Vorige week stond de NEXT in Poppodium 013 in het teken van de afstudeershows van de Rockacademie studenten, in een show van grofweg drie kwartier mogen ze met hun eigen act laten zien wat ze geleerd hebben en of ze klaar zijn voor een carrière in de muziek. Wij waren er een avondje bij om verslag te doen en om nieuw talent te ontdekken.

Nicci Nova

Het is Nicci Nova, echte naam Nicole van Hoof, die het spits mag afbijten vanavond. Afgelopen november kwam ze al met haar debuutalbum Zilver Gelijnd waarin ze het leven en de liefde in termen van verdwalen, verliezen, verdrinken en verlangen bezingt. Ze vermengt poëzie met kleinkunst, pop muziek en spoken word; neem Van Hoofs grote inspiratiebron Wende Snijders, gooi er een snufje Eefje de Visser bij en daar staat Nicci Nova. Ze is niet bang om zich kwetsbaar op te stellen, maar komt die kwetsbaarheid ook over op het podium? Het antwoord is ja. Gewapend met akoestische gitaar zingt ze in haar Nederlandstalige kleinkunst over dat de liefde een kledingstuk is wat haar niet staat, de hoop dat ze ooit houden kan en dat als liefde niet bestond zij hier niet zou staan. Visueel valt er nog wat bij te schaven aan Van Hoofs show, maar het geeft ons wel de kans om goed te luisteren naar haar mooie poëtische, misschien soms een tikkeltje makkelijk gevonden teksten. Ze brengt haar songs lieflijk en klein, maar ook als de band een tandje bijzet, zoals in het nummer 'Heb Het Leven Lief', staat ze er vocaal overtuigend en zijn haar uithalen sterk.

Nicci Nova @ Rockacademie afstudeershow

JOYAH

Next up: druktemaker en podiumbeest Jip van Es. Tijdens zijn minor Electronic Music Production ontdekte hij de liefde voor elektronische muziek en besloot hij zijn plan, na drie jaar gewerkt te hebben aan een andere act, om te gooien; iets dat niet gebruikelijk is om te doen. Hij verzamelde een band om zich heen, heeft 2 a 3 jaar aan werk in één jaar weten te proppen en nu is daar JOYAH. Van Es en zijn band nemen ons mee op reis door behoorlijk wat genres; van pop naar metal, van hardstyle naar hiphop. Wat meteen opvalt is de energie en kracht waarmee hij zijn grunge geluid produceert, hard en rauw precies zoals je dat wilt zien als liefhebber van harde muziek. Er zijn weinig rustpunten in zijn set, maar de nummers die hij doet met zijn elektrische gitaar bieden ons wat ademruimte. Zijn vocalen zijn in deze nummers minder sterk, maar dat doet niets af aan de entertainment waarde van zijn set. Voordat je met je ogen kunt knipperen staat de zaal alweer te dansen op track waarin het pop gehalte behoorlijk hoger is dan tijdens de rest van de set; de boyband vibes zijn sterk en de danspasjes voelen soms wat cheesy aan. Maar dat zal Van Es niets boeien: 'Ik wil jullie allemaal zien bewegen, dansen, springen, moshen, het maakt niet uit!' Tijdens het laatste nummer duikt hij zelf ook nog even de kleine moshpit die zich voor het podium gevormd heeft in en bewijst hij een echte rasentertainer te zijn.

JOYAH @ Rockacademie afstudeershow

PXRPLE JAZZ

Deze pittige in Den Haag geboren dame begon op de dansacademie en ondanks dat dansen haar passie is, wilde ze meer en verkaste ze naar de Rockacademie. Of ze het dansen inmiddels vergeten is? Nee, zeker niet. Vanavond zet ze een bruisende combo van dans en zang neer alsof ze dit al jaren doet. Ondanks haar uitbundige verschijning en show, blijft de zangeres dicht bij zichzelf; haar Afrikaanse roots komen terug in haar muziek en ze zingt, speciaal voor haar moeder, een lief emotioneel nummer in haar moedertaal Frans. Ze neemt ons vanavond mee op een spirituele en neo-soulvolle reis met nummers over liefde, gelijkheid en female empowerment. Hoewel haar vocalen af en toe wat schel uit de speakers komen is het bewonderenswaardig hoe ze haar stoere en sexy choreo weet te combineren met het zingen. De show ademt R&B en met hier en daar een wat spacey geluid zien we soms ook haar experimentelere kant. PXRPLE JAZZ straalt als een queen op het podium en heeft al een handje enthousiaste fans om zich heen verzameld die vooraan in de zaal helemaal uit hun dak gaan.

PXRPLE JAZZ @ Rockacademie afstudeershow