Aan het begin van de voorlaatste maand van het jaar vind je verscheidene presentaties van nieuwe projecten, zoals Bruno Culotti met Eclectic Pulse in de Hall en Deepsky in Paradox. Verder viert 013 deze maand zijn vijfentwintigjarig jubileum, presenteert Autarkh een nieuw album in Little Devil en keren de festivals Tracking Tilburg en Better Get Hit terug: genoeg te beleven op concertgebied kortom.

BRUNO CULOTTI & ECLECTIC PULSE @ HALL OF FAME

Hiphop met een strijkkwartet? Het is niet de meest alledaagse of voor de hand liggende combinatie, maar toch is dat wat Bruno Culotti en Eclectic Pulse ons deze eerste dag van november beloven voor te schotelen in de Hall. Culotti is dan ook niet zomaar een beatmaker, maar iemand die compositie heeft gestudeerd aan de AMPA en zich onder meer laat inspireren door Björk en Squarepusher. Dat wordt vast apart.

MATTANJA JOY BRADLEY @ STUDIO SCT

Americana-artieste Mattanja Joy Bradley laat je deze zaterdag in de studiozaal van Schouwburg Concertzaal Tilburg kennismaken met haar laatste plaat 'Desire', het klinkende resultaat van een jaarlange roadtrip door de Verenigde Staten. Ondersteund door stemmige beelden en verhalen neemt ze je mee op reis door het uitgestrekte land aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, dat velen blijft fascineren.

DEEPSKY - KOEN WIJNEN & CARMEN RAATS @ PARADOX

Als altijd vind je ook deze maand veel bijzonders in Paradox. Zo kun je in de tweede week van november genieten van een feestelijke albumpresentatie van Chica Chica en een duistere performance van de Roadburnveteranen van Yodok III, op woensdag de achtste voorafgegaan door Deepsky, een ambientproject van Koen Wijnen en Carmen Raats dat in beeld en geluid prehistorische tijden en verre universa aftast.

KRAAK: LAST DAYS @ DE NIEUWE VORST

Met dank aan het Kraak-initiatief zijn er deze maand enkele enerverende muziekavonden in De Nieuwe Vorst. Donderdag de zestiende is er weer een Schmetterfest, een week eerder staat Last Days gepland: een nieuw, door Vincent Koreman samengesteld evenement waarbij de oude punkers van Scoundrels, 3voor12/Tilburg-lieveling Andy & The Antichrist en het piepjonge No Way aantreden. Voor zes euro ben je erbij.

25 JAAR 013: AND THE BEAT GOES ON @ 013

Ruim een kwart eeuw geleden, in het najaar van 1998, droeg Motörhead het oude Noorderligt in stijl ten grave. Vervolgens opende 013 op 13 november haar deuren, wat vijfentwintig jaar later gevierd wordt met een veelzijdige feestavond, waar naast rockende afsluiter De Staat ook Sef, Coloray, Nusantara Beat en het jonge talent Penny Roox van de partij zijn. Als je even dertien euro opduikelt, ben je ook welkom.

AUTARKH + ALKAHEST @ LITTLE DEVIL

Little Devil heeft in de slachtmaand ook weer genoeg op het programma staan, waaronder de (voorlopig) laatste MMM-show en een lokale avond met Plague, Bloodcrypt en Radeloos///Ziedend in het laatste weekeinde. Een week eerder laat Autarkh er het nieuwe album 'Emergent' op de wereld los, de dynamische opvolger van het duistere 'Form In Motion'. Ondersteuning komt van het aanstormende metalgezelschap Alkahest.

TRACKING TILBURG 2023 @ LOCHAL

Voor de derde keer organiseert hedendaags muziekinitiatief De Link het minifestival Tracking Tilburg, waarbij talloze korte optredens plaatsvinden op diverse plekken in de LocHal. Zo kun je deze zaterdag onder andere een kijkje nemen bij Aura Bouw & Theo Decloedt, Sjors van der Mark en Miriam Overlach, en ook stadscomponist Jacq Palinckx is er uiteraard bij. De entree is helemaal vrij, dus houd je niet in.

BETTER GET HIT @ PARADOX & HALL OF FAME

Liefhebbers van zwarte muziek kunnen hun hart ophalen bij Better Get Hit aan het einde van de maand. Het festival vindt dit jaar plaats op de laatste zaterdag van de maand in Paradox en Hall of Fame, met op het programma onder meer het immer uitgelaten Gallowstreet, de Peter Somuah Group en de samenwerking van Ntjam Rosie met de jonge honden van Smandem. Dat gaat ongetwijfeld weer een kleurrijk feestje worden.

THE PSYCHOTIC MONKS @ HALL OF FAME

Meer kleur, maar dan in lumineuze psychedelische tinten kun je op de laatste woensdag van de maand in de Hall aantreffen. Dan komen The Psychotic Monks namelijk naar Tilburg, een stel Fransozen dat geestverruimende noiserock heet te produceren en ons deelgenoot wil maken van zijn uitzinnige openbaringen. Mocht je november op een hoge noot willen eindigen, dan kun je deze show dik in je agenda markeren.