Geen grote festivals die hun stempel drukken op de meimaand, maar wel heel veel losse shows die de moeite waard zijn, niet in de laatste plaats in de vele bescheidener geproportioneerde zaaltjes die onze stad rijk is. Hieronder vind je een kleine selectie uit het aanzienlijke aanbod, waarbij een heel aantal lokale waarden zich niet onbetuigd laten.

THE SMALL BREED @ PARADOX

We beginnen dit overzichtje in Paradox, waar het Tilburgse The Small Breed de horizon gaat verruimen met psychedelische klanken, met ‘Remember A Dream’ als eerste langspeler onder de riem. Ondersteuning komt van Oliver Pesch, die zich vooral laat inspireren door zonnige americana van de milde westkust: fijn als je wat warmte kunt gebruiken kortom.

CHANGING TIDES @ KLEINE ZAAL 013

Voor duisterder sferen kun je de dag na Bevrijdingsdag terecht in 013, waar het opkomende lokale metal/deathcoregezelschap Changing Tides zijn debuutalbum presenteert en ongetwijfeld de boel grondig gaat afbreken. Daar staan ze niet alleen voor, want ze nemen maar liefst drie verwante bands mee: Frontstreet, Fists Of Time en Reformist. Ben erbij.

SIMON KEATS @ MUZIEKCAFÉ CUL DE SAC

Een paar dagen later staat de volgende albumpresentatie alweer op stapel, ditmaal van liedjesschrijver Simon Keats. Meneer Keats (oftewel toetsenist Paul Zoontjens van The Kik) start zijn tour naar aanleiding van nieuwste wapenfeit ‘Falling Star’ in de Cul, voorafgegaan door Frenkie Fuzz en band. Voor slechts een handvol euro’s kun je daar getuige van zijn.

BONGLOARD + ASBEST BOYS @ HALL OF FAME

De vernieuwde Hall mag dan nog niet klaar zijn, dat belet het podium niet om in mei alvast de nodige shows in het skatecafé neer te zetten. Enkele dagen nadat MNNQNS en Docile Bodies er te gast zijn geweest, komen Bongloard en Asbest Boys hun garagerock en hardcore punk over je uitstorten, en dat allemaal helemaal gratis en voor niets. Vooral komen dus.

HÄLLAS + GIGATRON2000 @ LITTLE DEVIL

Little Devil laat zich deze maand ook zeker niet onbetuigd. Zo vinden we, ingeklemd tussen andere mooie optredens van onder meer Razorblade Messiah en Hemelbestormer, deze na enkele malen uitstel toch niet afgestelde show van het Zweedse Hällas met de lokale helden van Gigatron2000. Liefhebbers van progressieve geluiden en massieve stoner weten genoeg.

RATS ON RAFTS + NOUVEAU VÉLO @ CUL DE SAC

Een ander uitgesteld, doch niet afgesteld concert is dat van de rockende Rotterdamse postpunkers van Rats On Rafts, die als het gesternte gunstig is deze donderdag dan toch eindelijk de planken van de Cul gaan betreden. Ze doen dat trouwens niet in hun eentje, want ook de Brabantse helden van Nouveau Vélo zullen van de partij zijn. Dat wordt tof.

DE LINK: EKLEKTO @ HET CENAKEL

Concertreeks De Link besluit het liveseizoen met het Zwitserse slagwerkgezelschap Eklekto, dat enkele onconventionele stukken uitvoert waarbij onder meer trommels met viltstiften bewerkt worden. [Enkele dagen later, 27 en 28 mei, kun je via YouTube nog meegenieten van de 24-uursmarathon Tilburg Concrète die stadscomponist Mathijs Leeuwis organiseert.]

CAMILLA BLUE @ MUZIEKPODIUM PARADOX

De laatste donderdag van de maand staat Camilla Blue op het podium van Paradox. Geïnspireerd door grootheden als Beth Hart, Nina Simone, Leonard Cohen en David Bowie vertelt deze liedschrijfster omringd door haar band haar eigen verhalen, neergelegd op debuutalbum ‘Blue’ en de daaropvolgende EP ‘Yellow’. Laat je meevoeren door haar muziek.

JASHA ELIANE @ HALL OF FAME

Naast alle gitaargeweld heeft de Hall deze maand ook enkele interessante optredens buiten de rockcategorie op de rol staan, met name voor queers en queerminded mensen. Een week nadat het rapduo Lionstorm het skatecafé overneemt, is het aan zangeres Jasha Eliane om haar EP ‘Verlangend Verdwaald’ op deze plek aan het publiek te presenteren. Gaat dat zien.