De winterstilte is eindelijk voorbij: concerten kunnen (binnen zekere beperkingen) weer doorgang vinden. Goed nieuws natuurlijk, hoewel het op dit moment vanwege de nog geldende restricties bepaald niet zeker is dat alle onderstaande optredens ook daadwerkelijk op de geplande datum plaats gaan vinden. Hou de betrokken sites dus even in de gaten.

RATS ON RAFTS @ CUL DE SAC

Eén van de shows die best niet door zou kunnen gaan, maar die we je toch niet willen onthouden voor het geval alles wel mogelijk blijkt, is die van het Rotterdamse Rats On Rafts in de Cul. Er is bijna geen Nederlandse band die zo hard aan de weg timmert als deze, en met steun van de Brabantse indievehikel Nouveau Vélo wordt dit vast (?) een energiek avondje.

JAM DE LA CRÈME @ PARADOX

Het muziekpodium waar je in deze stad in het huidige 'stoeltjestijdperk' het meest van op aan kan, is ongetwijfeld Paradox. Geen zaal die zoveel op het programma heeft staan als deze, en niet alleen op jazzgebied (zoals de gratis jazzsessies):  zo kun je deze zaterdagavond genieten van jammende topmuzikanten uit uiteenlopende genres tijdens Jam De La Crème.

STEPHANIE STRUIJK & EVA DE ROOVERE @ PARADOX

Een week later is het liedjesschrijverstijd op dezelfde plek met Stephanie Struijk en Eva De Roovere. De eerste kun je misschien reeds kennen onder de artiestennaam Stevie Ann, de tweede is al langere tijd een begrip bij de zuiderburen en maakt nou ook furore in ons eigen land. Nu slaan ze de handen ineen voor een show onder de noemer 'Overal Kom Ik Thuis'.

FRIMANGRON + AURA BOUW @ PARADOX

Boven Paradox is men al enige tijd bezig met het uitbouwen van een creatieve broedplaats. Het improviserende trio Frimangron (genoemd naar de 'vrijemansgrond' waar bevrijde slaven in Paramaribo woonden) presenteert deze maandag het eerste resultaat van een muzikale zoektocht aldaar, ditmaal met componiste/gitariste Aura Bouw als metgezel.

TRAMHAUS + PREY + K.N. @ HALL OF FAME

Eigenlijk zou dit illustere drietal bands al in november door het skatecafé van de Hall razen, maar dat ging toen in verband met de verscherpte coronamaatregelen niet door. Of het concert deze donderdag wel doorgang vindt? Dat is uiteraard de vraag, maar mocht dat zo zijn, dan kun je je borst natmaken voor een rauwe Rotterdams/Tilburgse rammelexplosie.

JESSIE LEE & THE ALCHEMISTS @ BACKSTAGE

De Heyhoef-Backstage is gelukkig ook weer aan het programmeren geslagen, en komt deze zaterdag met de top van de Franse bluesrock in de gedaante van Jessie Lee & The Alchemists op de proppen. Men vergelijkt frontvrouw en groep onder meer met Beth Hart en de Tedeschi Trucks Band, dus met de ambachtelijkheid en energie van dit stel zit het wel goed.

RAGAZZE QUARTET @ HET CENAKEL

De concertserie voor hedendaagse muziek De Link lag vanzelfsprekend ook een tijdje stil, maar heeft de draad inmiddels alweer fluks opgepakt. Deze laatste dinsdag van februari kun je in Het Cenakel genieten van het Ragazze Quartet, dat twee stukken van de hand van Caroline Shaw en Garth Knox uitvoert die speciaal voor dit strijkkwartet geschreven zijn.

UNDER THE SURFACE XL @ PARADOX

We keren terug naar Paradox voor een bijzonder concert van het trio Under The Surface, dat voor de gelegenheid uitgebreid is met zangeres/multi-instrumentaliste Annabel Laura en bassist/vocalist Lennart Heyndels. Samen presenteren zij het nieuwe album 'Miin Triuwa' dat verse teksten in het Oudnederlands (!) paart aan een uniek en veelzijdig muzikaal idioom.

SJOERD VAN EIJCK’S OAK @ PARADOX

Twee dagen later wordt ons tenslotte nog een tweede albumpresentatie voorgeschoteld, ditmaal van Sjoerd van Eijcks kwartet Oak. Deze schijf 'Aurora' is eigenlijk al in 2021 uitgekomen, maar door alle coronaperikelen wordt deze pas nu aan een lijfelijk aanwezig publiek voorgesteld: een mooie kans om de ontwikkeling van de stukken live te ondergaan.