De laatste maand van het jaar is op concertgebied meestal niet de drukste, maar deze keer hoef je als anonieme concertverslaafde niet te wanhopen: niet alleen programmeren zalen als Paradox, Hall of Fame en Little Devil lustig door, ook De Nieuwe Vorst doet met dank aan de Kraakkelder een stevige duit in het zakje, terwijl je op woensdagen terecht kunt in de Cul voor je noodzakelijke dosis livemuziek. Hulde.

OPTIMUS PRIME NOISE FEST #5 @ DE NIEUWE VORST

We hebben er wat jaartjes op moeten wachten, maar na een lange winterslaap is het Optimus Prime Noise Fest dan toch terug van weggeweest. Zonder de halve liters Euroshopperbier wellicht, maar verder is het concept onveranderd: iedere act mag deze middag een kwartier lang teringherrie maken, wat resulteert in een urenlange noisemarathon. Weer eens wat anders op de zondag, en je betaalt ervoor wat je wil.

SJOERD VAN EIJCK'S OAK @ PARADOX

Veel albumpresentaties staan er in december niet op de rol, maar pianist Sjoerd van Eijck komt met zijn groep Oak op de valreep van 2023 nog met een vervolg op fijnzinnig debuutalbum 'Aurora'. Op 'Eight' laat hij zich inspireren door de muziek van Ennio Morricone bij Tarantino's film 'The Hateful Eight', dus wacht je aan een fraaie filmische set. Ondervind het deze woensdagavond zelf in Paradox.

BLOKGOLF: STRAALJAGER E.A. @ HALL OF FAME

De Hall trapt de eerste decemberweek af met een concert van indielieverds Lewsberg op zaterdag, gevolgd door de showcase van lokaal talent Zaagmanz op woensdag en een nieuwe editie van Blokgolf op vrijdag. Ditmaal staat de aanstormende driemansformatie Straaljager op het program bij deze elektronische avond, naast het Eindhovense dubstep/d'n'b-gezelschap OBVRS en de Keulse artieste Liza Dries. Ga dat zien.

SILENT NIGHT, AMBIENT NIGHT @ DE NIEUWE VORST

Wordt de Kraakkelder van De Nieuwe Vorst aan het begin van de maand in nietsontziende noise gedompeld, halverwege december komt het andere eind van het geluidsspectrum aan bod: tijdens Silent Night, Ambient Night kun je heerlijk ontspannen bij de buitenwereldlijke creaties van Deepsky (dat vorige maand debuteerde in Paradox) en Teleport. Je mag er desgewenst gerust bij gaan liggen, en de kosten bepaal je zelf.

CAMILLA BLUE @ MUZIEKPODIUM PARADOX

Halverwege de maand is er genoeg te beleven in Paradox: ingeklemd tussen de gratis toegankelijke jongerenavond Club Para op maandag de elfde en huistrio Frimangron met speciale gast Linda Bloemhard op maandag de achttiende vind je dit optreden van Camilla Blue, een singer/songwriter die zich onder anderen laat inspireren door Leonard Cohen, Beth Hart, David Bowie en Nina Simone. Dat wordt vast mooi.

IGUANA DEATH CULT @ CUL DE SAC

De Cul is in december opvallend actief als het om liveshows gaat. Je kunt er deze maand maar liefst drie woensdagavonden terecht: de zesde staan The Tazers en Bongloard op de rol, een week later is de beurt aan Sonic Whip, en de trilogie wordt voltooid door Iguana Death Cult. Lees even het - ongetwijfeld door de onvolprezen Jasper Willems geschreven - enthousiaste bandverhaal op de Culsite en haal je kaartje.

SONNA RECORDS LABEL NIGHT @ DE NACHTZUSTER

Het door vocaliste Sanne Rambags opgerichte Sonna Records richt zich op avontuurlijke doch verstilde muziek. Met het zicht op Kerst organiseert het label een avondvullend programma bij De Nachtzuster (Carré 50), startend met een workshop en paneltalk voor mensen uit de sector, en uitmondend in een concert waaraan diverse artiesten van het label deelnemen. De entree is vrij, maar registreren wel gewenst.

STIPPENLIFT KERSTSHOW @ HALL OF FAME

De kersttijd is uiteraard niet voor iedereen een pretje. Menigeen is enigszins vervreemd van de familie of heeft deze nauwelijks, waardoor de frase 'ik wil alleen maar huilen' onwillekeurig in het brein opborrelt. Laat deze kreet nu ook het refrein zijn van de hit 'Huilen (Kerst)' van Stippenlift, die deze zaterdagavond alle verdoolde kerstschaapjes samenbrengt in de Hall. Schroom niet om je aan te sluiten.

MINERS OF MUZO @ LITTLE DEVIL

De laatste dagen van het jaar zijn zoals gebruikelijk behoorlijk concertluw, maar voor de onverbeterlijken vormt Little Devil gelukkig een gunstige uitzondering. Op Tweede Kerstdag beleeft Kots Op Kerst zijn zestiende editie met onder meer Days Of Desolation, Lik De Kikker en De Stoeptegels, drie dagen later komen de lokale veteranen van Miners Of Muzo spelen ter nagedachtenis van hun drummer - allemaal gratis.