In rap tempo groeide restaurant Pulcinos de laatste jaren uit tot een van de trekpleisters aan de Heuvelstraat in Tilburg. Maar het restaurant dat bekend staat om zijn prijswinnende likeuren wil en kan meer en krijgt binnenkort een muzikaal hoofdstuk erbij: op 20 mei organiseert het restaurant onder de noemer ‘Pulcinos Delight’ een avond met namen als Hef, sor en Styn op de line-up. En dat allemaal in de Main van 013.

Met een goedlopende zaak, een zelfgemaakte likeur die onder andere bij 013 wordt geschonken en een eigenaar met een voorliefde voor muziek en feestjes, leek de tijd rijp voor Thomas Derks om zelf ook eens een feest te gaan organiseren. Omdat zijn restaurant relatief klein is, heeft Derks daar dan ook de ruimte voor en met de contacten bij 013 was een afspraak zo gemaakt. Eén kleine hobbel: voor iedereen bij Pulcinos is het de eerste keer dat ze zoiets organiseren.

“Ik ben er eigenlijk helemaal niet de persoon voor”, begint Pulcinos-eigenaar Thomas Derks. “We doen alles zelf; van de social media tot het boeken van artiesten. Dat maakt het wel spannend.” Vooral het bereiken van mensen buiten Tilburg blijkt een hele opgave. Waar Pulcinos binnen de stad een bekende naam is, kent vrijwel niemand het bedrijf in de rest van Nederland. “Maar we hebben een goede line-up, dus dat trekt mensen hopelijk aan.” Toch sijpelt het realisme wel door bij Derks. Zo wordt de capaciteit van de 013 Main (normaliter 3000) teruggeschroefd naar duizend man. “Het is ons doel om dat in elk geval vol te krijgen. Ik wil niet arrogant klinken, maar met deze line-up zou dat denk ik wel moeten lukken.”

"Mocht het floppen, dan hebben we gewoon een fucking duur personeelsfeest en dan trekken we dat ook wel weer recht met de zaak."

sor

“Met de ticketverkoop gaat het nu wel goed, vind ik. Het is nog niet waar het moet zijn, maar ik denk dat we het vooral moeten hebben van deze maand. Ik heb alleen geen idee hoe het doorgaans gaat. We doen gewoon wat we kunnen en daar vind ik mijn rust in. Het heeft niet zoveel zin om te stressen.” Derks relativeert snel: “Het is niet onze business gelukkig, we hebben er niet ons eigen geld ingestopt ofzo. Mocht het floppen, dan hebben we gewoon een fucking duur personeelsfeest en dan trekken we dat ook wel weer recht met de zaak. Dat is dan maar zo. Ik wil dit gewoon doen, dus dan moet ik het ook gewoon accepteren als het misloopt.” Het klinkt wat negatief, maar dat is volgens de Pulcinos-eigenaar helemaal niet nodig. “De ene persoon zegt: ‘Dat gaat veel kosten’. De ander is juist enthousiast en vindt dat de verkoop lekker gaat. Het ligt er maar net aan hoe je er in staat. Een jaar geleden had ik niet eens kunnen bedenken dat we zoiets zouden kunnen organiseren. Als ik het nu niet doe, sla ik me volgend jaar voor mijn kop. Misschien was het wel een succes geweest. Dan had je nu iets groters kunnen organiseren. Dat ga je dan denken.”

Het terras aan de Heuvelstraat ligt er deze druilerige donderdagmiddag enigszins troosteloos bij. Maar als het mooie weer ons land ooit weer gaat bereiken, zit het hier ramvol. Het is precies waar Pulcinos het van moet hebben, want het restaurant zelf is vrij snel te missen. Een smal, wat krap aandoend pandje, dat van binnen toch heel knus en sfeervol voelt. Niet voor niets zit het restaurant vaak vol gereserveerd. Ook met mensen die zelf niet snel zouden uitkomen bij de plek.

DJ Wells

Nu komt daar dus muziek bij. En als je Tilburg en hiphop noemt, kom je al snel uit bij WOO HAH! Een verrassing mag het dan ook niet heten dat daar de kiem werd gelegd voor Pulcinos’ eigen hiphopavond. “Vanaf dag één was mijn droom: ik wil wat op WOO HAH! doen”, zegt Derks. “Gewoon een cocktailbarretje ofzo. Daar zijn we afgelopen zomer mee begonnen op het Smederij Festival. Daarna hebben we dat ook nog op Eastlake gedaan. Dat sloeg allemaal aan.” Vervolgens stond WOO HAH! voor de deur, maar daar binnenkomen bleek een stuk lastiger. “Festivals hebben al contracten met grote bedrijven, dus het is als drankmerk heel moeilijk om je daar tussen te boksen. Uiteindelijk is dat bij WOO HAH! wel gelukt. Niet op het festival zelf, maar backstage. Heel vet. Stonden we daar met twintig man allemaal eten en drinken te maken voor artiesten.” Derks beaamt dat de lokale link met Tilburg meehielp. “Als we uit een andere stad zouden komen, waren we er ook niet tussengekomen. Daarom gaat ons dat nu met Rolling Loud in Rotterdam ook niet lukken. Daarin zijn we een beetje onze weg aan het proberen te vinden.”

“Het lijkt me geweldig om dit elk jaar te doen”, klinkt het ambitieus. “Daar willen we naartoe. Hoeft ook echt niet alleen maar hiphop te zijn. Wil dan ook meer de kant van R&B en soul op, omdat ik het graag met eten en drinken zou combineren. Dat je een buiteneditie hebt met foodtrucks en stands. Zo’n zomervibe. Dan kun je ook nog meer je stempel drukken als zaak.” Het ultieme doel: Pulcinos Town. Iets wat in 013 moeilijk te creëren is. “We willen het daar ook wel mooi aankleden hoor. Sowieso met banners, misschien citroenbomen, een welkomstdrankje. Maar het blijft hun zaal, het blijven hun barren. Dus daar ben je beperkt in.”

Derks wisselt de woorden ‘ik’ en ‘wij’ vandaag veelvuldig af, maar wil benadrukken dat het echt een collectief proces is. “Iedereen in de zaak helpt hard mee en is betrokken. Personeel gaat op hun vrije maandag doodleuk naar Eindhoven en Breda om posters op te hangen. Iedereen deelt alles op social media. Overal waar we het kunnen uiten en delen, doen we dat. Alles wat we kunnen bedenken, doen we.” Toch is Derks wel de aanjager van het geheel, en ook de persoon die met de meeste ideeën komt. “Maar soms moeten ze me ook remmen hoor, want ik bedenk wel eens de raarste dingen.”

Toch weer even terug naar WOO HAH! Want daar, driekwart jaar geleden, ergens op het terrein van Beekse Bergen, ontstond het geraamte voor Pulcinos Delight. “Als wij daar niet hadden gestaan, zouden we dit nu niet kunnen doen”, is Derks duidelijk over. Dat weekend in Hilvarenbeek is dan ook de plek waar Pulcinos kennismaakte met Hef, sor en Damy, die, als we Derks mogen geloven, uitgebreid hebben genoten van het eten en de cocktails uit de Tilburgse binnenstad. Zoveel zelfs, dat sor en Damy nog een aantal keer terugkeerden. “Na WOO HAH! kwamen ze hier eten, kijken hoe we onze drank maken. Vorige maand waren ze hier weer. Dat hebben we allemaal te danken aan WOO HAH!, honderd procent. Het idee om dit te doen was er toen nog niet. Misschien dat we dit ook wel gepusht hebben doordat WOO HAH! nu weg is. Ik wilde wel wat doen deze zomer, en dan moet je toch zelf het initiatief nemen. Dadelijk hebben we heel de zomer niks. En we doen het stiekem ook echt voor onszelf, we vinden het zelf ook gewoon veel te leuk.”

"De manager van sor vroeg me laatst om alle boekingsinfo. Wat is dat? 20 mei bij 013, dat weet je toch?"

Dat enthousiasme slaat over op de geboekte artiesten. Want zij wilden, ondanks Derks’ geringe ervaring, maar al te graag naar Tilburg komen. “Ik ben ook gewoon eerlijk geweest, dat dit de eerste keer was voor mij. Op WOO HAH! vond ik het al spannend dat we voor artiesten moesten koken, maar dat werd megagoed ontvangen. Wat we nu moeten doen? Geen idee. De zaal en artiesten zijn geboekt. Wat nu? De manager van sor vroeg me laatst om alle boekingsinfo. Wat is dat? 20 mei bij 013, dat weet je toch? Dat moet ik allemaal nog uitzoeken. Maar dat leren is ook leuk. Ik heb er wel vertrouwen in dat we die zaal leuk kunnen aankleden en alles goed kunnen regelen voor die artiesten. 013 helpt ook met alles, die hebben er verstand van. En ik vind het ook leuk om alles zelf uit te zoeken en te leren.”

Eén ding weet Derks in elk geval al wel: hoe je een goede timetable op moet zetten. Die heeft de Pulcinos-eigenaar duidelijk in zijn hoofd. DJ Wells, die werkzaam is bij Pulcinos zelf, mag de avond openen en Styn mag de avond uiteindelijk twee uur lang afsluiten. “Een main act als Hef of sor wil je niet om één uur ’s nachts op stage hebben staan”, zegt Derks daarover. “Dan moeten veel mensen hun trein al hebben gehaald.” Een terechte constatering van de man die met zijn eigen hiphopavond de opening verzorgt van de eerste zomer sinds WOO HAH! de stad heeft verlaten. Maar met deze indoor-avond en outdoor festival Het Moment (daarover later meer) in juli, lijkt het gat aardig opgevuld te worden. Daarbij kan het zomaar zijn dat de krachten worden gebundeld. “Misschien gaan we daar ook nog wat doen met barretjes. Daar hebben we het al over gehad. Er is nog niks afgesproken, maar ze klonken positief.” Concurrentie ziet Derks dan ook niet in Het Moment. “Zij doen een heel festival, ik geef gewoon een feestje.”