Liefhebbers van energieke elektronische muziek en broken beats kunnen hun hart ophalen, in november en december staan er twee edities van de nieuwe clubavond GO! geprogrammeerd in 013. Zaterdag 26 november vinden we Sherelle, Yazzus en Breaka op de line-up, allemaal acts uit de UK die draaien in de everything goes stijl waar de Britse scene bekend om staat. Jungle, breaks, UKG, techno: je hoort het allemaal tijdens deze clubavonden. Ontstaan tijdens de corona lockdowns waarin er even niet (legaal) geraved kon worden, DJ’s terug de studio indoken en waar genres van vroeger in een nieuw jasje gegoten werden. 3voor12/Tilburg spreekt met Frank Klick (French II) en Lars Dennemans (Pyne), initiatiefnemers en organisatoren van GO!

Voor wie het concept niet kent, 3 woorden om GO! uit te leggen:

“Energiek, highspeed en breaks. De avonden zijn niet toegespitst op één genre, het mag juist een beetje schuren. Er is ruimte voor de DJ’s om veel door elkaar heen te draaien, alles mag en kan als het aankomt op genre. Een DJ die vaak op 130 bpm draait, krijgt hier juist de kans om ook eens op 150 bpm te draaien. Op een typische techno avond zit er een stijgende lijn in, hier hoeft dat niet per se. Als de zaal goed opgewarmd is kun je daarna alle kanten op. Avonden zijn dus niet op genre maar op gevoel gebaseerd, het leidt niet af als het allemaal door elkaar loopt.”

Is er een bewuste keuze gemaakt voor de UK stijl?

“Het is geen specifieke keuze, maar we halen wel inspiratie uit de UK scene. Wij kwamen zelf al wel eens op avonden waar bass uit de UK werd gedraaid en daar was in Tilburg nog niet echt een plek voor. Vaak worden dit soort underground geluiden weggemoffeld op de onderkant van een festival poster, ergens op een klein podium achteraf geprogrammeerd en nu is er een clubavond voor. Er zijn wel wat andere plekken, zoals Club BIT in Rotterdam of Parallel in Amsterdam, die ruimte geven aan deze stijl, maar het wordt nog steeds niet breed omarmd. Het leuke is nu dat mensen een avond lekker uit kunnen en in de ochtend naar buiten rollen, iets nieuws hebben ontdekt en denken ‘Oh dat was tof!’.”

Jullie draaien zelf ook op GO!, hoe is dat?

"We draaien zelf wel wat rustiger, op zo’n avond draai je toch iets meer in de verdienste van de andere acts die je geboekt hebt. Zij hebben iets meer een headlinepositie en onze taak is om de zaal goed op te warmen. Het is niet belangrijk om zelf de man te zijn en te laten zien wat je allemaal kunt, je pakt geen eigen moment maar draait meer voor elkaar."

Zien jullie dat de illegale raves tijdens de corona lockdowns hebben bijgedragen aan de EDM scene hier in Tilburg?

“Er zijn nu zeker mensen uit de illegale scene die nu ook naar de legale clubavonden komen. Het heeft zeker wel geholpen om de elektronische scene meer onder de aandacht te brengen, de jonge generatie staat veel meer open voor nieuwe invloeden en nieuwe geluiden. Tegelijkertijd zie je ook dat op de illegale raves steeds meer internationale studenten komen die de weg naar de club dan weer niet weten te vinden. Mensen op grote schaal bereiken met een underground stroming is lastig is Tilburg, de vaste kliek is vaak overal te vinden maar nieuwe mensen binden is lastig.”

"Er is juist ruimte voor de DJ’s om veel door elkaar heen te draaien, alles mag en kan als het aankomt op genre."

 

 

 

Is er dan ook weinig nieuwe aanwas aan artiesten?

"In tegenstelling juist! Er is een heleboel nieuw talent zoals Frida, Cluster en EL MONÉ en er zijn ook steeds meer vrouwen die de kans krijgen en pakken. Er is er veel meer diversiteit in de scene nu en er zijn ook steeds meer plekken waar nieuw talent gecultiveerd wordt en waar ruimte is voor deze scene; zoals de open deck avonden in De Nachtzuster waar DJ’s gewoon een usb stick in kunnen pluggen en kunnen komen draaien. Of V39 waar DJ cursussen gegeven worden om mensen te leren draaien. Als je het aan de nieuwe generatie vraagt is er een positieve vibe binnen de scene en is iedereen ook heel supportive naar elkaar toe. Iedereen helpt elkaar op allerlei creatieve vlakken; het voelt alsof de scene in Tilburg één grote familie is.”


Kaarten voor GO! op 26 november zijn te koop via de website van 013.

"Het voelt alsof de scene in Tilburg één grote familie is."