April in Tilburg, dat kan natuurlijk maar één ding betekenen: Roadburn staat weer voor de deur. Naast de landing van dat zwaargewicht onder de festivals staan echter ook de 'opening' van de vernieuwde Hall, enkele albumpresentaties in Paradox en veel ander leuks op de rol. Maak het mee.

BAARDVADER + OPIUM HEATHEN @ LITTLE DEVIL

Wil je de maand meteen in stevige stijl aftrappen? Dat komt dan mooi uit, want op de eerste dag van april staan Baardvader (dat je misschien al kent van de laatste Popronde) en het Belgische Opium Heathen klaar om je in d'n Devil op een grofkorrelige mix van fuzzrock, stoner en doom te trakteren.

ROCKACADEMIE PERFORMING NIGHTS @ 013

Als je zin hebt om je te laten verrassen door pril muzikaal talent, kun je deze dinsdag en woensdag terecht in de kleine zaal van 013. Iedere avond krijg je vijf korte optredens voorgeschoteld van eerstejaarsstudenten van de Rockacademie. De toegang is vrij, dus ga vooral eens een kijkje nemen.

BRAM STADHOUDERS & B.O.X @ PARADOX

Gitarist Bram Stadhouders staat deze vrijdag met zijn nieuwste avontuurlijke project, een samenwerking met Baroque Orchestration X, in Paradox. Samen presenteren ze het album 'Suite X', dat de barok met het nu verbindt. (Vijf dagen later tekent Akasha er overigens alweer voor de volgende cd-presentatie.)

DE GROTE PINGPONGPOËZIE AFSCHEIDSSHOW @ DE HALL

'Beter laat dan nooit', zoals de Hall het zelf omschrijft: op zaterdag de achtste mag je overdag gratis kennismaken met het vernieuwde pand. Die avond is het tijd voor afscheid, want dan laten de jongens van Pingpongpoëzie de puberteit definitief achter zich met een laatste album en een eerbetoon aan hun overleden decormaker.

MARATHON + DOCILE BODIES @ CUL DE SAC

De Cul zet de dit jaar ingezette traditie van vrij toegankelijke indieconcerten op selecte woensdagavonden voort met dit dubbeloptreden van Marathon en Docile Bodies. De vaart komt er trouwens sowieso aardig in deze maand, want twee weken later kun je wederom zweten in de kuil bij Oproer en Doc's Lobby. Lekker bezig.

SOPHIE STRAAT @ HALL OF FAME

Niet alleen het tweede, maar ook het derde weekend van april blijkt de Hall een heel geschikte bestemming. Zo kun je op zaterdag de vijftiende al je overtollige energie kwijt bij Ploegendienst, en is het een dag eerder reeds raak met een show van de hedendaagse volkszangeres Sophie Straat. Gezelligheid troef kortom.

ROADBURN 2023 - THE SPARK @ 013

Aan de vooravond van vier dagen Roadburn kun je alvast in de stemming komen bij opwarmevenement The Spark in 013. Het mooie hieraan is dat je er voor nop bij kunt zijn, en datzelfde geldt voor het Offroad-programma de dagen erna in onder meer Little Devil, de Cul en 't Buitenbeentje. Alle gelegenheid om sfeer te proeven dus.

DE TUINHUIS @ VOLVER STUDIO

Kun je zware muziek echter slecht verdragen, of ben je even toe aan iets anders? Dan ben je vrijdag de eenentwintigste welkom bij de 3voor12-Tilburg-Song-van-het-Jaar-winnaar De Tuinhuis in Volver Studio, waar je live getuige kunt zijn van de muzikale verrichtingen van deze gasten tijdens hun opname van nieuw materiaal.

CARTE BLANCHE PAU LI LIEM @ PARADOX

We besluiten dit maandoverzichtje met een bijzonder concert van zangtalent Pau Li Liem. Zij mag deze avond optreden met een zelf samengesteld ensemble, waarin naast Pascal Vermeer en Harmen Fraanje de Zweedse cellist Svante Henryson opduikt, met een achtergrond die reikt van klassiek en jazz tot Malmsteen. Zeker interessant.