April in Tilburg, dat betekent op muziekgebied uiteraard in de eerste plaats Roadburn. Na de afgelasting twee jaar geleden en de digitale editie van vorig jaar keert het zwaargewicht onder de festivals eindelijk terug in fysieke vorm. Zoals je aan de kleine greep uit het overige aanbod hieronder kunt zien, is er echter ook afgezien daarvan genoeg te doen in onze stad.

TRAMHAUS + PREY + K.N. @ HALL OF FAME

Driemaal is scheepsrecht, zo luidt het spreekwoord: na enkele verplaatsingen in verband met de coronabeperkingen ziet het er nu toch echt naar uit dat deze show van de Rotterdamse herrieschoppers van Tramhaus en Kalaallit Nunaat en onze eigen postpunkers van Prey in het skatecafé van de Hall daadwerkelijk doorgaat. Gaat dat vooral zelf zien.

ROCKACADEMIE PERFORMING NIGHTS @ 013

Naast Roadburn tijdens het voorlaatste weekend van de maand heeft 013 ook elders in april genoeg boeiende evenementen op het programma staan. Aan het begin van de maand komt Colin Benders bijvoorbeeld al langs met zijn modulaire synthesizers, en enkele dagen eerder kun je twee avonden lang gratis aanschouwen wat de Rockacademie zoal te bieden heeft.

BRAM STADHOUDERS PRESENTEERT @ PARADOX

Paradox schiet deze maand sterk uit de startblokken met onder meer een albumpresentatie van Jeroen van Vliet en Mete Erker op zondag de derde, een live cd-opname van Jonah Cabral op dinsdag de vijfde, en een intrigerende gelegenheidssamenwerking van Bram Stadhouders met Ståle Storløkken en Samuel Rohrer in de serie ‘Stadhouders Séances’.

SOPHIE STRAAT E.A. @ DE NIEUWE VORST

In samenwerking met Krakers en Hall of Fame geeft De Nieuwe Vorst deze vrijdagavond ruim baan aan de hedendaagse Amsterdamse volkszangeres Sophie Straat. De avond kent echter ook een duidelijk regionaal randje met Subsidiejunk, “de freejazz-arm van HUT (Humanisten Uit Tilburg)” en wordt verder opgeluisterd door De Gierboys. Daar wil je sowieso bij zijn.

BIDI FEST: SPLINTER + PREY E.A. @ LITTLE DEVIL

Little Devil laat zich vanzelfsprekend ook niet onbetuigd in april. Een ruime week nadat je op deze plek gratis getuige kunt zijn van een viertal aanstormende bands bij de Noord-Brabantse voorronde van de Metal Battle, is het tijd om Bidi te memoreren met optredens van Splinter, Prey, Yantras en Witchfukker. Dat gaat vast een enerverend avondje worden.

PASCAL VERMEER’S AKASHA @ PARADOX

Weet je jezelf geen raad met Pasen, dan is Paradox deze dag een aangename vluchthaven: zowel ’s middags als ’s avonds staat Pascal Vermeer’s Akasha op de planken, een groep die naast de naamgever en slagwerker de jonge talenten Sjoerd van Eijck, Jesse Schilderink en Marijn van de Ven omvat. Samen gaan ze deze dag live-opnames voor een nieuwe cd maken.

DARIO CALDERONE @ HET CENAKEL

Concertreeks voor hedendaagse muziek De Link heeft deze maand wederom een tweetal interessante performances op het programma: enkele weken nadat het ensemble Vonk het kunstlied nieuw leven inblaast, mag contrabassist Dario Calderone de onvermoede kanten van zijn instrument verkennen met werken van Stefano Scodanibbio en Alberto Posadas.

FRIMANGRON + MELLE WEIJTERS @ PARADOX

Nadat Roadburn vier dagen lang op deze plek is neergestreken, is het tijd voor het trio Frimangron om hun Broedplaatssessies in Paradox voort te zetten, ditmaal met gitarist Melle Weijters als speciale gast (daarna worden de gitaren hier trouwens verruild voor de trompet, want dan is Teus Nobel gastheer en curator bij een uitgebreide #trumpetstuff tweedaagse).

AN EVENING WITH KNIVES @ LITTLE DEVIL

We sluiten dit maandoverzichtje vlijmscherp af met de show van An Evening With Knives in Little Devil op de laatste dag van april. Dit drietal heet garant te staan voor een bezwijmende en imposante geluidsmuur, waarin post-metal, psychedelische rock en doom versmelten. Aardig om te vermelden is bovendien dat de toegang voor dit zaterdagavondfestijn vrij is.