Waar de septembermaand uit haar voegen barstte van de festivals, staan er in oktober vooral veel losse concertavonden op het programma. Zo vind je Autarkh III met House Of Gloom onder de vleugels in Paradox, en keert hardcorepunkavond Humanimaal terug in de Hall. Naast deze nichepret kun je op de laatste donderdag van de maand ook je muzikale hartje ophalen bij de immer feestelijke en gevarieerde Popronde.

DE LINK: KLUSTER5 @ HET CENAKEL

Hedendaagse muziekserie De Link geeft op de tiende van de tiende ruim baan aan het werk van componist Remy Alexander, die de door hem geschreven en door ensemble Kluster5 uitgevoerde stukken deze avond zelf live elektronisch gaat bewerken en tot een vloeiend geheel gaat smeden. Benieuwd hoe dat zal uitpakken? Dan kun je jezelf deze dinsdag bij Het Cenakel in de zuidoostelijke punt van deze stad vervoegen.

AUTARKH III & HOUSE OF GLOOM @ PARADOX

Bandleider Michel Nienhuis van Autarkh (III) is tevens initiator van de Foundation For Circular Arts, waarmee hij dit seizoen een talenttraject op poten heeft gezet dat deze avond officieel aanvangt. Naast een optreden van Nienhuis' eigen Autarkh III staat er daarom een concert gepland van House Of Gloom, een Duits/Eindhovens duo bekend van Alkahest dat zich nu van zijn atmosferische kant laat zien.

VANAHEIM E.A. @ LITTLE DEVIL

Rockcafé Little Devil viert deze maand zijn twintigste (!) verjaardag met een optreden van de LD Allstars op zaterdag de eenentwintigste. Dat is echter zeker niet de enige show die in oktober op stapel staat: zo wordt vrijdag de dertiende stemmig opgeluisterd door de lokale folkmetalhelden van Vanaheim, die voor de gelegenheid Nephylim en Solarcycles mee de planken op sleuren. Daar wil je uiteraard bij zijn.

DIETER VAN DER WESTEN @ HEYHOEF-BACKSTAGE

Ben je vervolgens wel toe aan wat kwaliteitsamericana op een rustieke zondagmiddag, dan ben je bij Heyhoef-Backstage aan het juiste adres. Daar speelt namelijk de band van zanger Dieter van der Westen, die net als zijn bassende broer en medebandlid Eric zijn jeugd doorbracht in het toen nog niet tot Vinexwijk 'omgetoverde' westelijke buitengebied van Tilburg. Dat gaat vast een sfeervolle samenkomst worden.

ANOTHER NOW + CHANGING TIDES @ DE HALL

Voor een stevige portie moderne metal kun je deze donderdag terecht in Hall of Fame, waar je Another Now, dat metalcore met elektronische geluiden verbindt, en de regionale metal/deathcoregrootheid Changing Tides op het podium aantreft. Een waar feest voor alle lieden met een overschot aan energie, dat vanavond ten volle benut kan worden om die bij dit soort shows zo onontbeerlijke woeste ambiance te creëren.

HUMANIMAAL @ HALL OF FAME

Meer wild geraas, zij het getapt uit een wat ander vaatje, vind je de dag erna op dezelfde plek, als Humanimaal weer eens van zich doet spreken met een gave line-up van vier hardcorepunkbands uit Nederland en België, luisterend naar de fraaie namen Traumatizer, Headshrinker, Tense Reaction en (kort maar krachtig) Colère. Visuele ondersteuning komt van Trauma_Art_666 a.k.a. Vincent Koreman.

MATTEO MYDERWYK @ PARADOX

Ben je deze woensdag in een kalme en overpeinzende gemoedstoestand, of wil je die graag bereiken, dan is het zeker de moeite waard om je bij Paradox te melden voor het optreden van pianist/toetsenist Matteo Myderwyk. Eerder dit jaar bracht hij het atmosferische album 'A Brief Nostalgia' uit, dat hij deze avond aan het Tilburgse publiek gaat presenteren. Een prima besteding van een doordeweekse herfstavond.

POPRONDE @ DIVERSE LOCATIES

De oktobermaand is in deze stad natuurlijk niet compleet zonder de Popronde, het jaarlijkse vrij toegankelijke festijn dat deze donderdagavond op talloze plekken in de stad landt. Trek de stoute (dans)schoenen aan, stap op je fietsje en verken wat het Nederlandse poplandschap anno 2023 zoal te bieden heeft. Van wat voor soort muziek je ook houdt, in ieder genre is deze avond wel wat leuks te vinden.

KAMERATA ZUID & JAMES OESI @ CONCERTZAAL

Bij 'klassiek' geïnstrumenteerde muziek denk je doorgaans aan werken van witte componisten, maar Kamerata Zuid gooit het deze avond eens over een andere boeg. In samenwerking met bassist James Oesi presenteert het strijkorkest een programma dat uitsluitend bestaat uit werken van zwarte toondichters in genres variërend van klassiek tot soul en jazz, waaronder een splinternieuwe compositie van Derrick Hodge.