Nog een paar dagen en dan is het alweer tijd voor de vierde editie van hét multidisciplinaire festival van Tilburg: Murf/Murw. Van vrijdag 29 september tot zondag 1 oktober kun je jezelf onderdompelen in culturele niches met muziek, performance, beeldende kunst en film. Na het succes van de eerste editie zonder de corona beperkingen vorig jaar, breidt het festival nu uit met een extra dag en twee locaties.

Één van die nieuwe locaties is het kinderdagverblijf BSO Monopole, dat tijdens het festival wordt omgetoverd tot een heuse expositie- en performanceruimte waar harsh noise wordt vermengd met beeldende kunst. Dit is slechts een voorbeeld van wat Murf/Murw uniek maakt: de verrassende keuze van artiesten en de locaties waar ze spelen. Marketingcoördinator en oprichter Joep Schmitz benadrukt dit aspect: “We zetten artiesten op plekken waar je ze niet zo snel zult verwachten. Of dat nou een metalband is in De Nieuwe Vorst of een dansvoorstelling in de Little Devil.” En hoewel een kinderdagverblijf misschien niet een locatie is waar je het snelst aan denkt voor een festival, is de keuze voor BSO Monopole niet eens een hele vreemde: “De Monopole is van origine de oude Batcave van 013 en daar werden door jongeren allerlei metal- en punkshows georganiseerd.” De andere nieuwe locatie is cultuurfabriek de Hall of Fame, dat zich al vaker bewezen heeft als vrijplaats voor experimentele muziek en daarom dus ook geen verrassende keuze is.

Joep Schmitz / Schtevig op Murf/Murw 2022

Hoewel het festival officieel pas op vrijdag begint, kunnen festivalgangers vanaf dinsdag al genieten van door het festival gecureerde films in Cinecitta. Op woensdag staat bijvoorbeeld 'Als uw gat maar lacht' van Dick Verdult op het programma. Later in het weekend zal Verdult terugkeren onder zijn muzikale alias, Dick El Demasiado. Joep vertelt over hem: "We werken niet met headliners, maar Dick is een Eindhovense kunstenaar, filmmaker en muzikant en is sinds zijn 62e in Zuid-Amerika en Japan is uitgegroeid tot een waar cultfenomeen. Onder zijn alter ego experimenteert hij met dansbare en excentrieke cumbia lunática.” Een andere bijzonderheid in het diverse muzikale programma is het uitwisselingsproject Polish Invasion, de aanleiding daarvoor kwam nadat de Poolse band Kurws vorig jaar op het festival speelde. “Vorig jaar hebben we Kurws geboekt, een avant-garde punkband uit Wroclaw. We zijn bevriend geraakt met de bandleden en onze programmeurs zijn afgelopen winter naar hun geboortestad gegaan. Ze hebben daar toen allemaal andere undergroundbands leren kennen en zo is de bal gaan rollen en staan er nu op zaterdag vijf uiteenlopende bands uit Wroclaw op het programma.”

Zoals altijd weet Murf/Murw te verrassen met een obscuur thema, en dit jaar is geen uitzondering: pseudocide, het nabootsen van je eigen dood om vervolgens onder een nieuwe identiteit verder te gaan. Hoe zal dit thema zich manifesteren tijdens het festival? “Onze programmeurs hebben voorstellingen uitgekozen waarin onderwerpen als de dood, wedergeboorte, digitale identiteit versus werkelijkheid, transformerende identiteiten en het loslaten van vastgeroeste ideeën over gender en seksualiteit terugkomen. Dit zie je bijvoorbeeld bij FUNK, een dansvoorstelling van Christian Guerematchi die gaat over het begraven van je verlopen identiteit, een ras mee het graf innemen en vervolgens te herrijzen als mensen. En zo zul je bij de dj-gig van Graaf Drankula, je kunt hem kennen als curator van Sexyland, zaterdagnacht in de Hall of Fame uitgenodigd worden door Laura A Dima om een masker te dragen tijdens het dansen.” Ook zijn er weer acts uit eigen stad te bekijken op Murf/Murw, zo zien we onder andere op het programma: Vincent Koreman onder zijn alias Angles Morts samen met Glumlord en Total Age, een project van Wessel van den Broek (To Adelaide) en Sjoerd Aarden (Docile Bodies). Maar Joep benadrukt: “Het festival draait niet om welke acts je absoluut niet mag missen, maar het gaat om een soort herbeleving over hoe je naar kunst kijkt. Je wordt uitgedaagd en je komt in aanraking met dingen die je niet zo snel ergens anders zult zien. Het gaat om de totaalbeleving, Murf/Murw nodigt mensen uit om op een zo laagdrempelig mogelijke manier open te staan voor alles en om nieuwe dingen te ontdekken. Of dat nou een act, dj, film, voorstelling of expo is. Dat is de kern van ons festival.”