De Hoogtepunten van 2011

De 3VOOR12/Utrecht-redactie blikt terug op het afgelopen jaar (2)

Tekst: redactie 3VOOR12/Utrecht ,

De komende weken staat de redactie van 3VOOR12/Utrecht stil bij het afgelopen jaar aan de hand van uiteenlopende lijstjes. Eerder al lieten we onze Hoogtepunten van 2011 de revue passeren en deze keer is het de beurt aan onze favoriete concerten van het afgelopen jaar

De 3VOOR12/Utrecht-redactie blikt terug op het afgelopen jaar (2)

December is traditiegetrouw de maand van de lijstjes. We zijn al begonnen met de verkiezing van de Beste Utrechtse Song van het Jaar (je kunt nog altijd stemmen!), maar aangezien het nog wel even duurt voordat deze lijst tot volle wasdom is gekomen, steken we zelf alvast de handen uit de mouwen.

De komende weken staat de redactie van 3VOOR12/Utrecht stil bij het afgelopen jaar aan de hand van uiteenlopende lijstjes. Eerder al lieten we onze Hoogtepunten van 2011 de revue passeren en deze keer is het de beurt aan onze favoriete concerten van het afgelopen jaar. Er zijn makkelijker klusjes te verzinnen… Maar goed, na het nodige gepeins, gezucht en gegraaf in het geheugen kwamen enkele 3VOOR12/Utrecht-redactieleden met de volgende namen op de proppen.

Evenementencoördinator Nick Franssen:
Bon Iver, Vredenburg Leidsche Rijn, 26 oktober 2011
“Op eenzame hoogte: Bon Iver. Zijn laatste plaat is prachtig en staat vol met 'kleine' geluidjes die iedere luisterbeurt nog interessanter maken. Live werd deze plaat vertaald met een negenkoppige band, inclusief twee drummers. De muzikanten gaven elkaar alle ruimte, stonden compleet in dienst van het nummer en werkten bij ieder nummer toe naar fenomenale hoogtepunten, waarbij alle geluiden op hun plek vielen. Het resultaat: anderhalf uur lang kippenvel.”Schrijverscoördinator Marc van der Laan:

Portishead, Vredenburg Leidsche Rijn, 15 juni 2011
“Ik heb veel mooie dingen gezien in Utrecht, vooral de laatste maanden (Roosbeef, Spinvis en een aantal Le Guess Who?-optredens). Maar wat boven alles uitspringt, is het optreden van Portishead in de Rode Doos. Een set waarin de oude en nieuwere nummers mooi samen kwamen. De perfectie in de uitvoering - met mooie visuals - ging nooit ten koste van de emotionele lading. De broze zang en presentatie van Beth Gibbons zetten de toon, maar ook het beheerste spel van de band was erg knap, met fijne rollen voor gitarist Adrian Utley en drummer Clive Deamer.”Fotografiecoördinator Mirjam Tonnaer
:
The Cave Singers, dB’s, 21 augustus 2011

“The Bellrays in dB’s waren bijzonder gaaf! Maar nog gaver waren The Cave Singers (ook in dB's.) Heel puur, een gemoedelijke sfeer, veel contact met het publiek, ontzettend energiek en live echt heel goed. Hun laatste album No Witch haalt het niet bij hun live performance, maar herinnert me er nog steeds aan hoe geweldig deze show was!”

Hoofdredacteur Renate van Roosmalen
:
Eefje de Visser, dB’s, 9 januari 2011
“Er schieten me direct twee concerten te binnen. Een daarvan is De Kift, zaterdag 2 juli op het dak van de Amersfoortse parkeergarage De Flint. De opmerkelijke locatie paste wonderwel bij het theatrale gezelschap. Maar het hoogtepunt was voor mij toch Eefje, en wel tijdens de 3VOOR12/Utrecht Nieuwjaarsduik. Ze opende het jaar klein maar fijn, een van de eerste keren met band, en brak enkele maanden later groots door. Voor wie zich tijdens dit concert in het bomvolle - en tijdens Eefje's optreden muisstille - dB’s bevond, kwam dit allerminst als een verrassing."Schrijverscoördinator Arnold le Fèbre
:
Orchestra of Spheres, Le Guess Who?, RASA, 27 november 2011

“Het is niet zo dat ik nachten wakker heb gelegen om deze vraag te kunnen beantwoorden, maar het komt wel enigszins in de buurt. Ik heb in 2011 talloze goede concerten gezien: Kutschurft en Vanderbuyst in dB’s, een bijzonder intiem (benefiet)optreden van Eefje de Visser in een werfkelder, fascinerende Aziatische muziek tijdens het Wild Wild East Festival in RASA, de transcendentale muziek van Peter Adriaansz - te veel om op te noemen… Wat me echter altijd zal bijblijven is het optreden van de Nieuw-Zeelandse groep Ochestra of Spheres tijdens de afgelopen editie van Le Guess Who? in RASA. Ik heb een uur lang met open mond staan kijken. Nog niet eerder zag ik zoveel buitenaardse buitenissigheid op een podium verzameld. Wat een belevenis!”