Gemeente Utrecht gaat Vredenburg nu eindelijk slopen

Rechter veegt probleem met monumentenvergunning van tafel

De gemeente Utrecht mag eindelijk Muziekcentrum Vredenburg slopen. De rechter oordeelde eind 2007 dat een monumentenvergunning vereist was omdat het gebouw op een historisch kasteel ligt. In tweede instantie kreeg de gemeente gelijk.

Rechter veegt probleem met monumentenvergunning van tafel

Ruim een half jaar geleden vond het laatste concert plaats in Muziekcentrum Vredenburg. De Utrechtse concertzaal verhuisde naar een tijdelijke locatie langs de A2 om plaats te maken voor het nieuwe Muziekpaleis. Het oude pand staat er echter nog steeds. Vlak voor de sloophamer erin ging, deed men historische vondsten op de sloopplek: het muziekcentrum ligt bovenop het middeleeuwse Kasteel Vredenburg. De rechter oordeelde eind 2007 dat een momumentenvergunning vereist was. In tweede instantie krijgt de gemeente wel gelijk. Wethouder Harm Jansen, verantwoordelijk voor de verbouwing van het stationsgebied, is tevreden. “We zijn hierdoor een stap dichter bij de realisatie van het nieuwe Muziekpaleis.”

De verbouwing van een andere locatie van Vredenburg, de Leeuwenbergh kerk op het Servaasbolwerk, liep ook vertraging op door historische vondsten. Ook daar zijn de problemen inmiddels uit de weg geruimd. Het gebouw uit 1567 is nu voorzien van een garderobe, kassa en horeca. Vredenburg Leeuwenbergh wordt 1 februari geopend als tijdelijke locatie voor onder meer kamermuziek, wereldmuziek en jazz. De zaal biedt plaats aan 250 bezoekers. 5 februari zal burgemeester Aleid Wolfsen de zaal officieel openen.