C-mon & Kypski vieren kerst met piñatas en crowdsurfers

Veelzijdigheid is er af maar feesten lukt nog altijd

Tekst en foto's Robin Clemens ,

Het was kerstavond en C-mon & Kypski vierden dat in Utrecht, dé stad waar het allemaal is begonnen. Kritiek op het laatste album ‘We Are Square’ geldt ook live: de kenmerkende mix van muziekstijlen staat op een lager pitje dan voorheen. Toch weten de jongens er met gastmuzikanten en piñatas een goed feest van te maken.

Veelzijdigheid is er af maar feesten lukt nog altijd

Na twintig minuten langer wachten dan gepland, wordt Tivoli verduisterd en komt er een lichtgevende man het podium op gelopen. Het enige wat je hoort in de zaal is het geroezemoes van de menigte die zich afvraagt wat dit nou weer te betekenen heeft. De lichtgevende man loopt langzaam naar een rode knop die vooraan op het podium de aandacht trekt. Mensen beginnen al stilletjes Villa Achterwerk te citeren met haar befaamde rode knop. Na wat gespannen wachten, wordt er toch eindelijk op de knop gedrukt. De lichten gaan aan en de show kan beginnen.

Voor wie de afgelopen maanden C-mon & Kypski al meerdere malen live heeft gezien, is de verrassing er wel een beetje af. Desondanks blijven het goede performers en zo blijkt ook deze avond weer.

Het is een goede set, maar af en toe mis je de kenmerkende mix van jazz en hiphop van de band. Er wordt erg veel van het nieuwe album gespeeld en C-mon & Kypski is juist zo goed door de veelzijdigheid, iets wat op het nieuwe album een beetje ontbreekt. Een andere verandering is dat ze nu veel meer gebruik maken van hun eigen stemmen. Dit is juist erg leuk omdat de heren zelf geen professionele zangstemmen hebben. Het voegt daardoor wat extra persoonlijkheid toe aan de muziek.

De sfeer zit er goed in: al vroeg in de set komen de eerste crowdsurfende fans al langs en ook zijn er verschillende gastoptredens van onder andere een tapdanser, zangeres Catharina (die samen met toetsenist Jori het duo ‘Skip & Die’ vormt) en er komen nog wat blazers het podium op.

Als afsluiter van de show halen de heren levensgrote piñatas van de speakers af en gooien ze het publiek in. Dit alles gebeurt heel toepasselijk tijdens het nummer ‘Revenge of the Piñatas’. De snoepjes en stukken piñata vliegen je om de oren en er ontstaat aan het eind nog een snoepgevecht tussen de band en het publiek.

Het enige grote minpunt van de avond is het geluid: zelfs met oordoppen staat het geluid veel te hard. De kwaliteit van het geluid is niet overweldigend, de bas staat te luid waardoor de rest een beetje in het niets valt. 
 
C-mon & Kypski hebben op deze donderdagavond niet hun beste show neergezet. Deels heeft dat te maken heeft met te weinig variatie tussen hun oude- en nieuwe nummers en deels met de kwaliteit van het geluid. Gelukkig zijn ze nog niet verleerd een goed feestje te bouwen.

Gezien: C-Mon & Kypski, donderdag 24 december 2009 @ Tivoli