Hällas legt de focus op live muziek

Na lang uitstellen is uitverkochte Hällas show een feit

Ariadne de Goeij ,

De tickets voor het concert in de Little Devil waren al ruim van te voren uitverkocht: Tilburg had duidelijk zin om de Zweedse band Hällas weer eens een keertje in Nederland te zien. Het derde album van de band, Isle of Wisdom, zag op 8 april het levenslicht. De band is op tournee door Europa en had gisteravond de Tilburgse Gigatron2000 en landsgenoten Hot Breath als support met zich mee.

Gigatron2000

Stonden ze pas nog op het kampeerterrein van Roadburn Festival, nu mogen de Tilburgse stonerrockers van Gigatron2000 ook eens binnen vier muren spelen. Als opwarmer van Hällas, is dit trio perfect. De drie mannen spelen een fijne combinatie van wat rustigere, psychedelische nummers en stevige headbangers. Wat de band nog wel het meest mist is nog een extra stem om alles wat meer kracht te zetten, maar dat is een minimaal puntje.

Vooral vooraan in Little Devil is het te merken dat het publiek zich mee laat slepen met de muziek en in de 'vibe' zitten die de band creëert. Qua live-sound klinkt het allemaal prima, gitarist Gerben van der Aa speelt heldere gitaarspotlights en ook bij bassist Kevin Kentie ontbreekt er niks. Klein kritiekpuntje is wel dat de drums van Sarban Grimminck soms een beetje overheersend overkomen, maar voor de rest een solide set bij deze thuispartij.

Gigatron2000 @ Little Devil

Hot Breath

Hällas is vanavond niet de enige band verantwoordelijk voor een aantal Zweden op het podium. Met Hot Breath komt er weer wat leven in de brouwerij en dat heeft te maken met het fijne potje garagerock dat wordt voorgeschoteld. Toch heeft Hot Breath een valste start: wat technische problemen bij de gitaar van Karl Edfeldt lijkt roet in het eten te goeien, maar als dit eenmaal is opgelost gaat de band er lekker op los.

Hot Breath speelt zowel nummers van hun nieuwste album Rubbery Lips als nummers van hun oudere albums. Ook spelen ze een cover van het liedje 'Burning' van het Duitse Accept. Ze geven zelf aan dat ze dit al een paar avonden proberen zonder succes, maar vanavond lukt het wel. Het is leuk om te zien dat er veel interactie is tussen de leden op het podium. De microfoon van zangeres Jennifer Isrealsson staat wel wat zacht en haar stem laat soms ook wat te wensen over. Vanaf het nummer 'Maniac' klinkt haar stem wat beter en lukt het de band om met een extravagant einde van het nummer 'Got it All' een sterk einde te brengen aan hun set.

Hot Breath @ Little Devil

Hällas

De zaal, die al niet zo groot is, staat nu helemaal volgepropt: de mensen zijn klaar voor de heren van Hällas. Met sfeervolle muziek komt de band het podium op. Na nog even te controleren of alles wel goed ingesteld staat op hun instrumenten, gaat Hällas van start. Veel interactie met het publiek is er helaas niet, er wordt vooral gefocust op de muziek. De band gaat hierdoor ook vrij snel door alle nummers van de setlist heen. Tegenvallend is ook dat het podium erg donker belicht is, hierdoor zijn de leuke pakjes en het make-up van de leden niet goed te zien. Best zonde eigenlijk. Hierdoor is het ook niet gelukt om leuke foto’s te maken.

Hällas @ Little Devil

De temperatuur in de volgepropte zaal van de Little Devil loopt gedurende de set flink op en bij iedereen, inclusief de bandleden op het podium, rolt het zweet van het voorhoofd. En al hebben de heren van Hällas allemaal een mooi laagje zweet op hun huid, ze laten dit hun kwaliteit vanavond niet beïnvloeden. De band speelt mooi helder vanavond. De gitaren staan lekker hard ingesteld en Tommy Alexandersson heeft de perfecte rock en roll stem dat door de kleine zaal galmt. De man achter de synthesizer Nicklas Malmqvist staat een beetje verscholen achter zijn instrument maar zorgt wel voor een fijne toevoegen aan het geluid van de band. Er worden zeker wel wat fan favorites gespeeld vandaag, waaronder 'Star Rider',  en het publiek laat weten hier blij mee te zijn                   

De band sluit hun set af met twee oudere nummers en zorgt ervoor dat het publiek na een avond vol met rock en roll met een voldaan gevoel naar huis kan gaan.

Hällas @ Little Devil