Eins, Zwei Orchestra schildert bonte wereld in conceptalbum 100 Colors Eins, Zwei Orchestra schildert bonte wereld in conceptalbum 100 Colors

Kleurrijke debuutplaat is allesbehalve rechtlijnig

, Tekst: Hanneke van der Linde - de Zeeuw / Foto: Heidi de Gier

Eins, Zwei Orchestra schildert bonte wereld in conceptalbum 100 Colors

Kleurrijke debuutplaat is allesbehalve rechtlijnig

Tekst: Hanneke van der Linde - de Zeeuw / Foto: Heidi de Gier ,

Friedensreich Hundertwasser, architect en inspiratiebron voor het album 100 Colors van Eins, Zwei Orchestra, was gefascineerd door kleuren en spiralen en noemde rechte lijnen “het werk van de duivel”. Eins, Zwei Orchestra's muzikale uitwerking van Hundertwassers stijl is dan ook allesbehalve rechtlijnig.

Kleurrijke debuutplaat is allesbehalve rechtlijnig

Friendensreich Hundertwasser was een Oostenrijks schilder en architect en leefde van 1928 tot 2000. Zijn leven en werk zijn de inspiratiebronnen voor het album 100 Colors van Eins, Zwei Orchestra. De kunstenaar was gefascineerd door kleuren, bochten en speelsheid. Rechte lijnen noemde hij dan ook ”het werk van de duivel”. De debuutplaat van Eins, Zwei Orchestra is de muzikale vertaling van Hundertwassers stijl en de cd is dan ook allesbehalve rechtlijnig te noemen.

Eins, Zwei Orchestra is opgericht door Stefan en Lydia van Maurik, geen onbekende gezichten in de muziekscene. Stefan heeft eerder in Satellite 7 gezeten en neemt momenteel met The Spirit That Guides Us een nieuwe plaat op. Lydia kennen we nog van This Beautiful Mess en Brown Feather Sparrow. Met hun shoegazepop is het Utrechtse echtpaar een vernieuwende weg ingeslagen en dat kan een verklaring zijn voor de goede ontvangst van dit debuutalbum.

A hundred colors in my garden, a hundred colors in the sky
A
hundred colors in my mansion, a hundred colors in my mind


De titelsong van het conceptalbum geeft goed weer waar zowel Hundertwassers stijl als Eins, Zwei Orchestra voor staat. Het vrolijke uptempo nummer beschrijft een tocht naar buiten waar veel kleuren te zien zijn. Zet de muziek lekker hard en laat de lucht, je huis en je gedachten door kleurrijke klanken gevuld worden. Zoals Hundertwasser zijn mening niet wilde opdringen aan zijn publiek, maar ruimte voor een eigen interpretatie creëerde, zo brengt Eins, Zwei Orchestra haar muziek. De songteksten zijn redelijk algemeen en daardoor multi-interpretabel en de muziek is een bonte verzameling van geluiden, waar iedere luisteraar een andere boodschap in zal horen.

My mom’s bloodline 69 
Can this world ever be reconciled?


In het lied '69 (R.I.P.)' bezingt Lydia met haar loepzuivere stem een gitzwart deel van Hundertwassers familiegeschiedenis. In 1943 worden 69 van zijn Joodse familieleden gedeporteerd en ter dood gebracht. Het verhalende nummer is de afsluiter en tegelijkertijd het indrukwekkendste nummer van deze plaat. Eins, Zwei Orchestra heeft met 100 Colors een sterke debuutplaat afgeleverd. Het is de moeite waard om dit conceptalbum van a tot z te beluisteren en je onder te laten dompelen in de bonte wereld die Eins, Zwei Orchestra schildert met haar muziek.

Je bepaalt zelf wat je betaalt voor het album 100 Colors wanneer je het downloadt via Bandcamp. Speciale edities van de plaat zijn verkrijgbaar bij de winkels van Plato.

Benieuwd naar een dag uit het leven van Martijn Groeneveld, degene die dit album heeft gemixt? Check dan later deze week het A day in the life-artikel op 3VOOR12/Utrecht!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht