Op maandag is Club Smederij nog onwennig licht en leeg, maar komende zaterdag komen de jongens van Het Hiphop Journaal, Dirk Stolk, Bowie van Loon en Jan de Jong, de tent volledig slopen met de vetste Nederlandse hiphop tracks. Het wordt hun eerste eigen clubavond. Tot nu toe hebben de heren voornamelijk op festivals opgetreden of als support act. Nu koopt men een kaartje speciaal voor hen. Of ze zenuwachtig zijn? “Nee, het is pas maandag hè, de zenuwen komen meestal een uur van tevoren’’, vertelt Dirk Stolk alias De Manager. Waar komt die liefde voor nederhop vandaan? En wat kunnen we eigenlijk verwachten van hun show zaterdag. Bowie en Dirk vertellen erover.

Waar en hoe is het Hiphop journaal begonnen?
Bowie: “Jan en ik kennen elkaar eigenlijk al vanaf de basisschool. Dus wij zijn al heel lang vrienden. Dirk kennen we eigenlijk via het uitgaansleven in Tilburg. Hij is ook programmeur en organiseerde vaak feestjes waar wij graag naartoe gingen. Dit waren voornamelijk hiphopfeestjes. Los van elkaar draaiden we ook al en als we elkaar tegen kwamen dan maakten we weleens een praatje.”
Dirk: “Ik maakte vaak mixtapes. Op een gegeven moment had ik een mixtape gemaakt met de naam Het Hiphop Journaal. Dit was er een met alleen maar Nederlandstalige hiphop. De echte classics van Extince tot Hef, maar ook de muziek die nu uitkomt. Eigenlijk was het mijn visie op wat Nederlandse hiphop zo tof maakt. Ik wilde in 2019 een releaseparty geven in Le Flux in Tilburg, maar moest daar wel meerdere DJ’s bij hebben. Toen dacht ik: wie houdt er nou net zoveel van Nederlandse hiphop als ik? Toen kwam ik uit bij Bowie en Jan. Die releaseparty was echt vet en toen we na het feestje en een paar pilsjes later terugliepen naar de fietsen, vroeg ik aan hen: waarom gaan we niet vaker met zijn drieën achter de dj-booth staan en maken we van Het Hiphop Journaal een collectief.”
Bowie: “Haha ja, twee maanden later hadden we onze eerste show op het Bontgenoten Festival in Eindhoven.”

Jeetje dat is snel gegaan. Hoe was die eerste show samen?
Dirk: “Dat was erg wennen. Het was echt te gek, maar ook erg aftasten naar hoe alles bij elkaar moest passen. Draaien kunnen we alle drie, maar je bouwt toch samen aan een vibe.”
Bowie: “Het ging toen puur op gevoel. We zijn niet echt van het repeteren van tevoren. We luisteren goed naar elkaar en voelen elkaar aan. In het begin is het even kijken hoe iedereen het doet, maar na een paar keer samen optreden ging het al veel beter.”

Waarom werkt het dan zo goed tussen jullie?
Bowie: “We hebben elkaar echt gevonden in die gezamenlijke passie voor Nederlandse hiphop. Of het nou uit 1996 komt of dat het net uit komt. We kunnen er gewoon uren over praten en naar luisteren.”
Dirk: “Ik denk ook dat het goed werkt omdat we het allemaal facking vet vinden wat we doen. We volgen en checken echt alles omtrent Nederlandse hiphop. Als er een nieuwe release uitkomt, lopen we elkaar die nacht al te appen over die track of dat album.”

Wat is er dan zo vet aan Nederlandstalige hiphop?
Dirk: “Ja het is gewoon alles. De taal, de rijmschema’s en het gevoel dat je erbij krijgt. Het staat gewoon veel dichterbij dan hiphop in het Engels bijvoorbeeld. Je bent je veel bewuster van wat er wordt gezegd. Ik ben zelf al vanaf jongs af aan fan van Nederlandstalige hiphop. Zo stond ik bijvoorbeeld ‘Watskeburt’ van De Jeugd van Tegenwoordig mee te rappen op het schoolplein. Maar ook alles van Opgezwolle vind en vond ik super vet. ‘Hoedenplank’ is een echte classic die ik altijd moet draaien. Meestal tegen het einde van een set gooi ik hem erin en dan mix ik hem ook niet over. Je voelt bij het intro van dat nummer altijd een bepaalde spanning door een zaal gaan.”

Wat is jullie mooiste herinnering tot nu toe?
Bowie: “We zijn een keer de support act voor Hef geweest. Een soort veredelde pauze dj’s waren we toen. Dat vond ik echt heel vet. Mensen bleven toen ook langer hangen om op onze muziek te dansen. De programmeur van die show kwam naderhand naar ons toe of we misschien ook bij de show van Kraantje Pappie wilden draaien. Dat was voor ons wel echt een bevestiging dat we er goed in zitten.”

Dirk: “Zo hebben we inmiddels met legendes als Hef, Fresku, De Jeugd, Zwangere Guy, Joost en Ares mogen draaien. En een hosting mogen doen op Noorderslag. Oh en we brachten een exclusieve sjaal uit als merchandise, die binnen een dag compleet uitverkocht. Dat zijn wel memorabele momenten.”

En dan nu jullie eerste eigen show, wat verwachten jullie?
Dirk: “Het voelt echt alsof het nu pas allemaal begint. Een soort vuurdoop. We hebben 2 jaar lang alles online moeten doen, van mixtapes tot merchandise, maar we zijn echt begonnen met het idee op het podium te staan. Dat gaat nu eindelijk gebeuren! En we hebben drie hele toffe live-acts die tussen onze sets door komen: Mocromaniac, Kid de Blits en Wakeem. Ik denk dat het een hele complete avond gaat worden met zowel classic hiphop tracks en nieuwe ontdekkingen. Ik hoop dat het publiek net zo open minded en divers is als de muziek en we van dansen en schuren naar springen en een moshpit kunnen gaan. Dat zou hard zijn.”
Bowie: ‘‘Ik durf wel echt te zeggen dat wat wij doen, het enkel draaien van Nederlandse hiphop, nog niet wordt gedaan in Nederland. Dus als je daar van houdt, dan is dit wel echt je feestje. De oudere generatie kan nieuwe muziek ontdekken en de jongeren kunnen we kennis laten maken met de classics. We willen ook een podium bieden aan lokaal talent. In Tilburg hebben we nu gekozen voor Wakeem. We vinden hem heel vet en vonden dat hij weer een keer moest optreden.’’

Wat zijn jullie toekomstdromen?
Bowie: “We hopen na deze show nog wat festivals te kunnen meepakken deze zomer. Welke dat allemaal precies zijn weten we nog niet. We hebben in ieder geval Solar al staan. Het doel is dus om veel onder onze eigen titel op te treden. Ik hoop dat we een gestaagde following krijgen en dat mensen ons vaker live willen zien. Dat je ook vanuit Tilburg naar Nijmegen komt voor een optreden, omdat iedere show uniek is.”
Dirk: “Er stond een tour gepland vlak voor corona, die willen we graag voortzetten, dat was -en is nog steeds- echt een droom. Onze hiphopliefde door heel het land brengen. We willen mensen op dezelfde golflengte krijgen als wij, met dezelfde passie voor Nederlandse hiphop.”

Het Hiphop Journaal staat op zaterdag 4 juni in Club Smederij. Voor meer informatie check het Facebook-evenement.