De lentemaand begint tamelijk frisjes, maar geen nood: je kunt jezelf al direct opwarmen bij een aantal fraaie albumpresentaties in Paradox en Hall of Fame. De rest van de maand heeft overigens ook genoeg fraais te bieden, of je nu houdt van songwriters of van black metal, van ingenieuze slagwerkexercities of van poëtische fanfaremuziek – voor ieder wat wils.

PALOMA LÁZARO ARTEAGA @ PARADOX

Voor een bijzondere start van de maand is Paradox deze woensdag de plek waar je moet zijn. Daar onthult zangeres Paloma Lázaro Arteaga haar debuutalbum Rituals, waarop ze zich laat inspireren door de natuur en oeroude rituelen. Geruggensteund door Joost Lijbaart, Johannes Fend, Sjoerd van Eijck en enkele gasten wordt dit vast een memorabele avond.

BLOKGOLF X TRAC @ HALL OF FAME

Net als vorige maand schiet de Hall ook in maart sterk uit de startblokken: in de eerste dagen kun je er al genieten van poprock van Peer, Brabants rapicoon Fresku en hardcore punkband Haggard Cat. Daarnaast keert Blokgolf na een geslaagde eerste editie in januari terug met een spetterende releaseparty van The Robots Are Coming, waarover later meer op deze site.

SLAGWERK DEN HAAG @ HET CENAKEL

Hedendaagse concertserie De Link heeft deze maand wederom een tweetal intrigerende concerten op de rol staan. Op dinsdag de eenentwintigste gaat klarinettist Jelmer de Moed de dialoog aan met beelden en elektronica, terwijl twee weken eerder Slagwerk Den Haag met de meest vreemdsoortige instrumenten (tot lichtschakelaars aan toe) in de weer gaat.

ROSALIE CUNNINGHAM @ LITTLE DEVIL

De Roadburnmaand mag dan nog niet aangebroken zijn, in de aanloop naar het tweede weekend van maart kunnen liefhebbers wel hun hartje ophalen: aan de vooravond van het uitverkochte Into The Shadows festival in Little Devil vind je niet alleen Igorrr, Amenra en andere alumni in 013, maar ook duistere liedschrijfster Rosalie Cunningham in d’n Devil. Tof.

SONGWRITERS LIVE @ PARADOX

Meer songwriters, maar dan van de Rockacademie en dus helemaal aan het begin van hun carrière, vind je enige dagen later in Paradox. Wie er allemaal gaan optreden is op moment van schrijven nog niet op de webstek gepubliceerd, maar de toegang is op beide avonden hoe dan ook vrij, dus ga vooral eens een kijkje nemen bij deze aanstormende lokale talenten.

DE KIFT @ CULTUURFABRIEK HALL OF FAME

Deze fanfarepunkers behoeven natuurlijk eigenlijk geen introductie meer, dus beperken we ons tot de constatering dat na talloze malen uitstel De Kift na jaren eindelijk terugkeert in de Hall, en dat je dit orkest zeker eens een keer live aan het werk moet hebben gezien (een dikke week eerder kun je het illustere Hallo Venray trouwens al ondergaan op dezelfde plek).

MOOD BORED @ MUZIEKCAFÉ CUL DE SAC

De voorlaatste woensdag van de maand hebben indierockers het voor het uitkiezen: niet alleen treden Shaemless en Paracetamøl op in The Cat’s Back bij The Cat’s Cult, ook zijn onze eigen lievelingen van Mood Bored te bezichtigen in de Cul. Het mooiste van dit alles is dat je gewoon voor nop kan binnenwandelen, dus voel je zeker niet geremd om dat ook te doen.

METAL MATINEE @ LITTLE DEVIL

Eens, lang geleden, werden in deze stad met regelmaat zondagse Metal Matinees gehouden in de Bat Cave. De Cave, die na een zelfstandig bestaan lange tijd onderdak heeft gevonden in 013, bestaat inmiddels niet meer, maar de Metal Matinee keert nu zowaar terug in Little Devil, waar deze zondag Cirith Gorgor en Lijkschouwer optreden. Voor vijf euro ben je erbij.

FRIMANGRON FT. VINCENT HOUDIJK @ PARADOX

We sluiten dit maandoverzichtje op vertrouwde wijze af met het Paradox-huisensemble Frimangron, dat deze keer vibrafonist en slagwerker Vincent Houdijk heeft uitgenodigd om zich gezamenlijk over te kunnen geven aan het ‘het onverwachte, het ongedachte, het ongevormde’. Op zoek naar muzikaal avontuur? Dan kun je deze maandag hier terecht.