Begon het culturele seizoen vorige maand nog ietwat voorzichtig, in oktober word je prompt getrakteerd op enkele albumpresentaties – en ook daarna blijft het levendig op concertgebied. Zo slaat bijvoorbeeld 013 weer aan het programmeren en gaat Hall of Fame op bezoek bij diverse podia (naast een paar leuke shows in het eigen skatecafé). Genoeg te ontdekken en ondernemen dus.

ERIC VAN DER WESTEN @ PARADOX

Geen podium in onze stad dat in deze tijd zoveel shows neerzet als Paradox. Als we onszelf even tot de Brabantse artiesten beperken, kun je er de komende weken al genieten van onder meer Rogier Telderman, Jens Meijer en Vlek. De maand start meteen goed met de presentatie van het nieuwe album van bassist Eric van der Westen, die met zijn band New Quadrant terugkeert naar de blues.

THE SMALL BREED @ CUL DE SAC

Aan albumpresentaties geen gebrek, want reeds de volgende dag kun je terecht in de Cul, waar ‘Remember A Dream’ van het Tilburgse psychpopvehikel The Small Breed ten doop gehouden wordt. Een betere gelegenheid om weer eens in de kuil te duiken ga je niet gauw krijgen, dus voel je vooral niet geremd om een ticket te scoren en de boel deze zaterdagavond op stelten te gaan zetten.

AAFKE ROMEIJN @ DE NIEUWE VORST

Aangezien de Hall verbouwd wordt, verplaatst de cultuurfabriek zich deze maand naar verscheidene andere podia: zo is Aafke Romeijn deze zaterdag te bewonderen in De Nieuwe Vorst. De artieste heeft zich tijdens een verblijf in Tilburg laten inspireren tot poëzie, uitmondend in de dichtbundel ‘Leegstand’. De muzikale pendant ervan heet ‘Godzilla’, en dat album staat bij dit concert centraal.

CAMILLA BLUE @ HEYHOEF BACKSTAGE

Het zal wellicht bij deze en gene de rillingen over de rug doen lopen, maar we maken in dit overzicht toch even een uitstapje naar de Reeshof voor het optreden van Camilla Blue. Deze liedschrijfster is zondagmiddag namelijk te gast in Heyhoef Backstage voor een semi-akoestisch optreden. Een eerder concert van deze dame maakte diepe indruk daar, dus ben er vooral bij.

ZALM + WAAROM NIET? @ LITTLE DEVIL

Rockcafé Little Devil laat zich in oktober ook niet onbetuigd. Een klein weekje nadat de lokale deathmetalveteranen van Bruut er hun plaat ‘Bloodspill’ mogen presenteren, is het de beurt aan Zalm om de boel met een al dan niet deskundige (over)dosis takkeherrie af te breken (althans, als deze Hallshow niet weer verplaatst wordt). Steun komt van Waarom Niet?… dat wordt vast lachen.

 

ANNEKE VAN GIERSBERGEN @ GROTE ZAAL 013

Het was natuurlijk een tijdje behoorlijk stil rond het grootste poppodium van Tilburg, maar deze maand staat er dan toch weer het nodige op de rol. Toegegeven, je moet er vaak wat eurootjes voor neertellen, maar als je bijvoorbeeld Brabantse zangheldin Anneke van Giersbergen aan het werk wil zien, dan kan dat nu (en als je meer van de rap bent, kun je in de zaal ernaast naar Ares en Q’n).

FOSA YG + T. DUTTY @ SKATECAFÉ HALL OF FAME

Over rap gesproken: op dat gebied heeft de Hall ook wat enerverende shows in de aanbieding. Aan het begin van de maand kun je in het skatecafé naar Leafs, als je drie weekjes vooruitspoelt kom je bij Fosa YG uit. Deze Amsterdammer is de junior van het hoofdstedelijke SMIB-collectief. Met steun van Tilburgs talent T. Dutty komt de negentienjarige zijn energie nu in het zuiden verbreiden.

CRISS CROSS EUROPE 2021 @ PARADOX

Het doel van Criss Cross Europe is om jonge jazzmuzikanten uit verschillende Europese landen met elkaar in contact te brengen en zo interessante kruisbestuivingen die de nationale scenes overstijgen te laten ontstaan. Om dit te bereiken wordt elk jaar een internationale ‘gelegenheidsband’ gecreëerd, waar deze keer voor ons land vocaliste Sanne Rambags deel van uitmaakt. Verrassing gegarandeerd.

POPRONDE TILBURG @ DIVERSE LOCATIES

Meer verrassingen vind je aan het einde van de maand, als je je eindelijk weer kan laven aan al het mooie en spannende dat er in de Nederlandse popwereld broeit en groeit tijdens de Popronde. Waar je wat kunt zien is op het moment van schrijven nog onduidelijk, want het programma voor onze stad moet nog bekend gemaakt worden, maar leuk en gaaf wordt het deze donderdag vast en zeker.