In september start de nieuwste opleiding van ROC Midden Nederland ‘Pop en Sounddesign’ in Utrecht. Dit betekent dat ook jongeren met een MAVO- of VMBO-diploma een muziekopleiding kunnen volgen. Anders dan bij het conservatorium zijn motivatie en een popmentaliteit net zo belangrijk als vaardigheden. Artistiek leider en bedenker Ad de Jong: “Ik leid geen muzikanten op maar ondernemers.”

September dit jaar start in dB’s de nieuwe opleiding ‘Pop en Sounddesign’. De opleiding is onderdeel van ROC Midden Nederland, wat betekent dat jongeren met een MAVO- of VMBO-diploma ook een muziekopleiding kunnen volgen. Anders dan op het conservatorium en andere afdelingen van de HKU, is het hier de bedoeling dat studenten worden opgeleid tot ondernemers. De opleiding heeft twee richtingen. Pop, waarbij studenten worden opgeleid als bassist, drummer, zanger, toetsenist of rapper. Daarnaast is de richting Sounddesign voor aspirant producers, dj’s, vj’s en componisten. Studenten werken samen in projectgroepen en kunnen zo bijvoorbeeld een band vormen. Daarnaast krijgen ze les in belastingwetgeving en subsidieaanvragen.

“Afgestudeerden zijn geen sessiemuzikanten”, zegt bedenker en artistiek leider Ad de Jong. “Ik ben niet op zoek naar de meest virtuoze gitarist van Nederland, maar naar mensen met een visie.” Bij de toelating tellen vaardigheden, kennis, motivatie en mentaliteit dan ook even zwaar mee. Kandidaten moeten kunnen aantonen al ervaring te hebben met het spelen in bandjes, rappen of muziek produceren. Vervolgens levert de student een plan in met de doelen die hij wil bereiken. “Voor leraren verschuift het accent van doceren naar coachen,” legt De Jong uit. “Een student komt met een carrièreplan en wij gaan als team van docenten kijken hoe we dat gaan begeleiden.”

Als docenten heeft De Jong, zelf drummer en jarenlang docent bij het conservatorium in Rotterdam, vooral mensen uit het vakgebied aangetrokken. Zo hebben onder andere Michel Schoots (Urban Dance Squad), Jeroen Kuitenbrouwer (componist voor de Publieke Omroep) en Grote Prijs-winnaar Skiggy Rapz al toegezegd mee te werken. Daarnaast is er volgens De Jong ruimte voor gastmuzikanten. “Als een gitarist metal speelt, dan halen we er een metalgitarist bij.”

September vorig jaar begon De Jong met lobbyen voor de opleiding bij verschillende ROC’s. “Bij het ROC speelde al langer het idee zo’n opleiding op te zetten. Maar ik had het plan en wist hoe ik het moest uitvoeren.” Uiteindelijk ging hij in zee met ROC Midden Nederland. “Ik ben zelf Utrechter, maar dacht lang dat er hier niet zo veel te beleven viel. Tot ik zag dat dB’s elke avond vol zat. Ik dacht, ‘hey hier is iets aan de hand’.” De eerste open dag in dB’s trok alvast ruim 150 belangstellenden. De voortekenen zijn gunstig, maar het blijft gissen hoe groot de werkelijke interesse voor de opleiding is.

Dat maakt De Jong weinig uit. Jarenlang ergerde hij zich aan de toelatingseis dat een student minimaal HAVO moet hebben om het conservatorium te kunnen doen. “Eindelijk is er een opleiding voor mensen met een MAVO-diploma. Ook is dit de eerste opleiding voor hiphop- en urban-artiesten. Het voelt als een overwinning.”

Kijk voor inschrijving en meer informatie op de website www.popensounddesign.nl