Het concertseizoen schiet deze maand weer uit de startblokken, en alle podia en initiatieven zetten hun beste beentje voor, wat betekent dat onderstaand overzichtje slechts een glimp geeft van alles wat er op muziekgebied te beleven is in deze stad. Zo staan er de komende weken minstens vijf festivals op de rol, naast talloze concertavonden, waaronder een Club 3voor12 Tilburg aan het einde van de maand.

TILBURG METALFEST @ FOXFARM

Metaalfanaten kunnen al direct in het eerste weekeinde van september hun hartje ophalen: op vrijdag de eerste spelen Ill Trusted en Serotonia in Little Devil, de dag erna vormt de FoxFarm (bij de Reeshof) het decor voor het Tiburg Metalfest, waar onder meer Ceremony Of Opposites en Sisters Of Suffocation aantreden. [Hou je trouwens niet zo van metal, dan kun je dit weekend naar het Music Film Festival.] 

CAT'S CULT @ THE CAT'S BACK

Tot onze niet geringe vreugde duikt ook het hartverwarmende 013-initiatief Cat's Cult opnieuw op in het nieuwe seizoen. Op woensdag de zesde kun je genieten van het enerverende ramduo Ffooss, dat we enige jaren geleden al eens tijdens de Popronde aan het werk zagen, en het ongetwijfeld al even energieke Bowl. Zoals altijd kun je voor nop binnenwandelen in The Cat's Back, dus voel je vooral niet geremd.

DRAAIMOLEN OPENINGSCONCERT @ 013

Het Draaimolen Festival landt in het tweede septemberweekend in onze contreien. Op de avond voorafgaand aan deze elektronische tweedaagse vindt er een openingsconcert plaats in de grote zaal van 013, waarvoor een drietal acts zijn uitgenodigd: "R&B concrète"-artiest Actress, Brits dancefenomeen Bruce en avant-gardistisch pianiste Kelly Moran. Voor tien euro (of vijf als je naar het festival gaat) ben je er bij.

ERIC VAN DER WESTEN @ PARADOX

Muziekpodium Paradox begint de maand met het Music Film Festival, om het volgende weekeinde te dienen als vertrouwde haven voor achtereenvolgens The Ploctones en Eric van der Westens band Private Time Machine. Ditmaal richt de bassist zich op de muziek van zijn illustere voorganger Charles Mingus, wiens muziek en maatschappijkritiek hij actualiseert met een stevige dosis hiphop. Gaat dat horen.

MAKE IT JAZZ FESTIVAL @ DIVERSE LOCATIES

Halverwege de maand spreidt het Make It Jazz festival zijn vleugels uit over Tilburg. De eerste dag van dit festijn, dat gewijd is aan jong jazztalent uit alle windstreken, vindt de vrij toegankelijke AMPA Jazzronde plaats op diverse plekken in de stad, de dagen erna kun je in en rond Paradox kennismaken met diverse veelbelovende acts. Als je student bent, ben je al voor een handvol euro's per dag binnen.

GRINDEAD + KLONT!! E.A. @ LITTLE DEVIL

D'n Devil heeft in september ook heel wat fijne shows op het programma staan, variërend van stoner en doom tot thrash en van postpunk tot grindcore. Van dat laatste immer leutige genre tref je deze vrijdag een viertal vertegenwoordigers in de achterzaal, en of het nu om het Portugese Grindead of het Brabantse Klont!!, het Duitse Document 6 of Colostomy gaat, uitgelaten wordt dit gratis partijtje vast en zeker.

SANNE SANNE @ MUZIEKPODIUM PARADOX

In het voorlaatste weekeinde van september staan er een aantal aanstormende artiesten op de planken van Paradox: vrijdag kun je er genieten van de Belgische tromboniste Nabou Claerhout met haar ensemble, de volgende dag beklimt Sanne Huijbregts oftewel Sanne Sanne het podium met haar muzikale partners, om ons mee te voeren naar "een nostalgische tijd vol kinderlijke nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang".

CLUB 3VOOR12 TILBURG @ HALL OF FAME

De Hall ontwaakt deze maand gelukkig ook uit haar zomerslaap, met optredens van R&B-artieste Isabel en poppunkers Slackrr in de eerste dagen, en gekkie Nestter Donuts en hiphopper Westside Boogie in de tweede helft van de maand. Dé avond die je echter echt niet wil missen, is uiteraard Club 3voor12 Tilburg, met 'lokalo's' Nore, Andy And The Antichrist en Cashmyra waarbij je heerlijk uit je pannetje kunt gaan.

MURF/MURW FESTIVAL @ DIVERSE LOCATIES

De herfstmaand eindigt met een knal met dank aan het multidisciplinaire festijn Murf/Murw, dat de laatste dagen van september en de eerste dag van oktober neerstrijkt op diverse plekken in ons fijne stadje. Dit kleurrijke 'feast for the specific' beperkt zich zeker niet tot muziek alleen, maar ook op dat gebied is er genoeg te beleven, dus doe eens gek, koop een kaartje en laat je verrassen door alle raarheid.