Kort Utrechts Popnieuws – week 52

Deze laatste week van 2011 nieuws over onder meer Onder Invloed, Stukafest, Da Capo Records en Kensington.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Gemma Pauwels ,

Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes en informatie - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws laten we in sneltreinvaart het laatste en leukste muzieknieuws van Utrechtse bodem de revue passeren, inclusief een leuke illustratie. Deze laatste week van 2011 nieuws over onder meer Onder Invloed, Stukafest, Da Capo Records en Kensington.

De redactie van 3VOOR12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem. Inclusief een exclusieve illustratie! Deze laatste week van 2011 nieuws over onder meer Onder Invloed, Stukafest, Da Capo Records en Kensington. Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Onder Invloed boekpresentatie

In Utrecht kennen we Matthijs van der Ven al een aantal jaar van zijn mooie project Onder Invloed. In januari verschijnt het eerste boek van Van der Ven, getiteld ‘Onder Invloed’. In het boek vertellen Nederlandse muzikanten over hun invloeden, hun opvoeding, de eerste platen die ze kochten, de coverbandjes waarin ze speelden. Maar ook over hun latere muzikale werk, onzekerheden, depressies, liefde en geluk. Over de spanning rondom optredens en albumreleases, het schrijven van liedjes en ontdekken van nieuwe favoriete muziek. De boeklancering wordt gevierd met drie Onder Invloed-avonden, waarvan één in Utrecht. Op donderdag 19 januari in EKKO is het boek voor het eerst te verkrijgen en vinden er optredens plaats van Jelle Paulusma, Marien Dorleijn (Moss), Awkward I, Bertolf en Odilo Girod (Chop Wood, Coparck) en de Schotse band Three Blind Wolves.

Nieuwe namen Stukafest

Nadat Stukafest Utrecht 2012 eerder al de namen van Nico Dijkshoorn, Geintje, Lize en Lars, Baban en de Utrechtse band Riverdistrict bekendmaakte, heeft de organisatie nu een nieuwe reeks in de openbaarheid geslingerd. Donderdag 2 februari kun je in diverse studentenkamers genieten van muziek van Awkward I, Puppa and the Clementines en Rebecca Sier. Verder op het programma: theatergroep VRED, een intieme dansvoorstelling van Café Ed Sanders, theatercabaret van Matroesjka, scherpe grappen van Tim Fransen, Erik en Jasper die een levend klimrek vormen en een interactief programma verzorgd door Habek.

Verlaat kerstcadeau: Kraaien @ Kytopia
Bij Kytopia vinden ze Kraaien van André Manuel één van de mooiste liedjes ooit gemaakt. Een prima aanleiding om Manuel te vragen om het nummer te komen spelen en in Kytopia doet er dan al snel een heel gezelschap mee...

Protesteren met Eefje en Diggy Dex
De leerlingen van drie Utrechtse basis- en middelbare scholen maken samen met Eefje de Visser, Diggy Dex en Goslink protestliedjes. Deze liedjes zullen live ten gehore worden gebracht tijdens het jaarlijkse jeugdtheaterfestival Tweetakt, dat plaatsvindt van 23 maart tot en met 1 april 2012. Voor de protestliedjes laten Eefje de Visser, Diggy Dex en Goslink zich inspireren door verhalen en uitspraken van de leerlingen. Leerlingen van de basisschool De Kleine Dichter werken samen met Eefje, Het Oosterlicht College uit Nieuwegein is gekoppeld aan Diggy Dex en Goslink gaat samen met groep 8 van OBS Da Costaschool aan de slag.
Tweetakt is hét jaarlijkse festival in Utrecht voor de jeugdpodiumkunst. Met optredens van jonge vernieuwende theatermakers en muzikanten, toneel met een ‘revolutiegevoel’, ontroerend muziektheater, verrassend locatietheater, danstheater voor je zintuigen én interactieve games en installaties.

Einde voor Da Capo
Da Capo Records stopt definitief. De bekende platenzaak aan de Utrechtse Oudegracht sluit zaterdag 31 december om 17.00 uur voor het laatst de deuren, waarmee na 23 jaar een einde komt aan één van de markantste platenzaken van ons land, een toevluchtsoord voor verzamelaars en vinyl-liefhebbers. Het overlijden van de bevlogen eigenaar Michel Terstegen op 4 juli dit jaar en daarmee het wegvallen van de drijvende kracht, is de voornaamste reden om te stoppen.
De toekomst van de platenzaak is nog in nevelen gehuld. Op de Da Capo-Facebookpagina valt te lezen: “De afgelopen maanden hebben we met verschillende mensen gekeken of er voor Da Capo in een andere vorm een toekomst was. Want de liefde voor vinyl en muziek is breed aanwezig bij velen van ons. Er zijn inspirerende plannen en ideeën, maar vooralsnog blijft dit toekomstmuziek."

Bieden op Kensington
De Utrechtse band Kensington biedt de master van het debuutalbum Borders aan op veilingsite eBay. Op moment van schrijven bedraagt het hoogste bod 108,50 euro - een schijntje voor een dergelijk uniek exemplaar. Helemaal als je bedenkt dat de opbrengst naar een goed doel gaat (het Rode Kruis, in het kader van 3FM Serious Request). Bieden kan tot en met 4 januari 2012. Op 25 februari treedt Kensington overigens op in Tivoli Oudegracht. Meer info vind je hier.

Stem op de beste dancetrack van 2011
Voor de zesde keer organiseert dance-site Eclectro de Dancetrack van het Jaar Verkiezing. Er zijn 50 tracks gekozen uit alle ingestuurde nummers. Naast internationale en Nederlandse producers (zoals Don Diablo en Martyn) staat er met Myrkur en Inofaith ook lokaal talent in de lijst. Stemmen doe je hier.

En dit was alweer de laatste Kort Utrechts Popnieuws van 2011. Rest ons nog iedereen een voorspoedig en bovenal muzikaal 2012 te wensen!