Het concertseizoen kent deze maand een vliegende start, want naast talloze losse shows staan er in september ook al enkele festivals op de rol. De Hall is nog afwezig in onderstaand rijtje door vertraging met de verbouwing, maar wijdt de laatste dinsdag van de maand wel alvast de nieuwe foyer in met een gratis performance van Flamenco-Trasher Nestter Donuts.

RICHIE DAGGER @ CUL DE SAC

Concerten in de Cul zijn al enige tijd een sporadisch fenomeen geworden, maar als er dan een keer iets gepland staat, is het meestal wel de moeite waard. Zo vinden we op de eerste dag van de maand dit optreden van de in de aankondiging mooi als ‘local losers’ omschreven rockers van Richie Dagger, die kundige ondersteuning krijgen van het Rotterdamse Paterson.

MARCELA BOVIO @ LITTLE DEVIL

Zangeres Marcela Bovio is bij menig metalhead bekend van haar krachtige vocale bijdragen aan progbands als Mayan, Stream Of Passion en Ayreon. Deze avond laat ze zich echter van een intiemere kant zien met een show waarin ze enkel begeleid wordt door pianist Erik van Ittersum. Het eerste concert op vrijdag de tweede is al uitverkocht, dus dit is je tweede kans.

CAT’S CULT @ THE CAT’S BACK

Het leuke 013-initiatief Cat’s Cult dat deze zomer van start is gegaan, wordt in september voortgezet met rammelende optredens van (het hopelijk ditmaal niet verhinderde) Andy & The Antichrist en Kalaallit Nunaat. Beide bands zijn gratis en voor niets te bewonderen bij The Cat’s Back, en dat lijkt ons nou een uitstekende besteding van je woensdagavond.

PLATTELANDSCOMPONIST @ HILVARIA STUDIO’S

Het is even stil geweest rond de plattelandscomponist, maar deze maand heeft Piet-Jan van Rossum met zijn ensemble Hay! dan toch een aantal uitvoeringen van het nieuwe werk ‘aki ga kuru/allemand double’ gepland, waaronder de première in Biezenmortel op zondag de vierde en een performance bij Hilvaria Studio’s. Toegang is vrij, wel moet je even reserveren.

ALBUMPRESENTATIE JAHAT @ LITTLE DEVIL

De naam ‘Jahat’ komt je misschien niet bekend voor, maar als je weet dat lieden die onder meer gespeeld hebben in Rise A Thousand en Strangers Among Bears in deze band zitten, kun je wellicht al beter inschatten in welke richting je het zoeken moet – energieke moderne metal wat de klok slaat vanavond, wanneer Jahat een gratis albumreleaseshow weggeeft.

BETTER GET HIT @ DIVERSE LOCATIES

Het Better Get Hit festival keert deze maand terug als driedaags evenement op drie plekken: vrijdag is het festival te gast in Paradox, zaterdag landt het in Schouwburg Concertzaal Tilburg en zondag doet het Heyhoef-Backstage aan. Naast grote namen als Kovacs en Jungle By Night prijken er ook vele boeiende kleinere acts op het affiche. Tof als je het kunt betalen.

MAKE IT JAZZ @ PARADOX & INTERNATIONAL CENTER

Het weekeinde erop is het tijd voor Make It Jazz, een festival dat zich volledig toelegt op aanstormend talent in de jazz- en aanverwante scenes. Niet veel vertrouwde waarden dus, maar des te meer spannende muziek uit binnen- en buitenland, met een programma in Paradox en International Center Tilburg dat zich uitstrekt van Afrika tot Scandinavië.

NIEUW AMSTERDAMS PEIL @ HET CENAKEL

Concertreeks De Link trapt eind september af met een optreden van Nieuw Amsterdams Peil, dat tegen de achtergrond van werken van James Tenney en Wolfgang Rihm uit de jaren tachtig en negentig een gloednieuw werk van componiste Nicoline Soeter presenteert, waarin het wonderlijke fenomeen van lichtgevende organismen in klanken vertaald wordt.

NACHT VAN DE STAD @ DIVERSE LOCATIES

Aan de vooravond van de Dag van de Stad op donderdag 29 september vindt er een Nacht van de Stad plaats, waar veel (vrij) muzikaal vertier op allerhande plekken in de Tilburgse binnenstad te vinden is. Het precieze programma weten we nog niet, maar vast staat dat Miners Of Muzo in Little Devil aantreedt, en dat is op zich al voldoende reden om te komen.