Techhouse producer Fritz Kalkbrenner laat wereldwijd van zich horen Techhouse producer Fritz Kalkbrenner laat wereldwijd van zich horen

“Het is een hectisch leven, maar ik heb er nog lang geen genoeg van!”

, Tekst: Lisa den Oudendammer

Techhouse producer Fritz Kalkbrenner laat wereldwijd van zich horen

“Het is een hectisch leven, maar ik heb er nog lang geen genoeg van!”

Tekst: Lisa den Oudendammer ,

Fritz Kalkbrenner zal voor velen bekend staan als ‘het broertje van’. Maar nadat de producer met zijn broer Paul de hit 'Sky and Sand' uitbracht, is het met zijn eigen carrière razendsnel gegaan.

“Het is een hectisch leven, maar ik heb er nog lang geen genoeg van!”

“Eerst werkte ik meer als parttime producer en als freelance journalist, dat ging prima samen", vertelt Kalkbrenner. “Tot ik op een gegeven moment al een aantal maanden geen opdrachten meer voor de televisie had gedaan en ik me realiseerde dat ik fulltime bezig was met produceren. Dat moet nu een jaar of  drie à vier geleden zijn”.

Zijn melodieuze techhouse geluid brengt hij nu elk weekend over de hele wereld ten gehore. Optredens in twee of drie verschillende steden per weekend zijn geen uitzondering. “Natuurlijk was het aan het begin wel even wennen, alle hectiek en het vele reizen. Gelukkig wist ik al wat ik kon verwachten, ik had het natuurlijk zien gebeuren bij mijn broer Paul. Maar het zelf ervaren, dat blijft een ander verhaal.”

Zijn eerste album 'Here today, gone tomorrow ' kwam in 2010 uit. Opvallend aan Kalkbrenners producties is dat hij zelf zijn vocals schrijft en zingt. Toch is hij van mening dat dat zijn muziek niet per se persoonlijker maakt. “Zingen is iets wat gewoon in mij zit en iets wat er uit moet. Dat gaat als vanzelf. Soms begin ik aan een track en weet ik halverwege dat dit er eentje is die zich leent voor vocals.”

Fritz Kalkbrenner zal tijdens Symphonica Elektronica als liveact optreden. Er zitten op dat vlak wel de nodige veranderingen aan te komen. “We zijn hard bezig om het mogelijk te maken dat ik mijn vocals live zal zingen. De voornaamste reden daarvoor is dat het me ontzettend leuk lijkt. Daarnaast heb je op die manier een hele andere connectie met je publiek.” Het blijft nog even afwachten of we dit ook bij het Symphonica Elektronica festival al kunnen verwachten. “Ik kan nog geen datum beloven wanneer het eerste optreden in die vorm plaats zal vinden, maar waarschijnlijk zal dat in de loop van het festivalseizoen zijn.”

De titel van het album “Here today, gone tomorrow” roept de vraag op of hij zich bewust is van het feit dat het leven als artiest niet eeuwig is. Kalkbrenner: “Uiteraard ben ik me daar van bewust, maar ik kan me momenteel niet voorstellen hoe mijn leven er dan uit zou zien. Ik geniet van wat er nu gebeurt. Toch verwacht ik dat ik altijd wel met muziek bezig zal blijven, maar dan op een andere manier dan als performer.”

Op de vraag of hij al bezig is aan een nieuw album reageert hij lachend: “Er zijn wel ideeën, maar voorlopig ben ik te druk met de promotie van het eerste album”. Daarvan komen nu singles met remixes uit, onder andere van Booka Shade. “In het najaar, als alle festivals achter de rug zijn, zal ik waarschijnlijk pas weer echt hard aan de slag kunnen gaan met de ideeën voor het nieuwe album.”

Over Utrecht is Kalkbrenner goed te spreken. “Het optreden wat ik in januari in de Poema heb gedaan staat absoluut in mijn top drie van het clubseizoen 2010/2011. Dat was een hele bijzondere ervaring. Het publiek ging er vol voor en ik heb daar erg van genoten. Het lijkt me dan ook leuk om in mei weer terug te zijn!”

Te zien: Fritz Kalkbrenner (live) op Symphonica Elektronica Festival, zaterdag 14 mei 2011 @ Haarrijnse Plas Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht