De laatste maand van het jaar kent (meer dan de voorgaande jaren, waarin corona het concertleven voortdurend gijzelde) een overvloed aan boeiende optredens om de donkere dagen mee door te komen. Van de warme klanken in de Hall aan het begin van december tot de duistere sferen in d’n Devil aan het einde, voor ieder is er wel een feest naar diens smaak.

SON DE AQUÍ @ HALL OF FAME

De wintermaand belooft in behoorlijk grauwe tinten te starten, maar wie de zon in het hart wil laten schijnen hoeft niet te wanhopen, want het uit Mexico City stammende, maar inmiddels al een handvol jaren vanuit Rotterdam opererende Son de Aquí heeft alle ingrediënten in huis om de nieuwe Hall of Fame om te toveren tot een kleurrijk paradijs.

BIDI FEST IV @ ROCKCAFÉ LITTLE DEVIL

Een dag later is het tijd om voor de vierde keer Bidi te memoreren (en deze keer denken we onwillekeurig ook aan Pascal Vervest, die vorige maand tragisch om het leven kwam) met een viertal bands uit diverse genres, van de indie en garage van Those Who Didn’t en Woke tot de geïmproviseerde doom van Dodenbezweerder en de industrial van BHPL. Ga dat zien.

BRAM STADHOUDERS SÉANCES @ PARADOX

Gitarist Bram Stadhouders heeft van Paradox carte blanche gekregen om een aantal concerten naar eigen inzicht vorm te geven met enkele medemuzikanten naar keuze. Zo betreedt hij deze woensdag het podium met toetsenist Jozef Dumoulin, percussionist Toma Gouband en rietblazer Joachim Badenhorst. We zijn benieuwd wat zij samen gaan uitspoken.

BJÖRN VAN DER DOELEN @ HEYHOEF-BACKSTAGE

Brabantse troubadour Björn van der Doelen kun je op de tweede zondag van de maand tezamen met zijn huursoldaten bezichtigen in de Reeshof, bij de Heyhoef-Backstage. Ben je wel in de stemming voor een middagje mijmeren, al dan niet ongemakkelijk lachen en wenen, dan kun je jezelf op de elfde laten inpakken door deze sympathieke provinciegenoot.

ROCKACADEMIE AFSTUDEERSHOW @ 013

In tijden van hoge inflatie (en eigenlijk ook in alle andere tijden waarin de bodem van je portemonnee goed zichtbaar is) is het handig om te weten waar je zoal voor nop welkom bent. Dat is bijvoorbeeld op de zevende bij The Cat’s Cult in The Cat’s Back, maar ook een weekje later bij 013, waar een paar Rockacademie-acts hun kunsten vertonen. Altijd leuk.

EP-PRESENTATIE ELIAN JACOBS @ PARADOX

Meer vrij toegankelijk muzikaal vertier vind je tijdens de dinsdagse jazzsessies in Paradox. Niet helemaal gratis, maar zeker ook intrigerend is de EP-presentatie van funkgitarist Elian Jacobs op donderdag de vijftiende op dezelfde plek. Geruggesteund door een uitgebreide band viert deze jongeman de overwinning op zijn angst met een spetterende performance.

DIKKE DENNIS & DE RØCKERS @ HALL OF FAME

Na een lange en succesvolle carrière als lijvige mascotte van het Eindhovense Peter Pan Speedrock timmert Dikke Dennis nu al enige jaartjes onder eigen naam aan de weg, en dat kunnen we uiteraard alleen maar toejuichen. Vanavond gaat hij met zijn Røckers de Hall platwalsen, waar je voor slechts 6 euro 66 getuige van kunt zijn. Houd je vooral niet in.

SCIFI KERST MET PYNARELLO @ HET CENAKEL

Bij Kerstmis hoort natuurlijk het Weihnachtsoratorium van Bach, maar Pynarello werpt ook graag een blik in de toekomst met dit SciFi Kerstprogramma. Een alien in een kosmische kribbe? Je komt erachter als je deze vrijdag naar Het Cenakel gaat, waar je naast (toch) Bach tevens nieuwe muziek van Boris Bezemer en teksten van Marjolijn van Heemstra gaat horen.

GGU:LL + ISKANDR @ LITTLE DEVIL

Geen betere plek om de finale, donkere week van het jaar door te brengen dan Little Devil. Op Tweede Kerstdag viert grindfeest Kots Op Kerst alweer zijn vijftiende editie, terwijl de voorlaatste avond van 2022 wordt ingevuld door Tilburgs duistere trots Ggu:ll, ondersteund door de schimmige Nijmeegse geestverwanten van Iskandr. Een verpletterend slotakkoord.