Igorrr, Amenra, Der Weg Einer Freiheit en Hangman’s Chair. Een avond die je als metalliefhebber moeilijk kan overslaan. De sterke bill heeft veel weg van een heerlijke dag op Roadburn en in de tempel van dat festival trapt de club hun Europese tour af. In een verkleinde Main van 013, trappen en balkon afgeschermd, brachten de verschillende bands een ode aan hun respectievelijke genres. Igorrr was de main act, maar niet de publiekstrekker.

In een zeer mager gevulde Main trapt Hangman’s Chair de avond af met hun slepende, sludgy sound. De Franse doommetalband verscheen in 2022 al tweemaal op Roadburn, waar ze vooral tijdens hun samenwerking met Regarde Les Hommes Tomber hoge ogen gooiden. Hangman’s Chair zet vanaf de eerste noot de toon met hun stevige riffs en donkere atmosfeer. In deze duistere atmosfeer werkt de dromerige zang van Hangman’s Chair uitstekend waarmee ze hun unieke sound vormen. De Fransen hebben de afgelopen tijd veel shows gespeeld en dat zie je terug in de zeer sterke live performance. Na een vlugge change over is het de beurt aan Der Weg Einer Freiheit. De zaal vult zich snel met intensiteit, aangevoerd door ruwe vocals en donderde blastbeats. De Duitse blackmetalband heeft zich in de afgelopen jaren opgehemeld met hun mix van ruwe blackmetal met tonen van blackgaze en postmetal. Der Weg Einer Freiheit levert vanavond in 013 een sterk optreden en is een kracht om in de gaten te houden.

Der Weg Einer Freiheit

Inmiddels is de zaal helemaal volgestroomd en het voelt alsof de headliner van de avond op het punt staat om te beginnen. Aan de shirts en truien is ook duidelijk te zien waarvoor het grotendeel van het publiek in Tilburg is gekomen: Amenra. Het kan de 20e keer zijn dat je de postmetalgigant live ziet,  het is ook de achtste keer dat ze 013 aandoen, maar het doet niets af van de intensiteit en geladenheid van hun hoogstaande performance. Keer op keer weer. Vanaf set opener ‘Razoreater’ tot het einde hielden frontman Colin H. van Eeckhout en co het publiek in een trance, ondersteund met de prachtige duistere videobeelden die we gewend zijn van de Belgen. Amenra geeft wederom een masterclass in hoe muziek de kracht heeft om een diep effect te hebben op je emoties. 

Amenra

Nadat zijn dj booth het podium een aparte vibe geeft voor een metalconcert, betreedt Igorrr het podium. De Franse producer neemt niet de tijd om je echt te laten wennen aan de elektronische sound van zijn experimentele project, maar prikkelt meteen je nieuwsgierigheid met beats en samples. Waarna de set losbarst met de zware experimentele sound die je van hem kunt verwachten. Igorrr brengt een zeer unieke mix van extreme metal, klassieke barok en elektronische muziek geïnspireerd door verschillende culturen als Europees en het Midden-Oosten. Deze mix resulteert in een ervaring van metal die misschien wel ongeëvenaard is. Prachtige piano melodie en opera-zang worden afgewisseld met de snelste blastbeats en hardste breakdowns, beschreeuwd door de zanger. Igorrr brengt een eclectische energie naar 013, één waar we nog lange tijd bij stil zullen staan.

Igorrr