In A Cabin With: The Giants of Húsavík

Trip zacht, luisteraartjes

Tekst: Renate van Roosmalen ,

Wat een geweldig project is het toch: In A Cabin With. Stop twee muzikanten met verschillende achtergronden ergens in een hutje in het buitenland, ver van hun vertrouwde bedje, en kijk wat er gebeurt. Breakcore-dj Bong-Ra en GEM-zanger Maurits Westerik spendeerden afgelopen september samen een week in een IJslands vissersdorpje. Resultaat is een opmerkelijk uitgebalanceerde, rustige plaat vol melancholische, trippy nummers.

Trip zacht, luisteraartjes

Wat een geweldig project is het toch: In A Cabin With. Stop twee muzikanten met verschillende achtergronden ergens in een hutje in het buitenland, ver van hun vertrouwde bedje, en kijk wat er gebeurt. Twee notabelen uit de Utrechtse muziekwereld zijn er de afgelopen maanden the talk of the town mee. Breakcore-dj Bong-Ra en poprockzanger Maurits Westerik (GEM) spendeerden afgelopen september samen een week in een IJslands vissersdorpje. Resultaat is een opmerkelijk uitgebalanceerd, rustig album vol melancholische, trippy nummers.

Bong-Ra (Jason Köhnen) was degene die de samenwerking The Giants of Húsavík initieerde. Niet gek, gezien zijn voorliefde voor muzikale samenwerkingen. Die voorliefde resulteerde eerder onder andere in spannende elektronische clubavonden en de experimentele orkestformatie The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. Deze keer viel Bong-Ra’s oog op GEM-voorman Maurits Westerik, juist omdat ze zo enorm van elkaar verschillen. Bong-Ra weet in elk geval hoe hij dingen interessant moet houden. Voor zichzelf, maar ook voor de luisteraar.

The Giants of Húsavík klinken, voor een bundeling van extremen, opvallend uitgebalanceerd. Het is geen saaie middenweg of compromis geworden, maar een geslaagd, sfeervol uitstapje voor beide partijen. De zang van Westerik is lager, rasperiger en melancholieker dan bij GEM en zweeft ongedwongen over de dromerige elektronische soundscapes van Bong-Ra. Het landschap waar de doorgaans hard knallende dj de luisteraar intrekt is weids en ingetogen. Klassieke invloeden lopen vloeiend over in ontspannen bliepjes en tokkelende drums. Westerik beperkt zich in zijn zang tot een aantal toonhoogtes en tempo’s die op het gehele album terugkeren. Zijn Britpoppy stemgeluid is nergens loepzuiver. In combinatie met de relaxte muzikale fundering van Bong-Ra, zorgt dit voor een prettige mate aan leipheid.

Maurits Westerik en Bong-Ra zijn in IJsland duidelijk nader tot elkaar gekomen. Dat blijkt niet alleen uit hun reisverhalen, maar ook uit hun muziek. Het geheel voelt als iets intuïtiefs. Tip voor nieuwe In A Cabin With-deelnemers: maak de connectie door gedurende je muzikale uitstapje samen in één bed te slapen. Net als dit opmerkelijke tweetal. Er ligt een sterk gevoel ten grondslag aan hun album. Een gevoel dat Bong-Ra en Westerik bij aankomst in IJsland direct hadden en dat ervoor zorgde dat ze meteen op de eerste dag al de studio indoken. Om dit gevoel om te zetten in muziek.

Bij beluistering van het album, lijkt het erop dat ze dat aardig gelukt is. De nummers van The Giants of Húsavík ademen een dromerige sfeer uit. Deze sfeer verbindt de nummers, wat maakt dat het album een vanzelfsprekend geheel vormt. Het resultaat van Bong-Ra en Maurits Westeriks IJslandse In A Cabin With-ervaring is absoluut de moeite waard. Dus trip zacht, luisteraartjes.