Platenzaken in Utrecht en Amersfoort zaterdag in het teken van Record Store Day Platenzaken in Utrecht en Amersfoort zaterdag in het teken van Record Store Day

Naast exclusieve vinyl releases is er veel live-muziek

, Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht

Platenzaken in Utrecht en Amersfoort zaterdag in het teken van Record Store Day

Naast exclusieve vinyl releases is er veel live-muziek

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Alle onafhankelijke platenzaken staan aanstaande zaterdag even in het spotlight, tijdens de tweede editie van Record Store Day. Exclusieve vinyl-releases en instores van Nederlandse bands moeten zowel nieuwe als vaste klanten naar de winkels trekken. Vier platenzaken in de provincie doen mee. 3VOOR12/Utrecht zet de instores voor je op een rij.

Naast exclusieve vinyl releases is er veel live-muziek

Aanstaande zaterdag 16 april vindt de tweede Nederlandse editie plaats van Record Store Day, een initiatief van de onafhankelijke platenzaken om zichzelf even in het spotlight te zetten. De achterliggende gedachte is natuurlijk om nieuwe en vaste klanten naar hun winkels te trekken. In die laatste categorie vallen jullie toch? Let dan op! De platenzaken bieden zaterdag zeer exclusieve vinyl-releases aan. Het is teveel om hier allemaal op te noemen maar de lijst bevat platen van Antony and the Johnsons, Arctic Monkeys, Big Star, Damien Jurado, Fleet Foxes, Flying Lotus, Gorki, Tim Knol, Warpaint, Nirvana (slechts 14 exemplaren!) en veel meer. Iedereen die na de Mega Platen & CD Beurs van vorige week nog niet platzak was kon dat na dit weekend wel eens zijn.

Ook muzikanten betuigen hun steun aan de platenzaak door instore-optredens te geven, te signeren en het personeel een handje te helpen. Natuurlijk hebben ze een belang bij het bestaan van platenzaken maar meer dan alles zijn ze bijna altijd ook liefhebbers. Vier platenzaken in de provincie doen mee aan Record Store Day. In Plato kun je luisteren naar instore-optredens van Selah Sue, Eefje de Visser en Alamo Race Track en draaien bijna de hele dag dj’s. Boudisque op het Vredenburg heeft The Secret Love Parade en Joast. Velvet in Amersfoort heeft maar liefst zeven bands of dj’s staan met onder andere Pien Feith, Dazzled Kid, Joris Linssen en Bettie Serveert. In Dacapo speelt The Kik, ontstaan uit de as van The Madd en Mark and the Spies. Hieronder hoor je hun eerste single, My Eyes Are Still Dry.


Tijdens de Record Store Day vindt ook een heuse recordpoging plaats. Eefje de Visser probeert samen met haar toetsenist Jelte Heringa op één dag tien instores in tien verschillende plaatsen te doen. Onderweg doet ze onder andere Plato en Velvet aan, dus je kunt controleren of ze een beetje op schema liggen.

En hoewel het geen deel uitmaakt van het formele Record Store Day-aanbod is zaterdag ook de eerste dag waarop je het Traditionals album kunt krijgen. Op dit samenwerkingsverband van de Utrechtse initiatieven In A Cabin With en Onder Invloed spelen toppers uit de Nederlandse (indie-)popscene authentieke traditionals. Het album staat nu op de luisterpaal.

Hieronder vind je het volledige tijdschema van de vier platenzaken uit de provincie Utrecht die meedoen aan Record Store Day 2011.

Update (20.15 uur): het optreden van Selah Sue is verplaatst van 11.00 uur naar 18.00 uur en Kalio Gaya is toegevoegd aan het schema.

Het tijdschema van Plato (Voorstraat 35, Utrecht):
10.00 deur open
11.00 Kalio Gaya
12.15 Eefje de Visser
13.00 DJ Wiekes (Tivoli)
14.30 Alamo Race Track
15.00 DJ Tommi (Balkan Beatz)
16.30 DJ Smartin (Elephant Soundz)
18.00 Selah Sue

Het tijdschema van Boudisque (Vredenburg 31, Utrecht):
11.00 The Secret Love Parade
14.00 Joast

Het tijdschema van Dacapo (Oudegracht 10, Utrecht):
17.00 The Kik

Het tijdschema van Velvet Amersfoort (Havik 7-A, Amersfoort):
10.00 Pien Feith
11.30 Cortez
13.15 Fremdkunst (DJ Set)
13.30 Eefje de Visser
14.30 Dazzled Kid
16.00 Joris Linssen & Caramba
17.00 Bettie Serveert

Te zien: Record Store Day, zaterdag 16 april @ Plato Utrecht, Boudisque, Velvet Amersfoort en Dacapo

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht