Een dwangbevel viel afgelopen donderdag binnen op de mat bij poppodium 013 en op de zaterdagavond iets na tienen wordt er, geheel volgens verwachting, een boete afgegeven door boa’s van de gemeente Tilburg voor het niet nakomen van de regels. Want waar de kleurrijke binnenstad (de Korte Heuvel op weg naar 013 is afgeladen vol en er zijn wat verdwaalde carnavalsgangers) klokslag tien iedereen al naar buiten heeft gebonjourd, begint het bij de Veemarktstraat op gang te komen.

Op dat punt zijn er al enkele tientallen in 013 voor #denachtstaatop: de landelijke actie van nachthoreca tegen het landelijk beleid. In Tilburg is er voor de unieke aanpak gekozen om diverse Tilburgse initiatieven en locaties een tijdelijk onderdak te bieden in de poptempel. Onder andere Club Smederij, Gin Fizz, Daisy en PKHS sluiten aan en er is dan ook een duidelijke lijn getrokken in programmering: de Main is de plek waar een Team Rush Hour niet schuwt om heel snel alle doodgedraaide urbanhits achter elkaar te mixen, in de Next kun je je laven aan opvallend veel breakbeats en rave: denk Prodigy vóór The Fat Of The Land.

De formule, gecombineerd met een onweerstaanbare knaldrang én een verlaagde capaciteit van 1400 kaartjes zorgde ervoor dat het evenement binnen een paar minuten was uitverkocht. En net als feestjes van voor corona die om vier uur eindigen, duurt het ook bij 013 nog even voor het op stoom komt. Daarvoor zegt directeur Frens Frijns desgevraagd dat hij afwacht of de gemeente werk gaat maken van de boete en spreekt hij buiten nog even met een politieagent en beveiligers van Intelligent Security die vanavond aan de deur staan. Een bron zegt tegen 3voor12/Tilburg dat de politie kenbaar heeft gemaakt alleen op te treden bij ‘excessen’.

Die zijn er op deze avond niet, of je moet de stage invasion bij Lady Bee daartoe rekenen, maar ook die verloopt geheel zonder problemen. Als we beveiligers rond twee uur vragen hoe zij de avond ervaren, zeggen ook zij dat alleen wat enkelingen die te veel hebben gedronken eruit zijn gezet, maar van opstootjes of ruzie is er geen sprake.

Dat beeld wordt ook bevestigd door marketinghoofd Joost van Abeelen van 013 die de volgende dag kan melden dat de hele avond zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. 'Wat wij vooral hebben gezien zijn medewerkers van 013 die weer helemaal in hun kracht staan en een heel divers publiek dat varieerde van jonge meiden tot 50-plussers. De gemeente heeft ook ingezien dat de boel sluiten en ontruimen niet te doen is qua uitloop en deze is nu dan ook uitstekend gegaan. Rond drie uur was het gros richting huis en alle die-hards zijn nog tot vier uur gebleven.'

Over de toekomst van de nachtprogrammering van 013, houdt Van Abeelen nog een slag om de arm: 'Met de aangekondigde versoepelingen is het nog steeds geen doen om effectief een nachtprogrammering te kunnen presenteren. Wij hopen zo snel mogelijk op meer perspectieven en met meer mensen in hetzelfde schuitje, sluit ik niet uit dat op termijn nog nieuwe acties eraan gaan komen, maar dat is nog afhankelijk van alle ontwikkelingen.'