet onthouden.

Roel Donckers is de frontman van Luckiest Man Alive, min of meer de opvolger van Sonny Rocket. Twee weken geleden won deze band de tweede voorronde van de Clash of the Titans dus we gaan ze in februari of maart nog een keer zien. De video hieronder, The Inevitable Christmas Story, is geschreven door Roel Donckers.De Utrechtse Nederlandstalige funkpunk-band DZORK maakte naar eigen zeggen met ‘Het is tenslotte Kerstmis’ dé kersthit van 2011. De bijbehorende low-budget en cheesy videoclip is bijzonder vermakelijk. ‘Het is tenslotte Kerstmis’ is te downloaden via iTunes. De opbrengst gaat naar Amnesty International.Jazz workshops bij U Jazz vanaf januari
Een paar weken geleden spraken we met Dion Nijland van U Jazz over het festival Jazz Bij De Rode Brug. Toen vertelde hij al dat U Jazz van plan was om ook workshops te organiseren, een activiteit die met de sluiting van het SJU Jazzpodium weg was gevallen. Vanaf 25 januari is het zover. Dan verzorgt bassiste Mick Paauwe de eerste workshop ‘Latin-jazz en Funky Chacha’ in het Muziekhuis Utrecht. De workshop bestaat uit acht bijeenkomsten op de woensdagavond van 19.30 tot 22.30 uur, en wordt afgesloten met een uitvoering op zondagmiddag 25 maart. De kosten bedragen € 175. De workshop is bedoeld voor enigszins gevorderde muzikanten. Meld je aan door te mailen naar ujazzworkshops@gmail.com. Zie voor meer informatie de U Jazz workshops-pagina op Facebook.

Johan Borger stopt bij Marten de Paepe Band
Singer-songwriter en gitarist Johan Borger neemt afscheid van de Marten de Paepe Band om zich volledig te kunnen richten op de opvolger van zijn debuutalbum Sometimes. Johan Borger speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van het succesvolle album Boskoop van Marten de Paepe, dat afgelopen zomer verscheen via V2 records. Op het album nam Johan onder andere elektrische en akoestische gitaar, lap steel en Wurlitzer voor zijn rekening. Borger: “De komende tijd ga ik me richten op mijn nieuwe album. Door alles wat daarbij komt kijken, houd ik helaas geen ruimte over voor Marten de Paepe & Band. Ik ga het samenspelen zeker missen. Het is een mooie tijd geweest.” Het nieuwe album van Johan Borger wordt in de winter van 2012 verwacht.