De tiende maand van het jaar brengt ons een vertrouwde waarde als de Popronde, maar ook relatief nieuwe bands en initiatieven als Enma (dat zijn debuutplaat presenteert in Little Devil) en al helemaal aan het begin van de maand het Murf/Murw Festival, dat dit jaar zijn eerste volwaardige (postcorona-)editie kent. Genoeg te ontdekken in oktober kortom.

MURF/MURW FESTIVAL @ DIVERSE LOCATIES

Misschien zegt dit festijn voortgesproten uit het Murf/Murw-magazine je al iets, want de vorige jaren waren er reeds edities in De Nieuwe Vorst, die door corona echter noodzakelijk beperkt van opzet waren. Nu zwermt het festival verder uit over onder meer Little Devil, Paradox en Kunstpodium T met muziek, performances en beeldend werk. Laat je verrassen.

BRIAN DUNNE + OLIVER PESCH @ CUL DE SAC

Ben je na al het wilde undergroundgeweld in de eerste dagen van de maand wel toe aan iets rustigers, dan staat Brian Dunne dinsdag de vierde voor je klaar in de Cul. De Amerikaanse liedschrijver werd in ons land op het schild gehesen door Danny Vera, en krijgt vanavond steun van Rockacademie-alumnus Oliver Pesch, die ook uit het Americanavaatje tapt.

SUMAC + PATRICK SHIROISHI @ LITTLE DEVIL

Fans van cultlegende Aaron Turner kunnen in oktober hun hart ophalen, want voordat hij onder eigen naam op woensdag de negentiende in Little Devil optreedt, kun je hem al op dezelfde plek aanschouwen als onderdeel van het zware sludgegevaarte Sumac. In het voorprogramma staat de Japans-Amerikaanse multi-instrumentalist Patrick Shiroishi.

CAT’S CULT @ THE CAT’S BACK

In oktober keert het geslaagde 013-feestje Cat’s Cult weer terug in The Cat’s Back. Ditmaal mogen de vage gasten van Bony Macaroni uit het midden des lands samen met het Nijmeegse Hey Team het zaaltje aan de Kattenrug plat gaan rocken, en dat doen ze zoals gebruikelijk helemaal gratis. Niets dat je belet om deze woensdag een kijkje te gaan nemen.

FRIMANGRON & SANNE RAMBAGS @ PARADOX

Meer vrij vertier vind je halverwege de maand in Paradox, waar een dag voordat saxofonist Jonah Cabral zijn album presenteert tijdens de derde dinsdagse jazzsessie van de maand het trio Frimangron aantreedt om je mee te nemen op een afwisselende muzikale reis. Ditmaal voegt Sanne Rambags zich bij het gezelschap, dus dat gaat een avontuurlijk avondje worden.

POPRONDE @ DIVERSE LOCATIES

De oktobermaand is in deze stad uiteraard niet compleet zonder de Popronde, die Tilburg op donderdag de zevenentwintigste aandoet. Op de site van het evenement kun je alvast kijken welke act waar te aanschouwen is, maar je kunt natuurlijk ook gewoon op zwerftocht gaan en zien wie en wat je deze avond zoal tegenkomt. Het wordt hoe dan ook vast een feestje.

ALBUMPRESENTATIE ENMA @ LITTLE DEVIL

Het belooft een fraai laatste weekeinde van oktober te worden in Little Devil: niet alleen staat het Ierse Tau & The Drones Of Praise er zaterdagavond op de planken, ook viert de nieuwe Tilburgse formatie Enma (met daarin leden van onder meer The New Dominion en Yama) er een dag eerder het verschijnen van zijn eerste album. Voor vijf euro ben je erbij.

TRACKING TILBURG 2022 @ LOCHAL

Podium voor actuele muziek De Link laat in oktober op verscheidene plekken van zich horen: naast twee dinsdagavonden in Het Cenakel vindt er op de eerste van de maand een door stadscomponist Mathijs Leeuwis georganiseerde performance plaats in de Mariakerk, terwijl de maand eindigt met het vrij toegankelijke minifestival Tracking Tilburg in de LocHal. Gaaf.

MIDWIFE + JOZEF VAN WISSEM @ PARADOX

Wil je deze najaarsmaand in stemmig donkere sferen afsluiten, dan is het ongetwijfeld een goed idee om deze zondag langs te gaan bij Paradox, waar de inmiddels in Amerika wonende luitist Jozef van Wissem (die onder meer veelvuldig op Incubate te zien was) en het onlangs nog op Roadburn te gast zijnde Midwife samen garant staan voor een bijzondere avond.