De gelaagde elektronica van bitebits

Sander Klijn gaat lekker zijn eigen gang

Tekst: Mike Van Dooyeweert / Foto: Wanda Maaslander ,

Bitebits is het nieuwe elektronica-eenmansproject van Sander Klijn (Good Dog Happy Man). Er staan nog maar drie nummers op zijn Soundcloudpagina, maar toch heeft de muziek zich inmiddels als een virus verspreid. Zelfs de landelijke 3VOOR12 spreekt inmiddels lovende woorden. Het gaat allemaal dus een beetje sneller dan Sander had kunnen denken.

Sander Klijn gaat lekker zijn eigen gang

Sander Klijn ken je misschien als de zanger van de Utrechtse rockband Good Dog Happy Man, die in 2008 de Grote Prijs van Nederland op zijn naam zette. Maar Klijn heeft er inmiddels een tweede muzikale carrière bij: het elektronicaproject bitebits. Het is geen project langs de zijlijn, zo benadrukt hij. "Meestal als ik zie dat zanger X van band Y er iets bij doet, heb ik zelf de neiging om te denken dat hij of zij er wel met minder aandacht aan gewerkt zal hebben."

Om dat te vermijden besloot Klijn daarom in het begin om zijn ware identiteit geheim te houden. Maar dat liep dus heel anders: de eerste drie nummers op de Soundcloud, die hij in dit beginstadium alleen aan wat mensen in zijn nabije omgeving wilde laten horen, gingen al snel als een lopend vuurtje rond. "Atze de Vrieze van 3VOOR12 heeft het inmiddels opgepikt. Voordat ik het wist was alles out in the open. Er is zelfs al iemand die heeft aangegeven een videoclip te willen maken bij een van de nummers."

Muzikant en geen DJ
De Vrieze heeft het in het artikel op Landelijk over ‘hyperbeweeglijke, ritmisch slimme beats, voor liefhebbers van Flying Lotus, Squarepusher en de abstracte kant van Radiohead’. Klijn kan zich daar prima in vinden: "Dat soort muziek is helemaal mijn kopje thee."

Wat hem vooral aanspreekt in die bands, is dat ze gedubde drumpartijen en inspeelde baslijntjes vermengen met elektronische beats; het is de warmte van de akoestische instrumenten vermengd met de snijdende digitale kant. "Zelf werk ik eigenlijk ook het liefst zo. Ik ben niet iemand die achter een sequencer gaat zitten en wat nootjes invult. Ik ben nog steeds muzikant en geen dj. Wat ik doe heeft nog het meeste weg van jammen met mezelf."

Hij houdt er ook van om zijn tracks te voorzien van meerdere muzikale laagjes. "Dat is waar ik zelf altijd wel fan van ben: een cd twaalf keer gehoord hebben en dan bij de dertiende keer nog steeds nieuwe lagen kunnen ontdekken."

Een harddisk vol materiaal
Wat Klijn doet met bitebits staat haaks op de muziek die Good Dog Happy Man maakt. Toch komt zijn interesse voor het maken van elektronische muziek niet uit de lucht vallen. Al op het conservatorium, waar Klijn eigenlijk saxofoon studeerde, begon hij interesse te tonen voor de elektronica. "Wij hadden daar van die G3 Apple-computers. Een van mijn medestudenten liet me zien hoe je met bepaalde programma’s ook muziek kunt maken."

Al vrij snel begon hij veel tijd door te brengen met het componeren van dancetracks op de Apple, wat hem niet door iedere docent in dank afgenomen werd. "Mijn saxofoondocent vond dat ik te veel tijd doorbracht achter de computer. En ik kreeg ontzettende ruzie met een cellodocent die regelmatig kwaad naar boven gelopen kwam omdat hij vond dat het geluid zachter moest. Toen dacht ik bij mezelf: dit gaat ‘m niet worden. Ik ben wel muzikant maar geen saxofonist. Ik was er klaar mee."

Er staan inmiddels drie liedjes van bitebits online. "Ik heb nu vakantie en ik heb nog een harddisk vol aan materiaal. Het idee is om in de aankomende weken de EP af te maken. Die zal dan gratis te downloaden zijn op zijn Bandcamppagina. Het is vooral de bedoeling dat de muziek gehoord wordt. Ik hoef er niet aan te verdienen."

And the beat goes on
Rond Good Dog Happy Man lijkt het momenteel een beetje stil te zijn, maar de band heeft wel plannen om binnenkort weer actiever als band aan de slag te gaan. "Op dit moment doen we niet zo heel veel, behalve af en toe repeteren. We hebben inmiddels ook een aantal nieuwe nummers." Klijn verwacht dat de band nog meer de rockkant op zal gaan. "Om wat meer de scheiding tussen de twee projecten aan te brengen. Voorheen hebben we ook binnen de band altijd wel samples mee laten lopen, dat was altijd mijn manier om ook met elektronica bezig te kunnen zijn. Maar nu ik bitebits heb, kunnen we ons als band focussen op het schrijven van toffe rockliedjes."

Ondertussen geniet hij van het voordeel dat het zelf componeren van muziek met zich meebrengt. "Als ik een idee heb voor bitebits kan ik dat meteen zelf uitwerken. Met de band moet je toch altijd weer overleg voeren over een idee, of wachten tot je eindelijk kunt repeteren. Wat ook niet erg is, maar het is natuurlijk wel lekker dat ik nu met bitebits helemaal mijn eigen gang kan gaan."