Misschien ken je hem al van zijn populaire STYLESWAP serie op YouTube waarin hij al flink wat nummers in een ander jasje heeft gestoken, maar inmiddels heeft Simon de Wit, alias Blanks, een eigen album uitgebracht, won hij dit jaar tijdens Eurosonic de Music Moves Europe Award en is bezig met zijn eerste tour: ‘Nothing Lasts Forever but That’s OK’ tour. Komende mei en juni trekt Blanks Europa door met zijn tour, maar dit weekend trapt hij af in Nederland en deze avond staat hij in de NEXT in 013.

In het voorprogramma staat vanavond de 23-jarige Maxine, ze vervangt de Tilburger More Ease die helaas ziek is. Dat Maxine vol talent zit wisten we al, ze schreef mee aan nummers voor onder andere Maan, Ronnie Flex en Roxanne Hazes, maar afgelopen november bracht zij haar eerste eigen EP Minor Felt Major uit. Maxine staat echter wel zonder band vanavond, maar weet door haar energieke optreden, grapjes tussendoor en spontane persoonlijkheid de zaal wel lekker aan het dansen te krijgen. Ze neemt ons mee in de reis van het verliefd zijn: van catchy popnummers over het blije gevoel van verliefd zijn, naar het verdriet van een break-up in een breekbare piano-ballad en uiteindelijk naar het bevrijdende gevoel wanneer je over iemand heen bent.

Maxine

Blanks neemt ons mee in zijn eigen herinneringen, waarbij hij inspiratie haalt uit het ontmoeten van zijn eerste liefde, onvergetelijke zomers met vrienden en hoe hij op tragische wijze zijn beste vriend op jonge leeftijd verloor. Blanks weet precies hoe hij die warme herinneringen aan zomers met plezier en goede vibes naar het podium moet brengen. Ondanks zijn pas 24-jarige leeftijd heeft Blanks een enorme liefde voor de 80’s, iets wat in eigenlijk al zijn nummers wel terug te horen is. In zijn nummers voert het geluid van de synthesizer steevast de boventoon en zelfs zijn outfit ademt de jaren 80.

Blanks weet zijn uitbundige persoonlijkheid duidelijk te vertalen in zijn muziek en performance, niet dansen is simpelweg geen optie vanavond. Ondanks dat hij soms moeite heeft om alle noten te halen, verzwakt hij niet in zijn energie. Al helemaal niet tijdens het nummer Dance Alone, een nummer geschreven tijdens en over de coronapandemie. Er zit een donker randje aan de tekst van het nummer, maar het refrein maakt dat je niet stil kan blijven zitten en mee wil dansen en springen. Dat Blanks van sombere thema’s toch een feelgood synthpopnummer kan maken laat hij ook zien met zijn breakup lied Favorite Nightmare.

Natuurlijk kan het nummer wat volgens Simon zelf zijn leven heeft veranderd niet ontbreken in de setlist, in 2018 ging hij viral met zijn STYLESWAP cover van Better Now (Post Malone), de teller staat inmiddels op 9,8 miljoen views en 21,2 miljoen streams. Het is niet de enige cover die hij deze avond speelt, ook het sombere Another Love van Tom Odell wordt in een vrolijk Blanks jasje gehuld compleet met ukelele. De ukelele die we ook zien terugkomen bij het nummer Bittersweet, een nummer wat hij samen met zijn fans geschreven heeft. Voor het nummer nam hij zijn fans mee in het maakproces, liet hij ze via Instagram-polls keuzes maken en zo ontstond de dromerige en bittersweet love song.

Tijdens de toegift zien we Blanks zoals we hem nog niet eerder zagen deze avond, het nummer I'm Sorry is een persoonlijke en eerlijke pianoballad over moeilijke keuzes maken en dingen moeten opgeven om je dromen na te jagen. Maar de avond somber afsluiten is bij Blanks geen optie, afsluitend met nog een typisch Blanks feelgood nummer kan het publiek de zaal vrolijk en al zwetend van het vele dansen en springen verlaten.