Al sinds het uitbrengen van zijn debuutalbum ‘Venus & Mars’ in 2014 zit hij niet meer stil: alleskunner Jelte Tuinstra, beter bekend als Jett Rebel, heeft (zelfs met een pandemie van twee jaar) zes studioalbums uitgebracht en speelde in honderden concertzalen en festivals. Zijn laatste wapenfeit ‘Pre-Apocalypse Party Playlist’ kwam vorig jaar augustus uit en dat mogen de Nederlandse zalen weten. Afgelopen woensdag was dan ook de Next van 013 aan de beurt.

Beginnen met de afsluiter van je laatste album. Dat klinkt precies als iets wat Jett Rebel zou doen en hier in de Next gebeurt dat ook. 'To The Moon' zet gelijk de toon voor het eerste deel van de show. Na de wat meer pop-georiënteerde platen en (de titel verraadt het al) Super Pop keert de rebel weer terug naar de rock 'n roll uit zijn begintijd. Pre-Apocalypse Party Playlist herbergt allemaal nummers die naadloos passen tussen de oudere 'Lucky Boy' en 'Devious Child' die, op z'n Jett Rebel's, weer in een verfrissend ander jasje worden gestoken dan ooit. Het begin van de oudere nummers zijn hetzelfde, maar hoe het zich vordert, dat is even afwachten.

Het is fijn om Jett weer zoals vroeger te zien rocken en de zweterige rock laat zich goed combineren met die hoge en schreeuwerige uithaaltjes. Dat 'zweterige' is ook letterlijk te nemen, want het is warm in de Next, maar desondanks vraagt Jett aan de 013-crew om de airco uit te zetten. De reden? 'Ik heb het graag heet en we zijn hier om geil te worden toch?!'. Daar kan de meerderheid in de Next zich ook wel in vinden.

Halverwege de set ruilt de frontman zijn gitaar in voor piano en vraagt of hij twee nieuwe kleine liedjes mag spelen. Die vraag lijkt overbodig bij de Pre-Apocalypse Party Playlist-tour, maar we krijgen dan ook twee emotionele momentjes voor de kiezen. Want een podiumbeest dat twee jaar niet heeft kunnen optreden, heeft zijn sporen achtergelaten bij de multi-instrumentalist. Die gevoelens heeft hij vertaald in de nummers 'Sweet Release' en 'Back Again' waarbij de laatste weliswaar wat misslagen op de piano kent, maar over de intensiteit waarmee hij het brengt, zal niemand lopen klagen.

Jett Rebel in Poppodium 013

De emotionelere nummers komen als rustpunt op het juiste moment, maar daarin blijven hangen zou natuurlijk onzin zijn. Jett neemt de gitaar weer, maar er lijkt wat te zijn gebeurd: zo energiek en uptempo zoals in de eerste helft, wordt het niet meer. De ruimte wordt gegeven aan de songs van debuutalbum Venus & Mars en met hits als 'Louise' en 'Tonight' mogen natuurlijk niet ontbreken bij een optreden van Jett Rebel, maar de magie lijkt na acht jaar kwijt te zijn en de twee voelen als een verplichting.

De lol zit er bij Jett veel meer in bij nieuwer materiaal, waarbij opvalt hoe goed de gitaarsolo's zijn die af en toe van een psychedelisch sausje wordt voorzien. Zelfs in de meer poppy nummers wordt er stevig gerockt en die mooie tegenstelling wordt alleen maar versterkt door het goede spel van drummer Willem van der Krabben en bassist Xander Vrienten. Zij krijgen in de tweede helft van de show meer de ruimte om de spotlight te pakken en maken daar dankbaar gebruik van. Vooral de bassist is verantwoordelijk voor een van de grootste kippenvelmomentjes van de show, want midden in 'Do You Love Me At All' horen we ineens de herkenbare bastonen van Doe Maar's 'Smoorverliefd' en kleuren de lichten in groen en roze; een verwijzing naar album Skunk. Het blijft bij alleen de intro, maar is daarmee een mooi, subtiel eerbetoon aan de overleden vader van Xander.

Met inmiddels alweer dik anderhalf uur op de klok is het, op de verplichte nummers na, genieten geblazen, maar de aandachtspanne wordt met het nummer minder. Ook goed gespeelde, ellenlange gitaarsolo's kunnen op den duur vervelen en met een show die op het programma tot 23.00 uur zou duren, gaat Jett zelfs er met een kwartier overheen. Dat gaat ook wel wat makkelijk met de zestien (!) minuten durende afsluiter 'Bleed Me An Ocean'. 135 minuten aan speeltijd; je ziet het weinig artiesten doen, zeker niet Nederlandse, dus het is absoluut waar voor je geld, maar met de vernieuwing en magie minder dan voorheen, zou Jett Rebel er goed aan doen om in het vervolg het advies van kill your darlings te volgen.

 

Jett Rebel in Poppodium 013