3VOOR12/Utrecht Awards in beeld

Kyteman en Most Unpleasent Men de grote winnaars

Tekst: Mike van Dooyeweert / Foto's: Bart Schalkwijk en Robin Clemens ,

Met een rode loper gala in EKKO vierde 3VOOR12/Utrecht afgelopen zaterdag de uitreiking van de 3VOOR12/Utrecht Awards. Grote winnaars waren Kyteman en Most Unpleasent Men. De avond werd een geslaagd feest vol optredens, vreugde en lange worsten.

Kyteman en Most Unpleasent Men de grote winnaars

Dwars over de besneeuwde Bemuurde Weerd ligt een rode loper uitgerold. Wie dit kleed volgt geraakt vanzelf in EKKO, waar de 3VOOR12/Utrecht Awards uitgereikt worden. Na een jaar van afwezigheid zijn de Awards terug en dat moet gevierd worden. Bij een gala hoort natuurlijk een dresscode en die van vanavond is ‘dress to impress’. Zo te zien heeft iedereen daar een totaal andere invulling aan gegeven, want er zijn nog genoeg bezoekers die gewoon in hun alternatieve kloffie zijn gekomen. Het mag de pret niet drukken.

Er zijn wat dingen veranderd. Zo heet de Utracks Award nu de 3VOOR12/Utrecht Award. En er vallen prijzen te verdelen in meerdere categorieën: Beste Album, Beste Live-Act, Beste Utrechtse Initiatief, Beste Muzikant en Meest Veelbelovende Act. De eerste vier winnaars krijgen een kraakdoosje ofwel ‘cracklebox’ (de Award zelf), waar je leuk mee kunt spelen, en een meterlange Vockingworst. Voor de winnaar van de hoofdprijs (Meest Veelbelovende Act) is meer weggelegd, zoals studiotijd, een fotosessie en een optreden op het aanstaande Bevrijdingsfestival in Utrecht. De jury bestond dit jaar uit Joep Smeets (programmeur van de 013), Norbert Pek (muziekjournalist voor de Revu) en Maurits Westerik (zanger van GEM).

Presentatrice Evelien Bosch mag, op het dj-podium tegenover de main stage, de eerste Award uitreiken aan Roos Rebergen van Roosbeef. Nou ja, niet helemaal, want Roos staat op dat moment in Amsterdam met Torre van De Staat, met wie ze optreedt in het project De Speeldoos. De muziek van Roosbeef zaait verdeeldheid, je houdt ervan of je haat het. Desondanks, of waarschijnlijk juist daarom, beloont de jury het met een Award voor Beste Album.

Eerste optreden van de avond is van I Am Oak, tevens genomineerde in de categorie Meest Veelbelovende Act. De mannen en vrouw op het podium trekken alvast de eerste bierblikjes open en beginnen aan hun set. Die is ingetogen, met nadruk op de liedjes, zoals je dat van I Am Oak gewend bent. Heel veel communicatie is er niet met het publiek, maar als de bandleden de EKKO toespreken, gebeurt dat op een ietwat onhandige wijze, wat dan weer aandoenlijk overkomt. Tijdens de afsluiter trekken de heren en dame alle registers open en schreeuwen het uit. Pure emotie op het podium van EKKO.

Dan is het weer tijd voor Awards. Uiteraard waren er meerdere genomineerden in de categorie Beste Live-Act, maar uiteindelijk kan die prijs maar naar één man gaan: Colin Benders, a.k.a. Kyteman. De prijs voor Beste Utrechtse Initiatief ging naar Le Guess Who?. Le Guess Who? begon als Utrechts festival ter promotie van Noord-Amerikaanse, en dan vooral Canadese, bands. Inmiddels is dat concept losgelaten en treden dagen achtereen veelbelovende bands uit binnen- en buitenland op in diverse Utrechtse zalen.

Over veelbelovende acts gesproken, Most Unpleasent Men is natuurlijk ook genomineerd in die laatste, felbegeerde categorie. De onplezante mannen staan, tot ieders grote verrassing, vanavond ook op het podium. Eigenlijk had Good Dog Happy Man hier namelijk moeten staan. Vanwege treinproblemen, veroorzaakt door de slechte weersomstandigheden, kon Good Dog Happy Man niet compleet aanwezig zijn. Maar Most Unpleasent Men maakt veel goed; de band rond zanger Joram Tornij blijkt een prima vervanger. Strak in het pak spelen de heren hun set.

In de categorie Beste Utrechtse Muzikant moeten Gasoline Brothers gitarist Mathijs Peters en Frank Wienk, drummer in zowel Kyteman’s hiphoporkest als Most Unpleasent Men, het afleggen tegen Colin Benders. Kyteman mag nogmaals aanschuiven bij Evelien Bosch om zijn tweede award in ontvangst te nemen. Diezelfde Colin is ook één van de ‘special guests’ van Arts The Beatdoctor, die het laatste optreden van de avond verzorgt. De Beatdoctor zorgt voor een feest van herkenning. Skiggy Rapz, Pax, Vincent en Suzanne van Pitch Blond, Joram Tornij van Most Unpleasent Men: allen beklimmen het podium voor een of meerdere gastbijdrages tijdens deze grote mashup. Alles klopt aan dit optreden. Een waardige afsluiter.

Dan is er nog een laatste award te vergeven, en niet de minste! Het is de Award voor Meest Belovende Act, de hoofdprijs van de avond. De strijd gaat tussen I Am Oak, John Coffey en Most Unpleasent Men. Uiteindelijk mag die laatste band de prijs in ontvangst nemen. Drummer Frank Wienk is er vanavond niet bij, maar hij wordt direct even gebeld door de overige bandleden.

Dan is het over. Handen worden geschud, teleurgestelde bands druipen af. Als we ons weer in de koude winternacht begeven, dan doen we dat met warme gevoelens. Want wat was het een leuk feestje.

Gezien: 3VOOR12/Utrecht Awards, zaterdag 19 december 2009 @ EKKO