Aan de muren van het Utrechtse podium dB's hangt sinds kort een opvallende serie muziekfoto's. Anna van Kooij, freelance fotograaf en 3VOOR12/Utrecht foto-coördinator, exposeert in het pand aan de Cartesiusweg live-foto's, de afgelopen jaren gemaakt in Utrechtse podia in opdracht van 3VOOR12/Utrecht, Tivoli en Fret.

Het is augustus 2004 en fotograaf Ramses Singeling is druk doende met de verslaggeving van het driedaagse Summer Darkness-festival, als iemand hem vraagt voor wie hij toch al die plaatjes schiet. 'Voor 3VOOR12/Utrecht', vertelt hij Anna van Kooij die zelf ter plekke is als Tivoli huis-fotograaf. 'Heeft ze geen zin heeft om eens op een redactievergadering te komen kijken of het iets voor haar is', vraagt hij. Een jaar later covert Anna van Kooij Summer Darkness 2005 voor Tivoli, Fret én 3VOOR12/Utrecht, en selecteert ze voor de Utrechtse website ook al het beeldmateriaal van de andere fotografen. Het is tekenend voor de fotograaf, die in een jaar uitgroeide van enthousiaste live-fotograaf tot coördinator fotografie. In die hoedanigheid is ze eindverantwoordelijke voor al het beeld op deze VPRO lokaal-site.

Anna van Kooij (1978) is in 2001 afgestudeerd aan de afdeling fotografie van de aki, academie voor beeldende kunst in Enschede. Sindsdien woont zij in Utrecht. In een recent interview op wobly.nl (zie link rechts) legt Anna haar passie voor muziek uit. Zo tipt ze acts als Coparck en het Utrechtse Most Unpleasant Men, die volgens haar onderschat worden. Anna vindt dat deze bands meer aandacht verdienen en het is dan ook niet helemaal toevallig dat foto's van beiden haar huidige expositie in dB's sieren.

Van Kooij heeft buiten de muziekwereld (diverse bands, Fret, huisfotograaf voor Tivoli en EKKO, 3VOOR12/Utrecht), ook andere opdrachtgevers en is voornamelijk in de culturele sector actief; theater (diverse theatergezelschappen, HKU faculteit theater), festivals (Springdance festival, Rotterdam festivals, Yo! Operafestival, Oerol), culturele instellingen (Utrechts Centrum voor de Kunsten).

Daarnaast heeft ze een expositieruimte in de binnenstad: Expositieruimte Het Raam. Daar exposeert iedere maand een nieuwe kunstenaar, zo is Het Raam nu aan de schrijvers, poëten en cartoonisten van Zomp Magazine. Zelf exposeert Van Kooij ook regelmatig. Onlangs was nog autonoom werk van haar te zien bij Boulevard d'Unica in de Toren van Babel. Nu exposeert ze popfoto's in dB's. In het café van het Utrechtse oefenruimtecomplex annex podium vinden we naast een live groepsportret van Coparck en een bedachtzame Most Unpleasant Men-vocalist Joram Torny, bijvoorbeeld ook de verbeten blik van de drummer van 16Down, de mystieke pose van de gitariste van Blonde Redhead en de live-extase van Taxi to the Ocean-toetsenist Sander Oskamp. Neem er eens een kijkje. Het valt immers prima te combineren met concertbezoek.

Op het dB's-menu staan geschikte evenementen als de Naald en Kraak-party op zaterdag 4 februari, de Zabel-Simuze avond met o.a. Sennen en Kismet op 16 februari of de voorrondes van de bandwedstrijd Clash of the Titans. Verder presenteert het Utrechtse Bobby Kingsize het debuut op zondag 19 februari en staat donderdag 23 februari in het teken van al weer de elfde Club 3VOOR12/Utrecht. Allemaal mooie gelegenheden om deze tentoonstelling te aanschouwen.