ZWAAR vond voor het eerst plaats in januari 2020 en nadat de tweede editie wegens de coronapandemie niet door kon gaan, is het pas op deze vrijdagavond dat de tweede editie plaats kan vinden. Op het programma staan vanavond vier bands van eigen bodem. Shuulak, Plague en Changing Tides representeren het zuiden, terwijl Kjeld de tijd neemt om helemaal uit Friesland te komen. Het belooft in de Tilburgse Hall of Fame een lange en mooie avond vol metal te worden.

Met vier EP's en een album op zak mogen de dames en heren van heavymetalband Shuulak de avond openen. Als de band het podium betreedt, staan er nog maar enkele mensen in de zaal, maar zodra de eerste klanken door het gebouw galmen komt hier snel verandering in. Frontman Bastiën Baron heeft zoals altijd zijn lugubere bodypaint op en kan goed overweg met het publiek. Hij zorgt voor veel interactie, wat een positief effect heeft op de zaal en ook vocaal gezien is hij vanavond erg sterk. Dat de bandleden goed met elkaar overweg kunnen zien we wanneer er regelmatig met de ruggen tegen elkaar wordt gespeeld en er veel chemie te zien is. Gitarist Eve Laetitia mag her en der de spotlight eisen als het nummer erom vraagt. Om de set met een 'bang' af te ronden worden er nog sommige mensen uit het publiek geschminkt met wat zwarte verf uit een borstzakje van Baron die ook tijdens het laatste nummer een wandeling door het publiek maakt.

Het is inmiddels al bijna een jaar sinds hun laatste optreden, maar dat is aan de heren van Plague niet te merken. Zanger Joeri van Riel is, na vorig jaar de diagnose van een kwaadaardige hersentumor te hebben ontvangen, weer aan de betere kant en laat vanavond zien dat hij helemaal klaar is om weer lekker op het podium zijn talent met ons te delen.De bandleden, iedereen behalve Van Riel, hebben er vanavond voor gekozen om met z'n allen lekker foute 70's-inspired zomerse blousjes aan te trekken. Het is een mooi contrast tegenover de muziek die ze maken. Nu we het toch over de muziek hebben, op het podium wordt een flinke dosis melodic deathmetal aan ons voorgelegd. Drummer Jeroen van Hagen toont aan dat hij wel degelijk goed overweg kan met zijn instrument. De dubbele bass klinkt lekker hard en consistent, maar helaas staat de microfoon van zanger Van Riel net wat aan de zachte kant, waardoor zijn sterke vocals niet altijd even goed boven de instrumentals uitkomen.

Vorig jaar mei kwam hun debuutalbum uit en afgelopen december dropte ze nog een EP in samenwerking met Torn From Oblivion. Changing Tides is goed onderweg met een groei binnen de metalscene. De heren staan vandaag wederom met veel energie op het podium, het lukt ze vanavond als enige om wat beweging en iets meer leven te krijgen in het publiek. Tijdens sommige nummers ontstaat er een kleine moshpit en soms zelfs een heuse circlepit. De vocalen van Kasper Wienk zijn ijzersterk, zijn highs zijn vlijmscherp en zijn lows voel je tot op het bot. Lead gitarist Bas van Kempen maakt vanavond ook een goede indruk, als een nummer vraagt om een gitaarsolo, weet Van Kempen deze foutloos op te voeren. En het is natuurlijk geen Changing Tides optreden zonder een dosis humor verspreid over de set, zo wordt er bijvoorbeeld tussen twee nummers in de Spongebob introsong gespeeld en is er uiteraard tijd voor een snelle bierwedstrijd, waar de winnaar een gratis shirtje wint.

De avond wordt vandaag afgemaakt met de blackmetal van de Friese band Kjeld. De band begint zonder pardon met hun set en het is te merken dat er vanavond niet veel mensen naar de Hall zijn gekomen speciaal om Kjeld te zien spelen. De zaal loopt namelijk vrij snel leeg. Aan het einde van de set staan er nog maar een handjevol mensen. De heren beginnen hun set ook zonder frontman Skier, echte naam Joost Brouwer. Ergens tijdens het tweede nummer loopt hij het podium op en neemt hij de microfoon over. Er is zo goed als geen interactie met het publiek. Het enige wat we krijgen is een uithaal van Skier voordat de band het volgende nummer inzet. Op instrumentaal gebied valt er weinig te bekritiseren, de heren beheersen hun instrumenten goed en kunnen de sfeer die bij hun blackmetal hoort goed vertalen naar het podium. Hoewel er wellicht wel meer variatie in de donkere verlichting had gemogen en de vocalen weer erg zacht in de mix klinkt.

Hoewel de zaal bij afsluiter Kjeld leegloopt, blijven er toch ook genoeg mensen hangen om met verschillende bandleden een praatje te maken, wat merchandise te kopen of nog lekker een biertje te vatten aan de bar. Het is pas rond 00:30 uur dat de Hall of Fame langzamerhand leegloopt en de avond kan afronden. We zijn benieuwd wanneer we weer mogen genieten van een volgende editie van ZWAAR.